Εκπαιδευτικός -Ακτιβιστής. Ο Κωστής Αχνιώτης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1952 και πέθανε στις 4 Απριλίου 2017. Υπήρξε δραστήριος ακτιβιστής υπέρ της επανένωσης της Κύπρου και δραστήριο μέλος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς της Κύπρου.
Σπούδασε Βιοχημεία στο πανεπιστήμιο του Μονπελιέ της Γαλλίας. Με την επιστροφή του στην Κύπρο, συνεργάστηκε με το έντυπο «Δελτίο Συζήτησης» από το 1976. Το 1985 συμμετείχε στην έκδοση του περιοδικού «Εντός των τειχών» και από το 1999 ως το 2004 στην έκδοση του περιοδικού «Εξ Υπαρχής». Από το 1998 ως το 2001 συμμετείχε στη συντακτική ομάδα του δικοινοτικού περιοδικού "Hate” και από το 2008 στην έκδοση του περιοδικού «Το Καλέμι», το οποίο αποτελούσε έντυπο της Ελληνοκυπριακής συνιστώσας της Πλατφόρμας Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών "Ενωμένη Κύπρος". Επίσης ήταν εκ των ιδρυτικών μελών των Φίλων του Ακάμα και μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης Λευκωσίας.
» Βλέπε ντοκιμαντέρ: The Tongue
Διεθνής δράση
Στη δεκαετία του 1980 ο Κωστής Αχνιώτης εργάστηκε στο κίνημα στήριξης της Σαντινιστικής Επανάστασης, το οποίο κατόρθωσε να κτίσει και να συντηρεί ένα σχολείο στη Νικαράγουα για αρκετά χρόνια. Συμμετείχε σε ομάδες στήριξης του παλαιστινιακού αγώνα και ήταν ανάμεσα στους ιδρυτές της Κυπρο-Παλαιστινιακής Έμπρακτης Αλληλεγγύης, ΚΥΠΕΑ.
Κυπριακό
Στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν το 2004 δραστηριοποιήθηκε υπέρ του "Ναι". Συγκεκριμένα παραμονές του Δημοψηφίσματος το 2004, ίδτυσε μαζί με άλλους την «Πρωτοβουλία Αριστερών για το ΝΑΙ». Στις δραστηριότητες αυτής της πρωτοβουλίας συμμετείχαν και αρκετά άτομα από την Ελλάδα.
Κηδεία
Στην κηδεία του Κωστή Αχνιώτη παρευρέθηκαν ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Τάκης Χατζηδημητρίου , καθώς και ο πρόεδρος της συντεχνίας Τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ερτσίλ, ο οποίος μίλησε για τους κοινούς αγώνες που είχαν δώσει. Ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί απέστειλε στεφάνι.
Τον Σεπτέμβριο του 2017, υποστηρικτές του Κωστή Αχνιώτη ζήτησαν την μετονομασία του δρόμου μπροστά από το συμβολικό κτήριο Λήδρα Πάλας σε "δρόμο Κωστή Αχνιώτη", όμως ο δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης απέρριψε την αίτηση.
Το 2020 παρουσιάστηκε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο The Tongue, προς τιμή του το οποίο ετοίμασαν οι Ανδρέας Αναστασιάδης και ο Παναγιώτης Αχνιώτης.