Κωνσταντινίδης Ανδρέας

Image

Σκηνοθέτης. Ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης, ένας από τους γνωστότερους και πιο επιτυχημένους σκηνοθέτες του ΡΙΚ, γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1944 και πέθανε στις 15 Μαίου 2024. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα. Ακολούθως το 1968  προσελήφθη στην τηλεόραση του ΡΙΚ, όπου διακρίθηκε σε όλα τα είδη τηλεοπτικής παραγωγής, όπως θέατρο, τηλεταινίες, ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ.

 

Πεντρεύτηκε τη Χλόη με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, την Έλενα, καθηγήτρια στο Πάντειο πανεπιστήμιο, και τον Αλέξανδρο.

 

Πέτρος Α' 

Στον Κωνσταντινίδη ανήκει η μεγαλύτερη τηλεοπτική παραγωγή του ΡΙΚ «Πέτρος ο Α΄», στην οποία συμμετείχαν πέραν των 60 ηθοποιών και για τα  κοστούμια εργάστηκαν τρεις ενδυματολόγοι. Γυρίστηκε στο κάστρο του Κολοσσίου.

 

Πέραν του Πέτρου του Α’ σκηνοθέτησε πολλά άλλα θεατρικά έργα που άφησαν εποχή. “Χαιρετισμοί” {1979} είναι ο τίτλος της πρώτης τηλεταινίας που έκαμε το ΡΙΚ, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Κωνσταντινίδη. Περιλαμβάνει τρεις αληθινές ιστορίες από το 1974. Ανάμεσα σε αυτές η ιστορία μιας νεαρής που βιάστηκε στην εισβολή και των τραυμάτων που κουβαλούσε μέσα της. Το ντοκυμαντέρ του με τίτλο “Missing fate unknown” αναφέρεται στο καυτό μέχρι σήμερα θέμα των αγνοουμένων. Ο Αντρέας σε συνεργασία με το ακαδημαϊκό Μιχάλη Ατταλίδη έκανε μια εκτεταμένη έρευνα και στοιχειοθέτησε τη εγκληματική συμπεριφορά της Τουρκίας στην τραγική αυτή πτυχή του Κυπριακού.

 

Ο Ανδρέας Κωνσταντινίδη μαζί με συνεργείο του ΡΙΚ, τον κινηματογραφιστή Δώρο Παρτασίδη και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Αντρέου είχαν κινηματογραφήσει το 1974 με κίνδυνο της ζωής τους έναν τάφο στην περιοχή Δερύνειας, όπου είχαν αποτεθεί πρόχειρα ζεύγος Ελληνοκυπρίων που εκτελέστηκαν από τους Τούρκους. Άξιο μνήμης είναι και ένα εκτενές ρεπορτάζ του με θέμα την επιστροφή αιχμαλώτων, όπου κεντρικό πρόσωπο ήταν η συνάδελφός του στο ΡΙΚ Αστέρω, η οποία ανέμενε την επιστροφή του συζύγου της.

 

Στον Ανδρέα Κωνσταντινίδη ανήκουν και τα συγκλονιστικά φιλμάκια που μεταδόθηκαν πριν από την εναλλαγή του χρόνου μετά το 1974, όπου ακούστηκε για πρώτη φορά το τραγούδι του Μάριου Τόκα, σε στίχους Κώστα Μόντη και ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα, «Ανασήκωσε την πλάτη κι απόσεισέ τους, Πενταδάχτυλε".

 

» Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος- Αρχείο ΡΙΚ: Παρασκήνιο- Ανδρέας Κωνσταντινίδης

 

Κινηματογράφος

Μεγάλη και ανεκτίμητη είναι η προσφορά του Ανδρέα Κωνσταντινίδη και στα κινηματογραφικά δρώμενα και την κινηματογραφική παιδεία της Κύπρου από τη θέση του ως ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Κύπρου, αργότερα Λευκωσίας, και της Κυπριακής Ταινιοθήκης. Τον ενδιαφέρον του Ανδρέα δεν εξαντλείτο μόνο στην σκηνοθεσία, ήταν ένας ενεργός, σκεπτόμενος πολίτης με προοδευτικές ιδέες και συμμετοχή στην πολιτική, κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτιστική ζωή του τόπου.

 

Ντοκιμαντέρ

Το ΡΙΚ του αφιέρωσε ένα  ντοκιμαντέρ αφιέρωμα στο έργο του, Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο "Με το Βλέμμα της Καρδιάς" αναλύεται ο χαρακτήρας και ο τρόπος σκέψης του Κωνσταντινίδη, που καταφέρνει να ισορροπεί το συναίσθημα με τη λογική. Προβάλλεται ο τρόπος με τον οποίο ο σκηνοθέτης αντιμετωπίζει ιστορικές περιόδους, όπως το πραξικόπημα και η εισβολή, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αναλύει τον κοινωνικό του χώρο, πώς αναπλάθει εικόνες και δημιουργίες. Γνωστοί και συνεργάτες μιλούν για τον χαρακτήρα του, για το έργο και τις ικανότητές του. Ο ίδιος ο Κωνσταντινίδης περιγράφει τη δική του πορεία, από τα πρώτα του χρόνια στο ΡΙΚ και την εξέλιξή της σταδιοδρομίας του. Ο σκηνοθέτης θυμάται επίσης τις τραγικές ημέρες του 1974 και το ρόλο που διαδραμάτισε η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση στην καταγραφή των γεγονότων. Το ντοκιμαντέρ περιέχει σκηνές αρχείου, όπως οι εγκαταστάσεις και οι εργαζόμενοι στο ΡΙΚ τις δεκαετίες του '60 και '70 και εικόνες από την τουρκική εισβολή. Προβάλλονται επίσης αποσπάσματα από παραγωγές του Ανδρέα Κωνσταντινίδη, όπως η πολυπρόσωπη σειρά "Πέτρος Α΄", με τον ίδιο επί τω έργω.

 

Πώς εφυγε

Ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης έφυγε από τη ζωή, το πρωί της 15ης Μαίου 2024 στο σπίτι του στη Λευκωσία, λίγα μόνο λεπτά μετά τη συμπλήρωση συνέντευξής του στον συνάδελφο και φίλο του Παύλο Παύλου, με κινηματογραφιστές τον Χρίστο και τη Λήδα Αγιομαμίτη, για τις ανάγκες σειράς επετειακών εκπομπών του ΡΙΚ με τίτλο «Μνήμης αφήγηση», στην οποία υπάλληλοι του ΡΙΚ θα καταθέσουν όσα έζησαν στο πραξικόπημα και την εισβολή του 1974. Ο Ανδρέας αντιμετώπισε με γενναιότητα πολλά προβλήματα υγείας που περιλάμβαναν και μεταμόσχευση ήπατος, αλλά τίποτε δεν προμήνυε τη σημερινή ξαφνική όσο και τραγική εξέλιξη, καθώς με παραστατική αφήγηση και χωρίς εμφανείς δυσκολίες κατέθεσε όλα όσα βίωσε στην τραγωδία της Κύπρου το 1974.

 

 

Πηγές: 

  • Παύλος Κ. Παύλου, δημοσιογράφος
  • Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image