Αττικόν Κινηματοθέατρο

Το ιστορικό σινεμά της Πάφου

Image

Ιστορικό κινηματοθέατρο της Πάφου, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Ιδρύθηκε την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1941-2 από το Νικόλαο Ταλιώτη (1911-2012), ο οποίος μετέτρεψε το υποστατικό του επιχειρηματία και κτηματία Μουσταφά Αχμετ Ρασίτ Μπέη (1896- 1963) σε κινηματογράφο.

 

Τις επόμενες δυο δεκαετίες (1950 -1970) η λεγόμενη “Χρυσή Εποχή” του ελληνικού κινηματογράφου, σηματοδότησε και μια χρυσή εποχή για  το Αττικόν.  Ήταν η καλύτερη περίοδος για το σινεμά, το οποίο ταυτόχρονα αποτέλεσε σημαντικό κέντρο για την πολιτιστική ζωή της Πάφου. Προβολές με ελληνικές αλλά και τουρκικές ταινίες, προσέλκυαν όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους Παφίους, αλλά και πολλούς Τουρκοκύπριους από τη συνοικία του Μούτταλου. Παράλληλα, στο Αττικόν ανέβαιναν παραστάσεις και συναυλίες, από τις οποίες πέρασαν μεγάλα ονόματα Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως Σοφία Βέμπο, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, και Ανδρέας Μπάρκουλης.

 

Βλέπε λήμμα: Κινηματογράφος- Η λειτουργία των πρώτων σινεμά

 

Στη δεκαετία που ακολούθησε τίποτα δεν θύμιζε τις επιτυχίες της προηγούμενης εποχής, με αποτέλεσμα το Αττικόν να κλείσει στα μέσα του ’70. Άνοιξε ξανά με το όνομα “Σινέ Οθέλλος” και λειτούργησε για μια δεκαετία από το 1990 έως το 2000.

 

Εργασίες αποκατάτασης

Από το 2015 ο Δήμος Πάφου ξεκίνησε τις διεργασίες για την ανακαίνιση και τη μετατροπή του παλιού σινεμά σε πολυχώρο πολιτιστικής και συνεδριακής υποδομής. Το έργο ολοκληρώθηκε επί δημαρχίας Φαίδωνα Φαίδωνος με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εγκαινιάστηκε στις 11 Ιανουαρίου 2019 από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Μαζί με τον Πολυχώρο δημιουργήθηκε και το θερινό Αττικόν, το οποίο βρίσκεται έξω από το κτήριο. Πρόκειται για έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, προορισμένο για εξωτερικές κινηματογραφικές προβολές, ο οποίος λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες. 

 

Το Αττικόν υποδέχεται τις Παλαμικές γιορτές

Το κινηματοθέατρο Αττικόν έχει συνδέσει το όνομά του και με τις Παλαμικές γιορτές, οι οποίες άρχισαν να διοργανώνονται το 1949 όταν ο δήμαρχος της πόλης Χριστόδουλος Γαλατόπουλος αποφάσισε να θεσμοθετήσει σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη του Κωστή Παλαμά με την ονομασία «Παλαμικές Εορτές». Οι πρώτες εκδηλώσεις άρχισαν την Κυριακή 27 του Φλεβάρη, 1949 και το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας περιελάμβανε ομιλίες, απαγγελίες, χορωδιακές εκτελέσεις καθώς και προκήρυξη Παλαμικού Διαγωνίσματος στο οποίο πήραν μέρος οι τελειόφοιτοι των γυμνασίων. 

 

Βλέπε λήμμα: Παλαμικές Εορτές

 

 

Το βράδυ της τρίτης μέρας των εκδηλώσεων  έγινε παλλαϊκή συγκέντρωση στο κινηματοθέατρο Αττικόν,  όπου ο γυμνασιάρχης Παύλος Παυλίδης  έκαμε εισαγωγική ομιλία και τραγουδήθηκαν Παλαμικά τραγούδια και  απαγγέλθηκαν  ποιήματα του Κωστή Παλαμά. Κύριος ομιλητής ήταν ο δήμαρχος Πάφου Χριστόδουλος  Γαλατόπουλος  ο οποίος μίλησε με θέμα  « Ο Εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, η ζωή και το έργο του».  Η Χορωδία του Ελληνικού Γυμνασίου, υπό τη διεύθυνση Αρτ. Αστραίου, ερμήνευσε διάφορα έργα του Παλαμά, όπως τον «Ολυμπιακό Ύμνο», ενώ οι Νίκος Βασιλειάδης, Κοκλής Αστραίος, Νεόφτυος Παπαγεωργίου και Μάρκος Τορνάρης απήγειλαν ποίηματα του Κωστή Παλαμά, μεταξύ των οποίων και το ποίημα «Κύπρος»: «Καλώς μας ήρθατε παιδιά! / Στην Κύπρο την αέρινη, / στη Μακαρία γη, στάζει μέλι το διαλεχτό σαν πρώτα; / Ακόμα γίνεται / τ ολόγλυκο κρασί; / Η χαρουπιά η ολόχλωρη λέει τα παληά και τ άξια / της αργυρής εληάς; / Και τ αηδόνι τραγουδεί στην ευωδιά του λάδανου / τα πάθη της καρδιάς; (...)».

 

 

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Explore Pafos 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image