Καρναπάς Κλήμης

Image

Αξιόλογος συγγραφέας βιβλίων εκκλησιαστικής ιστορίας. Γεννήθηκε το 1880 στη Λευκωσία από γονείς οι οποίοι κατάγονταν από την Κυθρέα. Σε ηλικία μόλις 10 χρόνων μετέβη στα Ιεροσόλυμα, όπου τέθηκε κάτω από την προστασία του θείου του Αγιοταφίτη ιερομόναχου Αθανασίου. Εκεί φοίτησε σε σχολείο στοιχειώδους εκπαιδεύσεως που διατηρούσε το πατριαρχείο και στη συνέχεια εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Σταυρού από όπου αποφοίτησε στα 1900.

 

Βλέπε λήμμα: Θεολογική Σχολή Σταυρού

 

Ο Καρναπάς υπήρξε ένας από τους λαμπρότερους αποφοίτους της Σχολής του Σταυρού, με αποτέλεσμα η Ιερά Σύνοδος του πατριαρχείου να τον διορίσει το 1901 καθηγητή, ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 1904, τον έστειλε στη Γερμανία, όπου παρακολούθησε διάφορα θεολογικά σεμινάρια. Στο μεταξύ εντάχθηκε στις τάξεις των Αγιοταφιτών κληρικών και το 1907 χειροτονήθηκε ιερέας και προεχειρίσθη σε αρχιμανδρίτη. Παράλληλα ανέπτυξε πλούσια συγγραφική δράση και δημοσίευσε μεγάλο αριθμό μελετών σε εφημερίδες και περιοδικά των Ιεροσολύμων και της Κύπρου.

 

Την ίδια περίοδο εξέδωσε τα ακόλουθα βιβλία:

 

α) Ομιλία εις το Ευαγγέλιον της Γ' Κυριακής των Νηστειών (1902).

β) Το «πιστεύω» των Χριστιανών (μετάφραση εκ της γαλλικής θρησκευτικής μελέτης του Ερνέστου Ναβίλ) (1902).

γ) Ανέκδοτα κυπριακά έγγραφα του ιη' αιώνα (1904).

δ) Λόγοι και ομιλία του Φιλαρέτου Μητροπολίτου Μόσχας (1906).

ε) Ιάκωβος ο Πάτμιος (1907)

στ) Ο Πατριάρχης Αντιοχείας Σιλβέστρος ο Κύπριος 1724 - 1766 (1907).

ζ) Η επί του Όρους των Ελαιών Σταυροπηγιακή Μονή της Αναλήψεως (1908).

 

Στα Ιεροσόλυμα και στη Θεολογική Σχολή του Σταυρού ο Καρναπάς παρέμεινε μέχρι τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 20ού αιώνα. Ακολούθως απέβαλε το εκκλησιαστικό του σχήμα και αφού ασπάσθηκε τον Πρεσβυτεριανισμό, νυμφεύθηκε Αμερικανίδα και εγκαταστάθηκε στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου δίδαξε ιστορία τόσο στην πόλη αυτή όσο και στην Αριζόνα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Καρναπάς έζησε μέχρι το θάνατό του, που συνέβη το 1957.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια