«Κινύρας»

Image

Σωματείο της Πάφου που ανέπτυξε πλούσια πνευματική και αθλητική δραστηριότητα για δυο σχεδόν δεκαετίες, από το 1932 που ιδρύθηκε και εξής. Ιδρυτής του ήταν ο Λοΐζος Φιλίππου που πρόσφερε πολλά στα γράμματα, στον αθλητισμό και γενικότερα στην όλη πνευματική και πολιτιστική ζωή της Πάφου. Τα επίσημα εγκαίνια του Συλλόγου έγιναν στις 26 Μαρτίου 1933. Ο ίδιος ίδρυσε το προσκοπικό σώμα της Πάφου στα 1915, εξέδιδε δε την εφημερίδα Πάφος και το φιλολογικό περιοδικό με την ίδια ονομασία.

 

Το σωματείο «Κινύρας» καθιέρωσε διαλέξεις και μουσικοφιλολογικές εσπερίδες, ίδρυσε και διατηρούσε χορωδία κι έδινε θεατρικές παραστάσεις από θεατρικό όμιλο ερασιτεχνών που δημιούργησε. Η όλη προσφορά του στην πνευματική ανέλιξη της Πάφου ήταν σημαντική. Το ίδιο σημαντική ήταν και η προσφορά του στον αθλητισμό. Ο «Κινύρας», που ήταν επίσημα εγγεγραμμένος ως γυμναστικός σύλλογος, διέθετε αθλητική ομάδα και ομάδα ποδοσφαίρου. Μεταξύ άλλων, ο «Κινύρας» ήταν ο διοργανωτής των 26ων Παγκύπριων αγώνων που έγιναν στην Πάφο το 1937, καθώς και των 31ων Παγκύπριων αγώνων που έγιναν πάλι στην Πάφο το 1946.

 

Διάσπαση 

Το 1948 η Ελλάδα εν μέσω εμφυλίου μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς διάνυε μια περίοδο ενόπλων συγκρούσεων. Η κατάσταση στην Ελλάδα μεταφέρθηκε και στην Κύπρο και διείσδυσε τόσο στην πολιτική ζωή του τόπου, όσο και στον αθλητισμό και δη στο Ποδόσφαιρο. Οι περισσότεροι αθλητικοί παράγοντες ασχολούνταν και με την πολιτική.

Πριν από τους Παγύπριους Αγώνες Στίβου  το Μάιο του 1948, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών  Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ), του οποίου ιδρυτικά μέλη ήταν και ο ΓΣΟ, ο ΓΣΕ  και ο ΓΣΠ, ζήτησε από όλους τους Γυμναστικούς Συλλόγους της Κύπρου, τα μέλη και τους αθλητές τους, να υπογράψουν δημόσια διακήρυξη όπου θα εξεφράζουν την υποστήριξη τους προς τη Δεξιά παράταξη στον ελληνικό εμφύλιο, θα δήλωναν «εθνικοφρόνων φρονημάτων» και θα καταδίκαζαν τη δράση της Αριστεράς Οι Γυμναστικοί Σύλλογοι και οι αθλητές δεξιάς ιδεολογίας υπέγραψαν τις δηλώσεις αυτές. Ο μόνος σύλλογος που αρνήθηκε να υπογράψει τη δήλωση αυτή ήταν ο Γυμναστικός Σύλλογος «Κινύρας» Πάφου και για αυτό αποκλείστηκε από τους αγώνες. Ο αποκλεισμός έγινε από την Τοπική Επιτροπή ΣΕΓΑΣ Κύπρου στις 24 Δεκεμβρίου 1948 η οποία αποφάσισε  ὅπως θεωρήσῃτόν «Κινύραν» ὡς μή Ἑλληνοπρεπῶς σκεπτόμενον καί συνεπῶς μή ἔχοντα θέσιν εἰς τήν Ἑλληνικήν ἀθλητικήν οἰκογένειαν.

Οι αριστεροί αθλητές ήταν αντίθετοι με τη δήλωση που έκαναν οι σύλλογοι τους και αρνήθηκαν να υπογράψουν τις δηλώσεις. Από τους πρώτους που αντέδρασαν ήταν οι πρωταθλητές του ΓΣΕ Αντώνης Τότσης και Νικής Γεωργίου. Ο ΓΣΕ κάλεσε τους δύο αθλητές σε απολογία αλλά εκείνοι επέμεναν στη θέση τους ότι ο αθλητισμός πρέπει να μείνει μακριά από την πολιτική. Επιπρόσθετα, οι αριστεροί αθλητές αποφάσισαν να στηρίξουν το Γυμναστικό Σύλλογο «Κινύρα» Πάφου, αν τελικά δεν του επέτρεπαν να λάβει μέρος στους Παγκύπριους Αγώνες Στίβου. Αν και είχαν πολλές πιθανότητες να καταλάβουν τις πρώτες θέσεις, προτίμησαν να συμπαρασταθούν στον Κινύρα.

Μετά την αποβολή του Γυμναστικού Συλλόγου «Κινύρα» επανιδρύθηκε από τον Δήμαρχο Πάφου Χριστόδουλο Γαλατόπουλο ο Γυμναστικός Σύλλογος «Κόροιβος» ο οποίος πήρε τη θέση του Γυμναστικού Συλλόγου «Κινύρα». Ο «Κινύρας» ανέστειλε τις δραστηριότητές του το 1949. 

 

Με το όνομα ΑΠΟΠ- Κινύρας δημιουργήθηκε ποδοσφαιρικό σωματείο στην Πεγεια το 2003. Διαλύθηκε το 2012 λόγω χρεών. 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image