Λιμάνι της Κύπρου κατά τα Μεσαιωνικά Χρόνια, σύμφωνα προς αναφορά του Φλωρίου Βουστρωνίου. Κατά τον Βουστρώνιο, το λιμάνι που ονομαζόταν Κολώνες (Colones) ήταν επίνειο του οικισμού των Γαστριών (Gastria), άρα λοιπόν θα πρέπει να βρισκόταν στη βόρεια ακτή του κόλπου της Αμμοχώστου, ίσως στην περιοχή όπου, έως το 1974, υπήρχε ο σταθμός πειραματικής ιχθυοκαλλιέργειας του Τμήματος Αλιείας.
Ο Φλώριος Βουστρώνιος δεν δίνει λεπτομέρειες για το λιμάνι αυτό, που μάλλον θα ήταν μικρό αγκυροβόλιο που εξυπηρετούσε τα Γαστριά τα οποία, ας σημειωθεί, ήσαν σημαντικός οικισμός κατά τα Μεσαιωνικά Χρόνια. Πιθανώς το αγκυροβόλιο αυτό εχρησιμοποιείτο και για στρατιωτικούς σκοπούς, προς εξυπηρέτηση των πολεμικών καραβιών του βασιλείου της Κύπρου.
Δεδομένου ότι η περιοχή Γαστριών ήταν πλούσια σε αρχαία κατάλοιπα (περιλαμβανομένων καταλοίπων εντός του κοντινού δάσους της Βάλιας), είναι πιθανόν ότι το λιμάνι αυτό ονομάστηκε Κολώνες λόγω υπάρξεως εκεί κοντά αρχαίων κιόνων.
Βλέπε λήμμα: Γαστριά- Αρχαιολογικός χώρος
Ο Φλώριος Βουστρώνιος (16ος αιώνας) αναφέρεται «στο λιμάνι των Γαστριών που ονομαζόταν Κολώνες» (il porto de Gastria chiamato Colones) σε σχέση προς επεισόδιο του 1229 (πόλεμος των Κυπρίων υπό τους Ιβελίνους κατά του στρατού του Γερμανού αυτοκράτορα Φρειδερίκου Β΄). Ο Ιωάννης ντ’ Ιμπελέν, γνωστός ως ο «γηραιός κύριος της Βηρυτού», πλέοντας από εκεί προς την Κύπρο στις 11 προς 12 Ιουλίου, κατέλαβε το λιμάνι των Γαστριών – τις Κολώνες – προφανώς το σημερινό Πογάζι.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια