Μουσείο Μεταλλευτικής Κληρονομιάς Ασγάτας

Image

Το Μουσείο Μεταλλευτικής Κληρονομιάς βρίσκεται στο χωριό Ασγάτα της επαρχίας Λεμεσού και στεγάζεται σε ενα ανακαινισμένο παλιό κτίριο. Τα εγκαίνια του μουσείου έγιναν στις 19 Μαΐου 2024 από την υφυπουργό Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου.

 

Βλέπε λήμμα: Κασσιανίδου Βασιλική- Ανασκαφές στην Ασγάτα- Καλαβασό

 

Το μουσείο αυτό είναι αποτέλεσμα του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020 και ειδικότερα της Πράξης «Μετάλλων Τόποι: Σταυροδρόμια πολιτισμού στην ανατολική Μεσόγειο» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Την ανακαίνιση του Σχολείου ανέλαβε η αρχιτέκτονας Τότα Μαxλουζαρίδου, ενώ την μουσειγραφική μελέτη και τον σχεδιασμό της έκθεσης ανέλαβε η Λάρα Άλφα σε συνεργασία με την Χλόη Άλφα.Επιστημονικός υποστηρικτής και αρωγός στην όλη προσπάθεια ήταν ο Δρ Γεώργιος Μαλιώτης, πρώην διευθυντής της

Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας.

 

Τα εκθέματα

Η έκθεση του μουσείου διαρθρώνεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες. Η πρώτη έχει ως θέμα την γεωλογία του Τροόδους και των μεταλλευτικών περιοχών και περιλαμβάνει δείγματα ορυκτών και πετρωμάτων.

 

Βλέπε λήμμα: Τρόοδος οροσειρά

 

Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει την αρχαία εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και την παραγωγή χαλκού κατά την αρχαιότητα. Σε αυτή παρουσιάζονται αρχαία εργαλεία μεταλλωρύχων που βρέθηκαν στις στοές όταν επαναλειτούργησαν τα μεταλλεία τον 20ο αιώνα. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων παραχώρησε επί δανείω αυτά τα αντικείμενα για τους σκοπούς της έκθεσης.

 

Βλέπε λήμμα: Χαλκός και Κύπρος και Καλαβασός- αρχαιολογικοί χώροι

 

Στην τρίτη ενότητα εκτίθεται ο εξοπλισμός των σύγχρονων μεταλλωρύχων οι οποίοι εργάζονται υπογείως κάτω από δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες. Από τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα είναι και το βιβλίο καταγραφής, που περιλαμβάνει τα στοιχεία του κάθε μεταλλωρύχου σε κάθε βάρδια.

 

Η τέταρτη ενότητα παρουσιάζει εξειδικευμένα όργανα γεωφυσικής έρευνας της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τον εντοπισμό των κοιτασμάτων χαλκού.

 

Μέσα από την έκθεση δίνεται στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εικόνα της πορείας του μεταλλεύματος, από τη στιγμή της εύρεσής του στο φυσικό περιβάλλον, τη διαδικασία εξόρυξής του, μέχρι τον εμπλουτισμό και τη φόρτωσή του στα πλοία, για εξαγωγή.

Στις οθόνες που περιλαμβάνονται στην έκθεση ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει ντοκιμαντέρ που ετοιμάστηκε για τους σκοπούς του προγράμματος, ενώ σε υπολογιστές τα παιδιά μπορούν να παίξουν ένα ψηφιακό μουσειακό παιχνίδι που ετοίμασε το Κέντρο Αριστείας CYENS. Στόχος του παιχνιδιού είναι να μάθουν τα παιδιά πώς παρήγαγαν χαλκό και άργυρο στην αρχαιότητα.

 

Πηγή

www.polignosi.com

Κοινοτικό Συμβούλιο Ασγάτας

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image