Αγρότης. Ο Δημήτρης Λόρδος γεννήθηκε στο Αυγόρου της Επαρχίας Αμμοχώστου το 1892 και πέθανε το 1979.
Παντρεύτηκε την Αρετή Ζήσιμου με την οποία απέκτησαν επτά παιδιά, πέντε γιους και δύο κόρες. Τον Παρασκευά τον Γεώργιο, τον Φώτιο, τον Μιχάλη, τον Ανδρέα την Παναγιώτα και την Λουκία.
Όπως γράφει η εγγονή του Δημήτρη Λόρδου η Λούλλα Ιωνίδου, "οι παππουδες μας δεν πήγαν στο σχολείο και δεν είχαν διπλώματα. Παρόλα αυτά, ήταν άνθρωποι σοφοί, συνετοί, συνεσταλμένοι. Αγωνιστές της ζωής, πάλευαν από το χάραμα μέχρι τη δύση του ήλιου για να δαμάσουν τη γη και τα στοιχεία της φύσης".
Ο Δημήτρης Λόρδος ενθάρρυνε όλα τα παιδιά του και με το παράδειγμα του τα εξώθησε να προοδεύσουν. Δυό από τους γιούς του ο Γεώργιος Λόρδος και ο Φώτιος Λόρδος κατάφεραν να ασχοληθούν με το επιχειρείν στο Βαρώσι με μεγάλη επιτυχία.
Το επίθετο Λόρδος
Το επίθετο Λόρδος που απέκτησε ήταν στην πραγματικότητα ένα παρατσούκλι που του κόλλησε ο γνωστός λαϊκός μας ποιητής, με καταγωγή επίσης από το Αυγόρου, ο Χριστόφορος Παλαίσης. Το κανονικό του όνομα ήταν Δημήτριος Τσιρπονούρης, ωστόσο ο Παλαίσης του άλλαξε το όνομα λόγω μιας συνήθειας που είχε. Συγκεριμένα μετά από ολοήμερη και κοπιώδη εργασία στους αγρούς και τις πατατοφυτείες, ο Δημήτριος επέστρεφε το βράδυ στο σπίτι του, έκανε το μπάνιο του, φορούσε το κοστούμι του και πήγαινε στο καφενείο του. Εκεί το γνωστό πειρακτήρι ο Παλαίσης τον προσφωνούσε: "Καλώς τον Λόρδο". Κάπως έτσι το επίθετο έγινε αποδεκτό και ο Δημήτριος έγινε με το επίθετο αυτό ο γενάρχης μιας πολύ γνωστής οικογένειας επιχειρηματιών με δραστηριότητα αρχικά στο Βαρώσι και σήμερα κατά κύριο λόγο στη Λεμεσό, τη Λάρνακα και τη Λευκωσία.
Πηγές: