Η επαρχία Κερύνειας καταλαμβάνει το βορειότερο τμήμα της Κύπρου, το οποίο κατέχεται από το 1974 από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής. Προς τα νότια η επαρχία συνορεύει με την επαρχία Λευκωσίας και προς τα ανατολικά με την επαρχία Αμμοχώστου. Στα βόρεια και στα δυτικά περιβρέχεται από θάλασσα.
Η επαρχία Κερύνειας θα μπορούσε να υποδιαιρεθεί στις ακόλουθες τέσσερις γεωγραφικές περιφέρειες:
α) Παράκτια πεδιάδα Κερύνειας: Είναι μια στενόμακρη πεδιάδα μεταξύ της θάλασσας και των βορείων πλαγιών του Πενταδάκτυλου. Η πεδιάδα διακόπτεται σε μερικά σημεία από βραχώδεις προεκτάσεις που προσεγγίζουν τη θάλασσα και προέρχονται από τους βόρειους πρόποδες του Πενταδάκτυλου. Εκτείνεται από τα σύνορα των επαρχιών Κερύνειας - Αμμοχώστου στα ανατολικά, μέχρι την παραλία βορειοανατολικά του οικισμού Κρέμαμα Καμήλου, στα δυτικά.
β) Πενταδάκτυλος: Η περιφέρεια του Πενταδάκτυλου είναι μια στενή έκταση γης στα νότια της πεδιάδας της Κερύνειας, η οποία εκτείνεται από τον Κορμακίτη μέχρι τα διοικητικά σύνορα Κερύνειας - Αμμοχώστου. Περιλαμβάνει την οροσειρά του Πενταδάκτυλου καθώς και τους βόρειους και νότιους πρόποδες της οροσειράς.
γ) Δυτική κεντρική πεδιάδα (Μόρφου): Η δυτική κεντρική πεδιάδα ή πεδιάδα της Μόρφου εκτείνεται από τον κόλπο της Μόρφου στα δυτικά μέχρι το χωριό Φώττα στα ανατολικά. Στα βόρεια ορίζεται από τον Πενταδάκτυλο και στα νότια από τα σύνορα Λευκωσίας - Κερύνειας.
δ) Μεσαορία: Είναι μια στενή πεδιάδα η οποία εκτείνεται από το χωριό Φώττα στα δυτικά μέχρι τα νότια του χωριού Κουτσοβέντης στα ανατολικά. Στα βόρεια ορίζεται από τον Πενταδάκτυλο και στα νότια από τα σύνορα Κερύνειας - Λευκωσίας.
Το βορειότερο γεωγραφικό πλάτος της επαρχίας, στο ακρωτήρι Κορμακίτη, είναι 35° 24' 18'. Το νοτιότερο, στα νότια του χωριού Φώττα, είναι 35° 14' 3". To ανατολικότερο γεωγραφικό μήκος, στα ανατολικά του χωριού Καλογραία, είναι 33° 40' 14". Το δυτικότερο γεωγραφικό μήκος είναι πάλι στο ακρωτήρι Κορμακίτη και είναι 32° 55' 12".
Στα δυτικά της επαρχίας δεσπόζουν ο κόλπος της Μόρφου και το ακρωτήρι Κορμακίτη. Άλλα άκρα και όρμοι από τα δυτικά στα ανατολικά είναι: Όρμος Λιμανουδιού, άκρο Αχειροποιήτου και άκρο Στάζουσας. Εξάλλου κοντά στις ακτές της Κερύνειας βρίσκονται πολλά νησάκια, τα κυριότερα από τα οποία είναι, από τα δυτικά στα ανατολικά: Κορμακίτης, Καλαμούλια, Γλυκιώτισσα (νησί των Εχιδνών), Κομπονήσι και Χοτή.
Η Κερύνεια είναι η μικρότερη σε διοικητική έκταση επαρχία της Κύπρου. Καταλαμβάνει έκταση γης 640,85 χμ.2, που αντιπροσωπεύει το 6,9% της ολικής έκτασης της Κύπρου που είναι 9.251 χμ. Το μεγαλύτερο σε διοικητική έκταση χωριό της επαρχίας είναι ο Κορμακίτης (5.069 εκτάρια) και το μικρότερο το Καράκουμι (33 εκτάρια).