Κλάματα της Παναγίας

Image

Ένα από τα ωραιότατα αυτοφυή αγριολούλουδα της Κύπρου, διαφορετικό από τα άλλα δυο αυτοφυή αγριολούλουδα (Helichrysum siculum της οικογένειας των Συνθέτων και Anagallis arvensis της οικογένειας των Πριμουλιδών) που είναι γνωστά σε διάφορα μέρη της Κύπρου με την ονομασία δάκρυακλάματα) της Παναγίας.

 

Τα κλάματα της Παναγίας για τα οποία γίνεται αναφορά στο λήμμα αυτό, είναι το φυτό αραβίς (Arabis) της οικογένειας των Σταυρανθών. Στην Κύπρο αυτοφύεται σε ορεινές περιοχές (ιδίως στην περιοχή του Κάμπου και της Τσακκίστρας αλλά και μεταξύ Παλαιχωριού - Αγρού, στην περιοχή του Μέσα Ποταμού και αλλού). Αυτοφύεται σε 5 είδη και απαντάται κυρίως σε βράχους, στις πλευρές των ορεινών δρόμων. Τα 5 είδη του φυτού αυτού που απαντώνται στην Κύπρο, είναι:

1. Arabis purpurea (Αραβίς πορφυρά).

2. Α. glabra.

3. Α. laxa (Αραβίς χαλαρά).

4. Α. verna (Αραβίς εαρινή).

5. Α. cypria (Αραβίς κυπριακή).

 

Δύο από τα πιο πάνω είδη, τα Arabis purpurea και Α. cypria είναι ενδημικά. Ένα έκτο είδος, η Arabis kennedyae, είναι ενδημικό επίσης της Κύπρου αλλά και σπάνιο, περιλαμβάνεται δε στον Πίνακα Ι της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων.

 

Οι αραβίδες είναι μονοετείς ή και πολυετείς πόες. Στο γένος τους περιλαμβάνονται πολλά είδη, ιθαγενή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αμερικής, μερικά από τα οποία είναι ορεσίβια. Δίνουν λουλούδια διαφόρων χρωματισμών.

 

Συνηθέστερο στην Κύπρο είναι το είδος Arabis purpurea. Ανθίζει μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου και δίνει πολλά μικρά άνθη κυρίως σε ελαφρές αποχρώσεις του ροζ. Το ύψος του φθάνει μέχρι τα 20 εκατοστόμετρα περίπου.  Ονομάζεται κλάματα της Παναγίας επειδή στα ορεινά χωριά συνήθιζαν να στολίζουν με τα άνθη του τον Επιτάφιο κατά τη Μεγάλη Παρασκευή.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image