Κονομής Νικόλαος

Image

Εκπαιδευτικός, που διετέλεσε υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στη Μόρφου το 1922 και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύθηκε ως  υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ. B(achelor of) Lit(erature) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, διδάκτορας φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ύστερα από σύντομη υπηρεσία σε σχολεία της Κύπρου υπηρέτησε ως υφηγητής των κλασσικών γραμμάτων στο Πανεπιστήμιο του Κέιπταουν (1958-65).

 

Το 1965-69 υπηρέτησε ως τακτικός καθηγητής των κλασσικών γραμμάτων στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απ' όπου το 1969 μετακλήθηκε στην (τότε) Α' έδρα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου υπηρέτησε επί σειρά ετών.

 

Διετέλεσε πρόεδρος της Φιλολογικής Σχολής Ιωαννίνων (1968-69), συγκλητικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1971-72), κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής (1973-74), πρύτανης (1978-79), πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1977-80).

 

Υπουργός

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1980 διορίστηκε Υπουργός Παιδείας στην Κυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού 1978, σε διαδοχή του Χρυσόστομου Σοφιανού.  Η θητεία του ολοκληρώθηκε στις 14 Απριλίου 1982.

 

Ο Νικόλαος Κονομής διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Εταιρείας Ελληνοαραβικών Σπουδών (από το 1980) και είχε την επιμέλεια της έκδοσης του περιοδικού Ελληνικά της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (1977 κ.ε.). Ο Νικόλαος Κονομής το 2001 εξελέγη πρόεδρος της Ακαδημίας. Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας από το 1990.

 

» Βλέπε βίντεο: Το πολιτικό μήνυμα της αρχαίας τραγωδίας

 

Έργο

Έχει συγγράψει πέντε βοηθήματα για φοιτητές και πέντε βιβλία από τα οποία τα δυο είναι διδακτορικές διατριβές: (1) Studies on the orator Lycurgus, Οξφόρδη 1952, (2) Οἱ δόχμιοι παρ' Αἰσχύλῳ καί Σοφοκλεῖ, Αθήνα 1961 και δυο είναι κριτικές εκδόσεις δυο Αττικών ρητόρων στην περίφημη σειρά Biblliotheca Teubneriana της Ακαδημίας Επιστημών του Βερολίνου. Οι εκδόσεις αυτές επαινέθηκαν και από την Ακαδημία Αθηνών. Το βιβλίο του Από την Ιστορία της Λατινικής Γλώσσας βρίσκεται ήδη στην τρίτη έκδοσή του. Επιπλέον έχει συνεργαστεί με περισσότερες από σαράντα συμβολές σε έγκυρα φιλολογικά περιοδικά με ερμηνευτικές και γλωσσικές εργασίες. Μέρος της δραστηριότητάς του ως ερευνητή, ιδιαίτερα πριν από την ειδίκευσή του, αναφέρεται στην ιστορία και λογοτεχνία της ιδιαίτερης πατρίδας του και είναι καταχωρημένες σε κυπριακά κυρίως περιοδικά.

 

Κόντρα με την Ακαδημία

Στις 19 Μαρτίου 2018 με άρθρο του στα ΜΜΕ ο Νικόλαος Κονομής άσκησε κριτική στην Ακαδημία Αθηνών και μίλησε για απειλές εναντίον του. Κατήγγειλε συγκεριμένα:


"Είμαι Κύπριος, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1990, ο γηραιότερος ακαδημαϊκός και ο τρίτος κατ’ αρχαιότητα εκλογής. Εκφράζω πάντοτε ευθαρσώς τη γνώμη μου και σιχαίνομαι την υποκρισία που βασιλεύει στο Σώμα. Μπορεί να μην άρεσε η θαρραλέα έκφραση των απόψεών μου στους συναδέλφους, αλλά επί 20 και πλέον χρόνια δεν δέχτηκα απειλές. Τα τελευταία χρόνια, με την εκλογή του κ. Β. Πετράκου ως γενικού γραμματέα, δέχτηκα τρεις απαράδεκτες απειλές.

Η πρώτη προήλθε από τον ίδιο τον γενικό γραμματέα, όταν εκδόθηκε το διαβόητο Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών. Είμαι ο μόνος ακαδημαϊκός που ανακοίνωσα την εντύπωσή μου γι’ αυτό και υπέδειξα τα, κατά τη γνώμη μου, μειονεκτήματα του λεξικού αυτού. Η άποψή μου δεν άρεσε προφανώς στον γενικό, ο οποίος εμφάνιζε την έκδοση του Λεξικού ως δικό του κατόρθωμα. Στην πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας, στις 19 Δεκεμβρίου 2014, ο κ. Πετράκος από το βήμα της Ακαδημίας είπε ότι όσοι έχουν ασκήσει κριτική στο Λεξικό είναι «άδικοι, άκριτοι, μίζεροι και θα τους φάει το μαύρο σκοτάδι».

