Οικονομικός διευθυντής της Χαραυγής. Ο Κύπρος Κουρτελλάρης έλκει την καταγωγή του από τη Συνεργατική Έπαυλη “Ονίσια”, παρά το χωριό Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας. Μια μικρή κοινότητα που με αγάπη και θέληση για ένα καλύτερο αύριο έφτιαξαν τον Ιούνη του 1946 τριάντα απόστρατοι του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Για να κτίσουν μια καινούργια ζωή γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Τον Οκτώβρη του 2000 έχει εκλεγεί πρόεδρος της Συνεργατικής Έπαυλης “Ονίσιας”, θέση που κατέχει μέχρι σήμερα.
Είναι το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά του Χρίστου και της Μελανής Κουρτελλάρη. Γεννήθηκε τις 12 του Γεννάρη 1952 και έζησε τα πρώτα δώδεκα χρόνια της ζωής του στην Ονίσια. Τον Οκτώβρη του 1963 η οικογένειά του μετακόμισε στον Άγιο Δομέτιο, όπου ζει μέχρι σήμερα. Είναι παντρεμένος με την Χάρις, το γένος Σάντου, από τον Άγιο Δομέτιο και έχουν δύο παιδιά και τέσσερα εγγόνια.
Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Αρρένων Κύκκου και με την αποφοίτησή του (Ιούλης 1970) κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία. Υπηρέτησε στους Ακράδες, στη χερσόνησο της Καρπασίας και στα απομακρυσμένα φυλάκια του Τάγματος. Ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία τους τελευταίους τέσσερις μήνες με σύντομη υπηρεσία στο φυλάκιο Αγίου Κασσιανού, στην από τις 30 του Δεκέμβρη 1963 διχοτομημένη Λευκωσία και εν συνεχεία στο Διόριος, στο Ξερό και στο φυλάκιο “Κουέλλα” (πάνω από τη Λεύκα), απ’ όπου και απολύθηκε τέλη Ιουλίου 1972.
Σπουδές
Σπούδασε οικονομικά στην Πράγα (1972 - 1978) με ειδίκευση στη Σχεδιοποίηση της Εθνικής Οικονομίας και απέκτησε τον τίτλο M.Sc. Με την επιστροφή του στην Κύπρο προσλήφθηκε (Μάης 1978) ως οικονομολόγος και μέλος της διευθυντικής ομάδας στο τυπογραφείο ΠΡΙΝΤΚΟ. Τον Οκτώβρη του 1987 προσλήφθηκε στην εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ ως βοηθός διευθυντής και υπεύθυνος του πολιτικού Τμήματος της εφημερίδας, ενώ τον Ιούνη του 1992 αναλαμβάνει παράλληλα με τη θέση του βοηθού διευθυντή και τη θέση του οικονομικού διευθυντή της εφημερίδας, θέσεις που κατείχε μέχρι τις 30 του Νοέμβρη 2013.
Δημοσιογραφία
Κατά την 26χρονη υπηρεσία του στη ΧΑΡΑΥΓΗ πέρα από τα διοικητικά του καθήκοντα ασχολείτο ενεργά και με τη δημοσιογραφία, δημοσιεύοντας και υπογράφοντας εκατοντάδες άρθρα, πολιτικά σχόλια και αναλύσεις, συνεντεύξεις και ρεπορτάζ και μετέχοντας σε διάφορες δημοσιογραφικές αποστολές στο εξωτερικό.
Ξεκίνησε να ασχολείται με τη δημοσιογραφία από τα φοιτητικά του χρόνια στέλλοντας τακτικά ανταποκρίσεις και άρθρα από την Πράγα στην εφημερίδα «Αθλητική», ενώ την περίοδο 1984 - 1987 ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Κόσμος των Σπορ».
Κατά την μακράν υπηρεσία του στον κυπριακό Τύπο διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. και αντιπρόεδρος για πολλά χρόνια του Συνδέσμου Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών Κύπρου (1992 - 2014), μέλος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, από της ίδρυσής της το 1997 μέχρι το 2014 και Αντιπρόεδρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) για τρεις συνεχόμενες θητείες (2006 - 2015), ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εκδοτών.
ΑΚΕΛ
Υπηρέτησε για χρόνια το νεολαΐστικο και φοιτητικό κίνημα, από τις τάξεις και τα καθοδηγητικά όργανα της ΕΔΟΝ και της ΠΟΦΝΕ. Υπήρξε μέλος της Ε.Ε. του ΑΚΕΛ Λευκωσίας - Κερύνειας (1984 - 2016) και της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ (1985 - 2015). Εκλέγηκε επίσης για δύο θητείες ως Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της ομάδας ΑΚΕΛ - Αριστερά- Νέες Δυνάμεις στο Δήμο Αγίου Δομετίου (1992 - 2001).
Συγγραφικό & εκδοτικό έργο
Με τη συγγραφή και έκδοση βιβλίων, δικών του ή ως συλλογική εργασία με άλλους ή ακόμη ως επιμελητής εργασιών άλλων, άρχισε να ασχολείται πολύ νωρίς, μετά την αποπεράτωση των σπουδών και επιστροφή στην Κύπρο. Το 1979 συμβάλλει στη συγγραφή και επιμελείται την έκδοση «Οδηγός Σπουδών για τα Πανεπιστήμια της Σ.Δ. Τσεχοσλοβακίας» και από τότε ίσαμε τον Ιούλη 2024 υπογράφει ως συγγραφέας συνολικά 17 τίτλους βιβλίων (οι 10 λαογραφικού περιεχομένου), ενώ επιμελήθηκε την έκδοση άλλων 12 βιβλίων, καταγράφοντας συνάμα και συγγραφική παρέμβαση/συμβολή σ’ αυτά. Τέλος έχει επιμεληθεί την έκδοση άλλων 12 βιβλίων, έργων τρίτων.
Ανάμεσα στους 24 τίτλους βιβλίων που επιμελήθηκε, δύο είναι βιβλία - εργασίες του πατέρα του [«Τα Πανεπιστήμιά μου», 2009 και «ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ από το Ημερολόγιο μνήμης ενός εθελοντή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», 2014] και πέντε βιβλία του Παύλου Ξιούτα. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται η έκδοση για πρώτη φορά του συνόλου των ανέκδοτων ποιημάτων του μεγάλου αυτού εκπαιδευτικού, λόγιου και λαογράφου, σε δύο τόμους, υπό τον τίτλο «Παύλου Ξιούτα - Ποιητικά Άπαντα, Τόμος Α’» και «Παύλου Ξιούτα - Ποιητικά Άπαντα, Τόμος Β’», αλλά και η επανέκδοση τριών άλλων βιβλίων του Ξιούτα [«Ταξίδια της ψυχής μου», «Από τα τραγούδια μας» και «Τζουάνα»], που πρωτοκυκλοφόρησαν το 1939, 1945 και 2002 αντίστοιχα. Και τα πέντε αυτά βιβλία εκδόθηκαν το 2008 και κυκλοφόρησαν με την εφημερίδα «Χαραυγή», στα πλαίσια των δράσεων του «2008: Έτος Παύλου Ξιούτα», απ’ αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του.
Οι τίτλοι των 17 έργων/βιβλίων του Κύπρου Κουρτελλάρη είναι:
Πηγή:
2. Πολίτης: Η Τριλογία του Κύπρου Κουρτελλάρη