Κολοκασίδης ή Καλοκασίδης Θεόδωρος

Image

Κύπριος γιατρός, συγγραφέας και αγωνιστής. Γεννήθηκε το 1904 και πέθανε το 1983. Σπούδασε οδοντιατρική στην Αθήνα και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Λονδίνο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Κύπρο όπου άσκησε το επάγγελμα του οδοντιάτρου. Αναμείχθηκε ταυτόχρονα ενεργά στα πολιτικά πράγματα του τόπου, κυρίως με σκληρή αρθρογραφία κατά του αγγλικού αποικιακού καθεστώτος της Κύπρου.

 

Ήταν ένας από τους δέκα Έλληνες Κυπρίους οι οποίοι εξορίστηκαν από την Κύπρο τον Οκτώβριο του 1931, εξαιτίας των γεγονότων της μεγάλης εξέγερσης (για την οποία βλέπε λήμμα Οκτωβριανά). Η εξορία τους διετάχθη από τον τότε Βρετανό κυβερνήτη της Κύπρου σερ Ρόναλντ Στορς*, έστω κι αν ο τότε γενικός εισαγγελέας δεν βρήκε για πολλούς απ' αυτούς, περιλαμβανομένου και του Κολοκασίδη, επαρκείς λόγους που να δικαιολογούσαν τη δίωξή τους. Οι δέκα εξορισθέντες ήταν: Νικόδημος Μυλωνάς μητροπολίτης Κιτίου, Μακάριος μητροπολίτης Κυρηνείας (ο μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Μακάριος Β'), Διονύσιος Κυκκώτης, και οι λαϊκοί Θεοφάνης Τσαγγαρίδης, Σάββας Λοϊζίδης, Χαράλαμπος Βατυλιώτης, Κώστας Σκελέας, Γεώργιος Χατζηπαύλου, Θεοφάνης Θεοδότου και Θεόδωρος Κολοκασίδης. Αρκετοί άλλοι, που θεωρήθηκαν επίσης ως πρωταίτιοι και/ ή υποκινητές της εξέγερσης του 1931, εκτοπίστηκαν σε απομακρυσμένα κυπριακά χωριά ή καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

 

Οι εξόριστοι μεταφέρθηκαν αρχικά από τους Βρετανούς στην Αγγλία με πλοίο, απ' όπου αργότερα διέφυγαν σε διάφορες άλλες χώρες. Οι περισσότεροι απ' αυτούς εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα όπου και παρέμειναν μερικοί και μετά τη λήξη της εξορίας τους (όπως ο Θεόδωρος Κολοκασίδης που στην Ελλάδα μετέτρεψε το επίθετό του σε Καλοκασίδης και ο Σάββας Λοϊζίδης).

 

Από την Αγγλία ο Κολοκασίδης κατήλθε στην Ελλάδα κι εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1933. Στην ελληνική πρωτεύουσα άσκησε και πάλι το επάγγελμα του οδοντιάτρου και διετέλεσε μεταξύ άλλων και πρόεδρος του Πανελληνίου Οδοντιατρικού Συλλόγου. Αναμείχθηκε επίσης ενεργά σε εθνικά ζητήματα και διετέλεσε μέλος του αθηναϊκού κλιμακίου του Γραφείου Εθναρχίας Κύπρου. Υπηρέτησε εξάλλου ως πρόεδρος της Ενώσεως Κυπρίων Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, στα χρόνια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, ανέπτυξε αντιστασιακή δραστηριότητα, συνελήφθη δε από τους Γερμανούς και κλείστηκε στο Χαϊδάρι.

 

Ο Θεόδωρος Κολοκασίδης διετέλεσε μέλος διεθνών οδοντιατρικών οργανώσεων και τιμήθηκε με διάφορες διακρίσεις. Στην Κύπρο, πριν από τη σύλληψη και εξορία του, εξέδιδε την Ὀδοντιατρική Ἐπιθεώρηση (1924). Αργότερα διετέλεσε κατά καιρούς διευθυντής των επιστημονικών περιοδικών Ὀδοντιατρική Ἔρευνα, Ὀδοντιατρική καί Ὀδοντιατρικά Χρονικά. Δημοσίευσε πολλά άρθρα, τόσο πολιτικά όσο κι επιστημονικά.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image