Η απειλή αυτή απευθύνεται σε μένα, γιατί ουδείς ακαδημαϊκός τόλμησε να αναφερθεί στο Λεξικό. Όταν πληροφορήθηκα την απειλή, σχολίασα το γεγονός στην Ολομέλεια και συνεχάρην μάλιστα την Ακαδημία για τον γραμματέα της, ο οποίος απειλεί με φυσική εξόντωση ένα μέλος της επειδή εξέφρασε τη γνώμη του για επιστημονικό θέμα της ειδικότητάς του. Το σχόλιό μου, ως συνήθως, συνάντησε πλήρη απάθεια από μέρους της Ολομέλειας.

Η δεύτερη απειλή προήλθε από συνάδελφο νομικό (τον Γ.), τον οποίο είχα βοηθήσει για να εκλεγεί στο Σώμα. Με την εκλογή του κ. Πετράκου έχει αναπτύξει στενές σχέσεις μαζί του και όταν ζήτησα επανειλημμένως να συζητηθούν στην Ολομέλεια κάποιες αλλόκοτες απόψεις του γενικού για την Ακαδημία, συνάντησα παντελή απροθυμία για συζήτηση. Επειδή, δε, είπα ότι αν δεν συζητηθούν, θα ανακοινώσω τις απόψεις μου στον Τύπο, εν απουσία μου ο συνάδελφος αυτός με απείλησε, γράφοντας στα πρακτικά ότι αν δημοσιοποιούσα τα «μυστικά» της Ακαδημίας θα με παρέπεμπε στο Πειθαρχικό.

Η τρίτη απειλή προήλθε και πάλι από νομικό (τον Στ.). Δόξα τω Θεώ, σε μία τάξη 15 μελών, με μόνο 12 μέλη μονίμως, έχουμε έξι νομικούς, οι τέσσερις μάλιστα από δύο ειδικότητες. Πρόσφατα η Ακαδημία, εν απουσία μου, απεφάσισε τη βράβευση της οργάνωσης ΕΛΙΑΜΕΠ για το έργο της. Στην επόμενη Ολομέλεια, όπου παρευρέθηκα, ζήτησα τον λόγο και αποκάλυψα ποια πραγματικά, κατά τη γνώμη μου, είναι η δράση της οργάνωσης αυτής και ότι έχει διασυνδέσεις με ξένα κέντρα, από όπου και συνήθως χρηματοδοτείται.

Συγκεκριμένα παρουσίασα ένα έγγραφο της οργάνωσης σχετικά με την Κύπρο, στο οποίο η οργάνωση ενδιαφερόταν για το ΝΑΤΟ και προπαντός για την προώθηση της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο έγγραφο η Κύπρος χαρακτηριζόταν ως «εμπόδιο» για τον μείζονα στόχο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αλλά το ότι επί 35 και πλέον χρόνια διαπραττόταν βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους της Τουρκίας στην Κύπρο δεν ενδιέφερε την οργάνωση να το σημειώσει.

Για να δείξω πόσο επιζήμια ήταν η οργάνωση αυτή σε εθνικά θέματα Ελλάδας και Κύπρου, αναφέρθηκα στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Σχέδιο Ανάν, όπου η οργάνωση έλαβε εχθρική στάση έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Ειδικά για το τελευταίο θεώρησα ότι η οργάνωση εξευτελίστηκε ύστερα από την απόρριψη του Σχεδίου, τη δημοσίευση του βιβλίου του λόρδου Χάνεϊ, ο οποίος ομολογεί κυνικά ότι οι εντολές που έλαβε ήταν περίπου: Τα πάντα για τους Τουρκοκυπρίους, τίποτα για τους Ελληνοκυπρίους.

Και προπαντός ύστερα από τη δημόσια δήλωση του ανώτερου αμερικανού αξιωματούχου του State Department Daniel Fried, ο οποίος τόνισε ότι διά του Σχεδίου Ανάν η υπερδύναμη προσέφερε στην Τουρκία την Κύπρο. Ο συνάδελφος αυτός, που ήταν από τους εισηγητές της βράβευσης και πιθανώς συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ, όταν μετά την Ολομέλεια με συνάντησε μου είπε χαιρέκακα: «Απορρίψατε το Σχέδιο Ανάν; Θα δείτε!».

Φώτο Γκάλερι

Image
Image