Ένα από τα πιο ιστορικά τουρκοκυπριακά σχολεία. Το Γυμνάσιο Αμμοχώστου Namık Kemal είναι σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που βρίσκεται στον τ/κ τομέα της Αμμοχώστου. Ιδρύθηκε το 1944. Πολλοί διάσημοι Τουρκοκύπριοι έχουν αποφοιτήσει από αυτό. Πήρε το όνομα του από τον Τούρκο διανοούμενο Namil Kemal.
Ιστορία
Ως το πρώτο τουρκοκυπριακό ίδρυμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αμμόχωστο, το σχολείο ιδρύθηκε αρχικά ως Γυμνάσιο Αμμοχώστου (τουρκικά: Mağusa Ortaokulu) το 1944. Ξεκίνησε ως μια αίθουσα διδασκαλίας που ενσωματώθηκε στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Γαζή.
Κατά την έναρξη λειτουργίας του, το σχολείο είχε 60 μαθητές. Μόλις έφτασε τους 72 μαθητές το 1945, μεταφέρθηκε σε δικό του ξεχωριστό κτίριο το 1949 και συγκεκριμένα στο κτίριο Kutup Osman Tekke.
Η βρετανική αποικιακή κυβέρνηση της εποχής παρείχε τους απαιτούμενους χρηματικούς πόρους για την επέκταση των γυμνασίων μέσα από τριετή σχέδια ανάπτυξης, τα οποία επέτρεψαν στη συνέχεια την ίδρυση και άλλων γυμνασίων.
Με την προτροπή του πολιτικού της Αμμοχώστου Νιαζί Μανιέρα, το Γυμνάσιο Αμμοχώστου επεκτάθηκε το 1953 και μετονομάστηκε σε Ναμίκ Κεμάλ, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τον Τούρκο εθνικιστή ποιητή που είχε φυλακιστεί στην Αμμόχωστο από το1873 μέχρι το 1876. Ο Ναμίκ Κεμάλ στο σύντομο χρόνο της παρουσίας του στην Κύπρο θεωρείται ως ένας από τους ιδρυτές του Τουρκοκυπριακού Θεάτρου.
Το Λυκειο Ναμίκ Κεμάλ μέχρι το 1959 αριθμούσε 2.000 μαθητές. Τον Δεκέμβριο του 1961, οι μαθητές του σχολείου κατήλθαν σε απεργία και αρνήθηκαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της Τουρκοκυπριακής Κοινοτικής Συνέλευσης και την εκπαιδευτική της πολιτική. Το περιστατικό προκάλεσε αναταραχή με το Σύνδεσμο Γονέων στη συνέχεια να απευθύνεται με επιστολή του στον Ραούφ Ντενκτάς, τον επικεφαλής της Συνέλευσης, ζητώντας συγγνώμη και δηλώνοντας ότι θα εξασφαλίσει την επιστροφή των παιδιών τους στο σχολείο.
Λόγω της μακράς του Ιστορίας το λύκειο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στην Αμμόχωστο, αλλά κρατά τη βιβλιοθήκη αυτή κλειστή για το κοινό.
Αξιοσημείωτοι απόφοιτοι
Πηγές: