Κλείδες νησάκια

Image

Σύμπλεγμα από μικρά νησιά, απέναντι από το ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη από τους Τούρκους εισβολείς χερσόνησο της Καρπασίας. Το μεγαλύτερο από τα νησάκια αυτά, στο οποίο υπάρχει φάρος, έχει έκταση 10 εκταρίων περίπου και το υψόμετρό του φθάνει τα 20 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το πρώτο από τα νησάκια μετά το ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα λέγεται Δεινάρετον, διασώζοντας την αρχαία ονομασία του ακρωτηρίου. Τα νερά εκεί είναι βαθιά, αλλά η απόσταση μεταξύ του ακρωτηρίου και των νησιών είναι μικρή και για το λόγο αυτό τα καράβια αποφεύγουν να διακινούνται ανάμεσά τους.

 

Όλα τα νησάκια είναι άγονα και ακατοίκητα. Αποτελούν, ωστόσο, καταφύγιο των γλάρων, ιδίως δε μένει εκεί και γεννά ο γλάρος ο ελαιόπους (Larus avdovinii) και ο πούλλος του γιαλού (Larus argentatus).

 

Από τους αρχαίους συγγραφείς, τα νησάκια αυτά αναφέρουν:

Ο Στράβων, που γράφει: ...Εἰσί δέ αἱ μέν Κλεῖδες νησία δύο προσκείμενα τῇ Κύπρῳ κατά τά ἑωθινά μέρη τῆς νήσου, τά διέχοντα τοῦ Πυράμου σταδίους ἑπτακοσίους...

Δηλαδή: ...Είναι οι Κλείδες δυο μικρά νησιά πολύ κοντά στην Κύπρο προς τ' ανατολικά της μέρη, κι απέχουν από τον Πύραμο [=ποταμό στη Μ. Ασία] 700 στάδια [=128.800 μέτρα].

 

Επίσης, ο Αγαθήμερος Όρθωνος (Γεωγραφίας Ὑποτύπωσις), που γράφει ότι η απόσταση από την Μυρίανθο, στον Ισκικό κόλπο, μέχρι τις Κλείδες της Κύπρου, είναι 1.400 στάδια (=257.600 μέτρα).

 

Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος γράφει επίσης ότι: Νῆσοι παρ' αὐτήν [την Κύπρο] αἵ τε καλούμεναι Κλεῖδες, για τις οποίες μάλιστα δίνει γεωγραφικό μήκος 67°20' και γεωγραφικό πλάτος 35°45'.

 

Ο Πλίνιος, πάλι, αναφέρει τις Κλείδες και σημειώνει ότι τα νησάκια είναι συνολικά τέσσερα.

 

 

Με την ίδια ονομασία, Κλείδες (Clides) αναφέρει τα νησάκια και ο Φλώριος Βουστρώνιος, τον 16ο αιώνα. Παραδόξως, ο τόσο αξιόλογος αυτός μελετητής, που έδωσε και δικό του χάρτη της Κύπρου, τοποθετεί τα νησάκια όχι στο άκρο της χερσονήσου της Καρπασίας, αλλά κοντά στα Γαστριά.

 

Ωστόσο, τα νησάκια είναι συνολικά έξι, όπως σημειώνει και ο Hogarth, εκ των οποίων όμως τα τρία μπορούν να θεωρηθούν περισσότερο βράχοι μέσα στη θάλασσα παρά νησάκια. Το μεγαλύτερο από τα νησάκια, που λέγεται Καστελέττα, έχει κάποια βλάστηση από σχίνους, αγριοκάλαμα και χόρτα.

 

Βλέπε λήμμα: Τα κορδύλια

 

Σε μια από τις βραχονησίδες έχει τοποθετηθεί από την περίοδο της Αγγλοκρατίας φάρος.

 

 

Πηγή: 

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image