Γάλλος ποιητής, μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος ο οποίος ανέπτυξε ιδιαίτερη σχέση με την Κύπρο.
Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 3 Οκτωβρίου 1897 και πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου 1982. Υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Πήρε μέρος στο κίνημα του ντανταϊσμού ενώ αργότερα αποτέλεσε μαζί με τον Αντρέ Μπρετόν πρωτεργάτη του υπερρεαλισμού. Διετέλεσε εκδότης και τακτικός συνεργάτης των υπερρεαλιστικών περιοδικών Litterature και La Revolution Surrealiste. Το 1981 του απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μιτεράν το βραβείο της Λεγεώνας της Τιμής. Ο Λουί Αραγκόν (υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της πολιτικής και λογοτεχνικής ιστορίας της Γαλλίας του 20ού αιώνα. Το όνομά του συνδέθηκε, αφενός, με τις μείζονες εξελίξεις της ευρωπαϊκής αβανγκάρντ των αρχών του αιώνα και, αφετέρου, με τα ιδεώδη της Αριστεράς και το όραμα ενός επαναστατικού ουμανισμού.
Ντανταϊστής και συνιδρυτής του υπερρεαλιστικού κινήματος, έπειτα εισηγητής του σοσιαλιστικού ρεαλισμού στη Γαλλία, διήνυσε ολόκληρη την ιστορία του 20ού αιώνα, λαμβάνοντας ενεργό μέρος στη διαμόρφωση των ιστορικών και πνευματικών εξελίξεων της πατρίδας του σε ό,τι αφορά στη λογοτεχνία, την τέχνη και την κουλτούρα, αλλά και του συνόλου του δυτικού πολιτισμού.
Η σχέση του με την Κύπρο
O Αραγκόν ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με την Κύπρο λόγω της φιλίας του με το ζεύγος Πανίκου και Έλλης Παιονίδου, χάρη στους οποίους ο συγγραφέας ανήγαγε το νησί σε πνευματικό τόπο της λογοτεχνικής του ταυτότητας. Ο Αραγκόν επισκέφθηκε μάλιστα την Κύπρο προς το τέλος της ζωής του, συγκεκριμένα στις 10 Νοεμβρίου 1981 αφιερώνοντάς της, ανάμεσα σε άλλα, και το τελευταίο του ποίημα. Ο Αραγκόν μίλησε σε εκδήλωση που έγινε στο ξενοδοχείο Κάνικα.
Η Κύπρος τίμησε τον Γάλλο ποιητή σε μια εκδήλωση που οργάνωσε η ∆ημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού σε συνεργασία με την Alliance Française Λεμεσού στις 17 Μαϊου 2024 κατά την οποία αξιοποιήθηκε υλικό από το αρχείο Έλλης και Πανίκου Παιονίδη, το οποίο έχει δωρηθεί από το ζεύγος στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ΤΕΠΑΚ.
Βλέπε λήμματα: Πανίκος Παιονίδης και Έλλη Παιονίδου
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η σχέση της διαπρεπούς αυτής προσωπικότητας με την Κύπρο, με βιβλιογραφικά δεδομένα που εκτέθηκαν στο κοινό για πρώτη φορά. Παράλληλα με τα εγκαίνια του αρχείου άνοιξε η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στο ψηφιοποιημένο αρχείο το οποίο έχει καταγραφεί και ψηφιοποιηθεί από τη Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ.
Πηγή
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Αρχείο Έλλης και Πανίκου Παιονίδη