Πολύκροτη νομική υπόθεση για το περιουσιακό μετά την Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο. Ο Μελέτης Αποστολίδης είναι ένας αρχιτέκτονας που γεννήθηκε στη Λάπηθο της επαρχίας Κερύνειας. Προσφυγοποιήθηκε το 1974 σε ηλικία 24 χρόνων. Επέτρεψε ξανά, ως επισκέπτης, το 2003, όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα και επιτράπηκε η διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα. Τότε διαπίστωσε ότι επί ενός οικοπέδου που ανήκε στην οικογένεια του ένα ζεύγος από την Αγγλία, οι Όραμς, έκτισαν σπίτι.
Το 2004 με δικηγόρο του τον κύπριο Κωνσταντή Καντούνα ξεκίνησε μια νομική μάχη εναντίον των Βρετανών σφετεριστών της περιουσίας του. Προκείται για την πολύκροτη υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Όραμς, όπως επικράτησε να λέγεται η οποία κατέληξε σε νομική νίκη του Μελέτη Αποστολίδη. Η νομική μάχη που δόθηκε στα δικαστήρια της Κύπρου και της Βρετανίας, σε συνδυασμό με την υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία διαχρονικά ώστε το δικαίωμα της περιουσίας να παραμείνει στον Ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη.
Η απόφαση
Η πρώτη προσφυγή έγινε ενώπιον Κυπριακού Δικαστηρίου το 2004 το οποίο αποφάσισε ότι οι Όραμς έπρεπε να πληρώσουν αποζημιώσεις στον Αποστολίδη για παράνομη κατοχή γης και να κατεδαφίσουν το παράνομο κτίσμα. Στη συνέχεια ο Κωνσταντής Καντούνας πήγε στο Λονδίνο, όπου οι Οραμς έχουν περιουσία και ζήτησε εφαρμογή της απόφασης. Αρκετοί ξένοι που είχαν αγοράσει ελληνοκυπριακές περιουσίες θορυβήθηκαν πολύ, μάζεψαν λεφτά και την υπεράσπιση των Οραμς ανέλαβε μεταξύ άλλων η Κα Μπλέρ, σύζυγος του τότε άγγλου πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. Πρωτόδικα η προσφυγή του Μελέτη Αποστολίδη στο Λονδίνο χάθηκε επειδή το αγγλικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν έχει δικαιοδοσία για τη βόρεια Κύπρο. Η υπόθεση μετατέθηκε στο Λουξεμβούργο ενώπιον του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το οποίο αποφάσισε ότι το αγγλικό δικαστήριο έχει δικαιοδοσία στη Βόρεια Κύπρο. Ετσι το Αγγκλικό Εφετείο στην Αγγλία αποφάσισε στις 19 Ιανουαρίου 2010 να δικαιώσει τον κ. Αποστολίδη. Ταυτόχρονα διέταξε την εγγραφή και εκτέλεση στη Βρετανία της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας του 2004. Σε περίπτωση που το ζεύγος Οραμς δεν τηρούσε την απόφαση το Βρετανικό δικαστήριο είχε το δικαίωμα να δημεύσει περουσιακά στοιχεία των Οραμς προς όφελος του κ. Αποστολίδη. Την υπόθεση Όραμς πέραν του κύπριου δικηγόρου Κωνσταντή Καντούνα χειρίστηκε από το Λονδίνο το δικηγορικό γραφείο «Holman Fenwick Willan» με barristers τους Thomas Bearley QC, Professor Vaughan Lowe QC και Colin West.
Πηγές:
- Polignosi
- Υπουργείο Εξωτερικών: Η υπόθεση 'Οραμς
- Μελέτης Αποστολίδης: Φοβάται μήπως γίνει μπούμεραγκ