Κωνσταντίνα

Image

Σύγχρονη Κυπρία τραγουδίστρια που σταδιοδρομεί στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1963 στη Λευκωσία. Εξαιτίας του πολέμου του 1974 έχασε τον πατέρα της. Ασχολήθηκε με το τραγούδι από πολύ μικρή ηλικία. Το 1978, με προτροπή του καθηγητή της μουσικής Γιώργου Σερδάρη πήγε στην Αθήνα, όπου συνέχισε το σχολείο και παράλληλα έκανε μαθήματα μουσικής ορθοφωνίας, σολφέζ, χορού, ενώ τα βράδια άρχισε εμφανίσεις σε μπουάτ, δίπλα στους Γιώργο Νταλάρα και Χαρούλα Αλεξίου. Αργότερα άρχισε να τραγουδά στα μεγάλα παραλιακά κέντρα των Αθηνών, εμφανιζόμενη δίπλα σε άλλα μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως η Μαρινέλα, ο Γιάννης Πάριος κ.α., κι άρχισε να γίνεται ευρύτατα γνωστή.

 

Την πρώτη της δισκογραφική δουλειά έκανε το 1981, με συνθέσεις του επίσης Κυπρίου συνθέτη Μάριου Τόκα, και από την εργασία αυτή ξεχώρισαν αμέσως και έγιναν επιτυχίες τα τραγούδια «Άγγελέ μου και φονιά», «Το σημάδι», «Οι θάλασσες». Το 1983 εκπροσώπησε μαζί με τον Σταύρο Σιδερά την Κύπρο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον, με το τραγούδι «Η αγάπη ακόμα ζει». Μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο τρίτος της δίσκος, που κυκλοφόρησε το 1984 με τίτλο «Θα φύγω με τους φίλους μου για Κάιρο», σε μουσική Παναγιώτη Μαθιέλλη και στίχους Σαράντη Αλεβιζάτου. Ο δίσκος αυτός έγινε αμέσως χρυσός, το δε ομώνυμο τραγούδι του εντυπωσίασε τόσο τους Αιγυπτίους ώστε ο Οργανισμός Τουρισμού της Αιγύπτου κάλεσε την Κωνσταντίνα και τους άλλους συντελεστές του δίσκου για γύρισμα ενός «βιντεοκλίπ» στις Πυραμίδες και τον Νείλο.

 

Το 1990 ο διεθνούς φήμης Έλληνας μουσικοσυνθέτης Γιάννης της εμπιστεύθηκε μία δική του σύνθεση με τίτλο «Μια Ελλάδα φώς», που απετέλεσε και τον τίτλο του επόμενου δίσκου της, ο οποίος επίσης είχε τεράστια επιτυχία και έγινε χρυσός. Η ιδέα του παραγωγού της Π. Μαθιέλλη να αποτελείται ο επόμενος δίσκος της από γνωστά τραγούδια διαφόρων χωρών της Μεσογείου με ελληνικούς στίχους της Τασούλας Θωμαΐδου, ήταν επιτυχής και είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσει η Κωνσταντίνα άλλον ένα χρυσό δίσκο αλλά και να αρχίσει να γίνεται γνωστή και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο δίσκος της αυτός κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία και σε άλλες χώρες, όπως στον Ισραήλ και στην Ιαπωνία. Δύο ακόμη δισκογραφικές της εργασίες, η μία σε συνεργασία με τον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή Μάκη Χριστοδουλόπουλο, με το τραγούδι του Π. Μαθιέλλη «Καίγομαι», και η άλλη σε συνεργασία με τον μοντέρνο τραγουδιστή και συνθέτη Στέφανο Κορκολή, με το τραγούδι «Στους πέντε ανέμους», απέδειξαν τις μεγάλες ερμηνευτικές ικανότητες της Κωνσταντίνας και της εξασφάλισαν άλλους δύο χρυσούς δίσκους.

 

Στο μεταξύ όλο αυτό το διάστημα, η Κωνσταντίνα συνέχισε με επιτυχία και τις εμφανίσεις της σε κέντρα των Αθηνών, ως ένα από τα πρώτα πλέον ονόματα του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.

 

Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες δισκογραφικές δουλειές: Δυνατά (1997), Σημείο Επαφής (1999), Λάθος (2002), Τι μπήκε ανάμεσά μας (2006).

 

Ωστόσο, θύμα και η ίδια, σε πολύ νεαρή ηλικία, της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο, με τον πατέρα της Χρίστο αγνοούμενο και άλλους συγγενείς και φίλους χαμένους, παρέμεινε ευαισθητοποιημένη στην τραγωδία της Κύπρου. Συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στις μεγάλες συναυλίες για την άμυνα της Κύπρου, καθώς και για την ενίσχυση του Ιδρύματος βρεφών «Μητέρα».

Φώτο Γκάλερι

Image