Κατά και μετά την τουρκική εισβολή, χιλιάδες Ελληνοκύπριοι είχαν συλληφθεί και κρατηθεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κύπρο από τον τουρκικό στρατό και τουρκοκυπριακές παραστρατιωτικές ομάδες, που ενεργούσαν υπό τις οδηγίες της Τουρκίας. Επιπρόσθετα, πάνω από 2000 αιχμάλωτοι πολέμου είχαν μεταφερθεί παράνομα και κρατηθεί σε φυλακές στην Τουρκία. Κάποιοι από αυτούς δεν επέστρεψαν ποτέ και κηρύχθηκαν ως αγνοούμενοι.
Κατά τη διάρκεια της Εισβολής συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν επίσης αρκετές εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι, κυρίως στην Επαρχία Λεμεσού. Οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι συνελήφθηκαν στις 26 Ιουλίου 1974 κρατήθηκαν επί εβδομάδες στο παλαιό στάδιο του ΓΣΟ (γύρω στους 1750) και κάποιοι άλλοι στη Λάρνακα. Αρκετοί από αυτούς στη συνέχεια δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι.
» Βλέπε: Αιχμάλωτοι Πολέμου 1974 - Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ
Στα Άδανα
Αποκορύφωμα στην οδύσσειά των Ε/κ αιχμαλώτων ήταν η μεταφορά τους στις φυλακές της ηπειρωτικής Τουρκίας όπου κρατήθηκαν στα Άδανα, στην Αμάσεια και στο Αντιγιαμάν.
Η επιστροφή τους στην Κύπρο ξεκίνησε μετά τις συμφωνίες Γλαύκου Κληρίδη - Ραούφ Ντενκτάς με θέμα την επίλυση ανθρωπιστικών θεμάτων.
Τότε ξεκίνησαν οι ανταλλαγές αιχμαλώτων στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιήθηκαν 12 επιχειρήσεις υπό την επίβλεψη του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στο χώρο του Λήδρα Πάλας. Οι Ε/κ αιχμάλωτοι στη συνέχεια μεταφέρονταν στην Ξενοδοχειακή Σχολή στην Λευκωσία για να παραδοθούν στους οικείους τους. Οι Τουρκοκύπριοι παραδίνονταν στις Τ/κ αρχές στο Λήδρα Πάλας.
» Βλέπε βίντεο: Αιχμάλωτοι στα Άδανα
» Βλέπε βίντεο: Τουρκοκύπριοι αιχμάλωτοι στη Λεμεσό
Σύνδεσμος Αιχμαλώτων
Στις 19 Ιουλίου 1990 ιδρύθηκε ο Συνδέσμος Αιχμαλώτων Πολέμου 1974, με πρώτο πρόεδρο του τον ο κ. Βάσο Χρίστου. Ιδρύθηκε από μια ομάδα αιχμαλώτων και αριθμεί 850 μέλη. Έχει ως σκοπό να βοηθήσει τους αιχμάλωτους αλλά και γενικότερα στην διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.
Πηγές: