Κκέλης Χρίστος

Image

Ήρωας του τετραετούς ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα. Γεννήθηκε στο χωριό Κισσόνεργα της επαρχίας Πάφου το 1934 και σκοτώθηκε σε ενέδρα στις 7 Μαρτίου 1957, σε ηλικία 23 χρόνων, μεταξύ των χωριών Κισσόνεργας και Τάλας της επαρχίας Πάφου. Μαζί του σκοτώθηκε και ο συναγωνιστής του Μιλτιάδης Στυλιανού από την Τάλα, 20 χρόνων.

 

Ο Χρίστος Κκέλης εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ από την αρχή του αγώνα και σύντομα αναδείχθηκε σε δεσπόζουσα μορφή μεταξύ των αγωνιστών στην επαρχία Πάφου. Ήταν μαχητικός αλλά και πειθαρχικός, ενθουσιώδης αλλά και ατρόμητος, ανέπτυξε δε σημαντική και ποικίλη δράση. Υπήρξε ομαδάρχης και υπεύθυνος του τομέα της χαμηλής περιοχής της επαρχίας Πάφου. Σε όλες ανεξαίρετα τις επιχειρήσεις που ανέλαβε η οργάνωση στην περιοχή του, από την έναρξη του αγώνα μέχρι τον θάνατόη του, ο Κκέλης είχε πάρει μέρος επικεφαλής των ανδρών του. Μεταξύ των επιχειρήσεων που ο ίδιος εκτέλεσε, αναφέρονται:

 

Ρίψη βόμβας κατά των Βρετανών σε περιοχή της Κισσόνεργας στις 10 Σεπτεμβρίου 1955, οπότε σκοτώθηκε ένας Βρετανός στρατιώτης. Τοποθέτηση και πυροδότηση νάρκης σε περιοχή της Κισσόνεργας στις 17 Νοεμβρίου 1955, οπότε ανατινάχθηκε αγγλικό στρατιωτικό όχημα με δυο νεκρούς. Ακολούθησαν: ενέδρα την οποία έστησε στην τοποθεσία «Ξεροπόταμος», επίθεση κατά του αγγλικού στρατιωτικού καταυλισμού στη Μάα με αποτέλεσμα τον θάνατο άγνωστου αριθμού Βρετανών στρατιωτών, ανατίναξη αγγλικού στρατιωτικού οχήματος κοντά στην Κισσόνεργα, ενέδρα την οποία έστησε κοντά στην Κισσόνεργα κι ένοπλη επίθεση κατά οχήματος των δυνάμεων ασφαλείας με αποτέλεσμα τον θάνατο δυο απ' αυτούς, κ.ά. Πήρε ακόμη μέρος σε πολλές άλλες αποστολές που περιελάμβαναν εκτελέσεις, ρίψεις βομβών, ενέδρες και μεταφορές στρατιωτικού υλικού της οργάνωσης.

 

Ο Χρίστος Κκέλης σκοτώθηκε από τους Βρετανούς ύστερα από προδοσία, όπως συνέβη και με τον θάνατο αρκετών άλλων από τους ήρωες του αγώνα του 1955 - 59. Ο θάνατός του συνέβη κάτω από τις ακόλουθες συνθήκες:

 

Όταν οι Άγγλοι συγκέντρωσαν πληροφορίες ότι ο Κκέλης κρυβόταν στην περιοχή του χωριού Τάλα, χρησιμοποίησαν μερικούς προδότες που, υπό τις διαταγές του Άγγλου υπευθύνου των επιχειρήσεων Πλατρών Savory, μεταμφιέστηκαν σε αντάρτες της ΕΟΚΑ και παρουσιάστηκαν τα μεσάνυχτα στο μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου όπου ξύπνηοαν ένα γέρο καλόγερο και του ζήτησαν καταφύγιο. Τούτο ήταν κάτι που συνέβαινε τακτικά στα κυπριακά μοναστήρια καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ο γέρος καλόγερος οδήγησε τους δήθεν αντάρτες σε δυο άλλους καλόγερους που ανήκαν στην οργάνωση. Ο ένας από τους δυο καλόγερους, που ονομαζόταν Λαυρέντιος, προθυμοποιήθηκε να τους βοηθήσει και, χωρίς να υποψιαστεί οτιδήποτε, τους οδήγησε στην Τάλα και τους έφερε σ' επαφή με τους εκεί συνδέσμους του Κκέλη. Όπως αφηγούνται οι αναμεμειγμένοι στο επεισόδιο σύνδεσμοι, η ομάδα των προδοτών αποτελείτο από τους Νίκο Βανέζη, Ιωάννη Πιπίνο, Ανδρέα Κεραυνό και κάποιο Λευτέρη από την Πλατανιστάσα. Όλοι ήταν ντυμένοι με αντάρτικες στολές και ένοπλοι. Γνώριζαν αρκετά πρόσωπα και πράγματα της οργάνωσης στην περιοχή εκείνη, γι' αυτό έπεισαν τους συνδέσμους ότι ήταν πράγματι καταδιωκόμενοι αντάρτες που ήθελαν να ενωθούν με την ομάδα του Κκέλη.

 

Το κρησφύγετο του Κκέλη βρισκόταν στην τοποθεσία «Άππης», κοντά στην Τάλα, σε μικρό δωμάτιο μηχανής νερού, σε περιβόλι που ανήκε στον Στυλιανό Λεωνίδα από την Τάλα, πατέρα του Μιλτιάδη Στυλιανού που σκοτώθηκε μαζί με τον Κκέλη. Όταν οι προδότες έφθασαν εκεί, βρήκαν μόνο τον Μιλτιάδη Στυλιανού που τους πληροφόρησε ότι ο Κκέλης βρισκόταν στην Κισσόνεργα. Τον έστειλαν τότε να φέρει τον Κκέλη επειγόντως, πράγμα που αυτός έπραξε, χωρίς ούτε αυτός να υποψιαστεί τους προδότες. Ο Στυλιανού ήταν οπλισμένος με κυνηγετικό όπλο κι ο Κκέλης με αυτόματο στεν. Όταν έφθασαν στο κρησφύγετο, δεν βρήκαν πλέον εκεί τους δήθεν αντάρτες αλλά στρατιωτικό απόσπασμα που τους κάλεσε να παραδοθούν. Ο Κκέλης και ο Στυλιανού απάντησαν με πυροβολισμούς και κατόρθωσαν να εισέλθουν στο μικρό δωμάτιο της νερομηχανής, απ' όπου οχυρωμένοι έδωσαν μάχη.

 

Οι Άγγλοι στρατιώτες, μη μπορώντας να τους συλλάβουν ζωντανούς, κατόρθωσαν να πλησιάσουν στο μικρό παράπηγμα στο οποίο έριξαν πολλές χειροβομβίδες, σκοτώνοντας έτσι και το Χρίστο Κκέλη και το Μιλτιάδη Στυλιανού.