Αριστόκυπρος ο Φιλοκύπρου

Image

Βασιλιάς της πόλης των Σόλων (τέλη του 6ου και αρχή του 5ου π.Χ. αιώνα). Ήταν γιος του γνωστού βασιλιά Φιλόκυπρου, ο οποίος είχε φιλοξενήσει στην Κύπρο τον Αθηναίο σοφό Σόλωνα και προς τιμήν του είχε μετονομάσει την πόλη του σε Σόλους.

 

Βλέπε λήμματα: Φιλόκυπρος και Σόλωνας 

 

Ο Αριστόκυπρος μας είναι γνωστός από την «Ιστορία» του Ηρόδοτου (V, 113.2), όπου αναφέρεται πως ο βασιλιάς αυτός των Σόλων έπεσε σε μάχη κατά των Περσών, αφού είχε ταχθεί και πολεμήσει στο πλευρό του Ονήσιλου, βασιλιά της Σαλαμίνος.

 

Βλέπε λήμμα: Ονήσιλος

 

Λέει ο Ηρόδοτος:

 

... Μα όταν ο στρατός ετράπη σε φυγή, τότε έπεσαν πολλοί και μάλιστα κι αυτός ο Ονήσιλος, ο γιος του Χέρσιος, που ήταν κι ο υποκινητής της επανάστασης, κι ο βασιλιάς των Σόλων ο Αριστόκυπρος ο γιος του φιλόκυπρου,   εκείνου του Φιλόκυπρου που είχε επαινεθεί από τον Σόλωνα τον Αθηναίο στα ποιήματά του πιο πολύ από κάθε άλλο βασιλιά, όταν εκείνος [ο Σόλων] είχε έλθει στην Κύπρο ...

 

Η τελική μεγάλη σύγκρουση των Κυπρίων υπό τον Ονήσιλο επαναστατών και των Περσών, όπου σκοτώθηκε ο Ονήσιλος κι όπου έπεσε κι ο Αριστόκυπρος, είχε γίνει κοντά στη Σαλαμίνα το 496 π.Χ.

 

Δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν ο διάδοχός του στον θρόνο των Σόλων. Όμως, μετά τη νίκη των Περσών, βασιλιάδες στα κυπριακά βασίλεια είχαν διοριστεί άνθρωποι που ήσαν πιστοί στους νικητές. Αναφέρεται ακόμη ότι ο φιλοπέρσης βασιλιάς του Μαρίου Δόξανδρος είχε κτίσει το ανάκτορο του Βουνιού με σκοπό, κι εντολή, να επιβλέπει τους επαναστάτες κατοίκους των Σόλων, οι οποίοι είχαν τιμωρηθεί σκληρά για τη συμμετοχή τους στην επανάσταση.

 

Βλέπε λήμμα: Περσικοί πόλεμοι και Βουνί

 

Τούτο ίσως καταδεικνύει ότι ο Αριστόκυπρος κι οι Σόλιοι υπήρξαν βασικοί σύμμαχοι και συνεργάτες του πρωτεργάτη της επανάστασης Ονήσιλου, στις ενέργειες του οποίου είχαν αντιδράσει δυναμικά κυρίως οι Αμαθούσιοι.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια