Καράολος Στρατόπεδο

Η ίδρυση ενός Στρατοπέδου στην Αμμόχωστο

Image
Το στρατόπεδο αιχμαλώτων του Καραόλου ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1916 από τους Βρετανούς, όταν 2.000 Οθωμανοί στρατιώτες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της Αραβικής Επανάστασης, του Σινά, αλλά και της Εκστρατεία της Καλλίπολης κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο και μεταφέρθηκαν στο νησί. Η περιοχή Καράολος βρίσκεται 2 χιλιόμετρα βορειανατολικα της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου.
 
Το στρατόπεδο ανεγέρθηκε σε γη που κατασχέθηκε από ντόπιους αγρότες, των οποίων οι αιτήσεις αποζημίωσης απορρίφθηκαν από τις αποικιακές αρχές.
 
Η τοποθεσία επιλέχθηκε ειδικά για τη χαμηλή πυκνότητα του μουσουλμανικού πληθυσμού της (20,7%), ως πρόσθετο μέτρο ασφάλειας.
 
Οι μουσουλμάνοι της Κύπρου, ωστόσο, προσπάθησαν με επιχείρηση να καταστρέψουν τις φυλακές, αλλά αυτή  αποτράπηκε μετά από πληροφορίες που συνέλεξαν οι Βρετανοί πριν μπορέσει να εκτελεστεί. Συνολικά 217 Οθωμανοι πέθαναν υπό κράτηση, ένας αριθμός σκοτώθηκε κατά την προσπάθεια διαφυγής από το στρατόπεδο, ενώ η πλειοψηφία έπεσε θύμα κακών συνθηκών διαβίωσης.
 
Οι κρατούμενοι λάμβαναν γεύματα αποτελούμενα από πολτοποιημένο και βραστό μυελό, ψωμί από αλεύρι κριθαριού, χαρουπια και ελιές. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν ντυμένοι με κουρελιασμένα ρούχα και δεν είχαν παπούτσια.
 
Περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργώντας χειροποίητες κατασκευές όπως χάντρες προσευχής από σπόρους ελιάς (κομπολόι) και ξύλινα κουτιά τσιγάρων. Ορισμένοι κρατούμενοι στρατολογήθηκαν σε μονάδες εργασίας. Μετά το τέλος του πολέμου, ορισμένοι επέλεξαν να παραμείνουν στο νησί, ενώ οι υπόλοιποι επαναπατρίστηκαν τον Φεβρουάριο του 1920
 
Ρώσοι 
Μετά το 1920 στο στρατόπεδο άρχισαν να φιλοξενούνται Ρώσοι αντικαθεστωτικοί πρόσφυγες οι οποίοι κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Ρωσία μεταξύ Κομουνιστών και υποστηρικτών του Τσάρου, έφτασαν στγην Κύπρο. Υπολογίζεται ότι από το στρατόπεδο αυτό κατά την περίοδο 1920-21 πέρασαν γύρω στις 6000 άτομα. 
 
Εβραίοι 
Το 1946, ο Καράολος έγινε μέρος του συστήματος καταυλισμών της Κύπρου με σκοπό να εμποδίσει τους Εβραίους πρόσφυγες να εγκατασταθούν στην Παλαιστίνη, με 30.000 να στεγάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου. Ορισμένοι κατάφεραν να διαφύγουν μέσω μιας σήραγγας με τη βοήθεια εβραϊκών οργανώσεων αντίστασης και τοπικών οργανώσεων όπως το ΑΚΕΛ. Η Κύπρος βασικά αυτή την περίοδο λειτούργησε ως καταφύγιο των Εβραίων.
 
Από τον Νοέμβριο του 1946 έως τη στιγμή της Ισραηλινής Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας τον Μάιο του 1948, οι κρατούμενοι της Κύπρου επετράπη να ταξιδέψουν στην Παλαιστίνη (βλέπε λήμμα:  Έξοδος) με ποσοστό 750 ατόμων ανά μήνα.
 
 
Στις 24 Ιανουαρίου 1949, οι Βρετανοί άρχισαν να στέλνουν τους κρατούμενους στο Ισραήλ, με τους τελευταίους να αναχωρούν για το Ισραήλ στις 11 Φεβρουαρίου 1949.
 
Στρατόπεδο
Ο Καράολος λειτούργησε στη συνέχεια ως στρατόπεδο των Βρετανών. Μετά την Ανεξαρτησία μετατράπηκε σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς. Μετά την Τουρκική Εισβολή το στρατόπεδο εγκαταλήφθηκε. 
 
 
Πηγή:
  1. D.Goldman
  2. IWM
  3. Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
  4. Φωτογραφικό αρχείο Eginis3
  5. Κείμενο. Κυριάκου Κυριάκος

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image