Αριστοφάνης ο Νικοφήμου

Image

Ήταν γιος του Αθηναίου Νικόφημου που κατέφυγε στην Κύπρο μαζί με τον Κόνωνα ύστερα από την πανωλεθρία των Αθηναίων στους Αιγός Ποταμούς (405 π.Χ.). Στην Κύπρο ο Νικόφημος και ο Κόνων φιλοξενήθηκαν από τον βασιλιά Ευαγόρα Α της Σαλαμίνας. Μάλιστα όπως αναφέρεται ο Νικόφημος νυμφεύθηκε στη Σαλαμίνα με Κυπρία και απέκτησε και μια κόρη, ενώ ο γιος του Αριστοφάνης είχε παραμείνει στην Αθήνα. Απ' εκεί ο Αριστοφάνης διατηρούσε όπως φαίνεται επαφή με τον πατέρα του στην Κύπρο κι αναμείχθηκε σε διάφορες πολιτικές εξελίξεις.

 

Το 390 π.Χ. ο Κόνων έκαμε προσπάθειες να αποσπάσει τον τύραννο των Συρακουσών Διονύσιο από τη συμμαχία του με τους Λακεδαιμονίους, και προώθησε ένα προξενιό, να παντρέψει μια από τις κόρες του Ευαγόρα με τον Διονύσιο τον Πρεσβύτερο. Γι’ αυτό πήγαν από την Αθήνα στις Συρακούσες ο Αριστοφάνης, ο Εύνομος κι ο ρήτορας Λυσίας που όμως δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν τον για πολιτικές σκοπιμότητες αυτό γάμο.

 

Όταν την ίδια εποχή ο Ευαγόρας ζήτησε βοήθεια από την Αθήνα στον αγώνα του κατά των Περσών, ο Αριστοφάνης ήταν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του για αποστολή τέτοιας βοήθειας. Έπεισε τους Αθηναίους να στείλουν 10 τριήρεις, με ναύαρχο τον Φιλοκράτη, ενώ ο ίδιος, προκειμένου να ενισχυθεί ο Ευαγόρας, διέθεσε ολόκληρη την περιουσία της οικογένειάς του κι επιπλέον δανείστηκε κι αρκετά χρήματα από φίλους του με τα οποία αγοράστηκαν όπλα και μισθώθηκαν ναύτες και πολεμιστές. Όμως το εκστρατευτικό αυτό σώμα των Αθηναίων δεν μπόρεσε να φθάσει στην Κύπρο γιατί στη Ρόδο το βρήκε και το συνέλαβε ο Σπαρτιάτης Τελευτίας (390 π.Χ.).

 

Μετά την ανταλκίδειο ειρήνη (386 π.Χ.), βάσει της οποίας η Κύπρος εγκαταλείφθηκε  στους Πέρσες, οι Αθηναίοι κατηγόρησαν τόσο τον Αριστοφάνη όσο και τον πατέρα του Νικόφημο ότι είχαν εξαπατήσει την πόλη με ψεύτικες υποσχέσεις στο θέμα της αποστολής βοήθειας στον Ευαγόρα. Ο Νικόφημος, που στο μεταξύ είχε επιστρέψει στην Αθήνα, καθώς κι ο Αριστοφάνης, συνελήφθησαν κι εκτελέστηκαν.

 

 

Πηγή:

  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια