Κυμίσης Ιωάννης

Image
Γιατρός. Ο Ιωάννης Χαριλάου Κυμίσης γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1913 στο Δάλι και πέθανε στη Λάρνακα  το 2000 σε ηλικία 87 ετών. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Έλαβε μέρος στα Οκτωβριανά και μάλιστα φυλακίστηκε από τους Βρετανούς.
 
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1932 από όπου αποφοίτησε το 1938. Μετεκπαιδεύτηκε σε Πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Αθήνας στην Παθολογία, την Παιδιατρική και στη Γυναικολογία-Μαιευτική.
 
Με τα σύννεφα του Β Παγκοσμίου Πολέμου να πυκνώνουν πάνω από την Ελλάδα, επέστρεψε στην γενέτειρά του και άνοιξε ιατρείο στο Δάλι. Το 1942, παντρεύτηκε την  Αννίκα και μετακόμισαν στη Λάρνακα, όπου λειτούργησε ιατρείο στο ισόγειο του σπιτιού τους, στην οδό Αγίου Λαζάρου. Παράλληλα, διατήρησε το ιατρείο του στο Δάλι, όπου πήγαινε δυο φορές την εβδομάδα.
 
Εμβολιασμοί
Ο Ιωάννης Κυμίσης υπήρξε σκαπανέας του εμβολιασμού και πρωτοπόρος στο θέμα του εμβολιασμού των παιδιών.  Ήταν άριστος κλινικός ιατρός και αντιμετώπιζε περιστατικά που σπάνια συναντούμε σήμερα, όπως τυφοειδή πυρετό, τέτανο, αφροδίσια και δερματικά νοσήματα, των οποίων η αντιμετώπιση ήταν ιδιαίτερα δυσχερής γιατί η αντιβιοτική θεραπεία ευρισκόταν τότε στα σπάργανά της. Τότε δεν υπήρχε η υποδομή που υπάρχει σήμερα στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα περιστατικά που σήμερα θα παραπέμπονταν για νοσοκομειακή νοσηλεία, τότε αντιμετωπίζοντο στο σπίτι.
 
Διέθετε ειδική άδεια για παρασκευή και διάθεση φαρμάκων. Δίπλα από το ιατρείο του, ήταν το παρασκευαστήριο του, όπου κατασκεύαζε διάφορα φάρμακα και αλοιφές. Μια αλοιφή με δική του σύσταση, ήταν για το έγκαυμα που είχε θεαματικά αποτελέσματα, καθώς δεν άφηνε ουλή στο δέρμα.
 
Ήταν εργασιομανής και η πόρτα του ιατρείου του πάντοτε ανοικτή. Ήταν άνθρωπος ευχάριστος, κοινωνικός, χαρούμενος, ήσυχος, ιδιαίτερα ταπεινός, γλυκύς στους τρόπους, μελετηρός, λιτοδίαιτος. Με πολλή αγάπη, πρόσφερε τις υπηρεσίες του και βοηθούσε όποιον χρειαζόταν βοήθεια. Επίσης έσωσε πολλά παιδιά σε περιόδους δύσκολων επιδημιών. 
 
 
Πηγές:
  1. Αρχείο Μιχάλη Κυμίση
  2. Πάνος Σάββα- Κάποτε στη Λάρνακα 
  3. Αφιέρωμα από τον Πάνο Σάββα στις «Σκαλιώτικες Αναδρομές»
  4. Αρχείο Αιμιλιάνας Χάματσου. Ο Πατέρας μου Ιωάννης Κυμίσης

Φώτο Γκάλερι

Image