Σκηνοθέτης - Κριτικός και θεωρητικός του Κινηματογράφου. Ο Άδωνις Κύρου προέρχεται από την κυπριακή Οικογένεια Κύρου που έζησε στην Αθήνα. Συγκεκριμένα ήταν γιος του Αχιλλέως Κύρου κι εγγονός του Άδωνι Κύρου, εκδότη της εφημερίδας Εστία. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου 1923 και πέθανε στις 4 Νοεμβρίου 1985. Θεωρείται, παγκόσμια, ο σπουδαιότερος μελετητής και θεωρητικός του υπερρεαλισμού στον κινηματογράφο. Ήταν επίσης παγκόσμια γνωστός με το ψευδώνυμο Ado Kyrou.
Στην αντίσταση
Σε νεαρή ηλικία συμμετείχε στο λαϊκό κίνημα της εποχής, ενώ στην κατοχή ανέπτυξε αντιστασιακή δράση στον ΕΛΑΣ σπουδάζουσας. Θεωρήθηκε o ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Κίτσου Μαλτέζου της δεξιάς αντιστασιακής οργάνωσης ΡΑΝ με αποτέλεσμα να οργανωθεί απόπειρα δολοφονίας του ως αντίποινα. Τραυματίστηκε και διασώθηκε από προσωπική παρέμβαση του Ιωάννη Ράλλη. Mετά την δολοφονία, κατέφυγε με δικά του μέσα στο Παρίσι.
Επιβίωσε σε δύσκολες συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήσε σπουδές λογοτεχνίας και δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις πολιτιστικού περιεχομένου (με ψευδώνυμο) σε ελληνικές εφημερίδες.
Επέστρεψε στην Ελλάδα αφού είχε παραγραφεί το αδίκημα για τον φόνο του Κίτσου Μαλτέζου. Στην Ελλάδα γύρισε και το περίφημο «Μπλόκο», για το οποίο βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1965). Οι αριστερές του πεποιθήσεις τον ώθησαν στο να ενταχθεί για ένα μικρό διάστημα στο Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, από το οποίο διαγράφηκε σύντομα, μαζί με τον Κώστα Παπαϊωάννου και τη Μιμίκα Κρανάκη.
Καριέρα
Το άστρο του Κύρου έλαμψε κυρίως στη Γαλλία. Η σύνδεσή του με τη μεταπολεμική ομάδα των σουρεαλιστών, τον εκδότη Ερίκ Λοσφέλντ όπως και τους επαγγελματίες του σινεμά, τον οδήγησαν προς την καριέρα του κριτικού κινηματογράφου και σκηνοθέτη. Γνώστης και λάτρης του κινηματογράφου, αντικομφορμιστής, επέλεξε το Παρίσι με την οικογένειά του, μέχρι το θάνατό του, το 1985.