Δημοτική Αγορά Αμμοχώστου

Image

Η Δημοτική Αγορά Αμμοχώστου ανεγέρθηκε  το 1938 επι δημαρχίας Γεώργιου Εμφιετζή και Αδάμ Αδάμαντος, σε μια περιοχή που  τότε ήταν σχεδόν ακατοίκητη. Χαρακτηριστικά, όταν έγινε γνωστό ότι θα αγοραζόταν γη για τον σκοπό αυτόν στο άκρο της τότε πόλης, οι Βαρωσιώτες άρχισαν να διαμαρτύρονται ότι «θα μας έπαιρνε μέσα στις κουφάδες». Όταν όμως ανοίχθηκε δρόμος μέχρι την παραλία, άρχισαν να κτίζουν κατοικίες κατά μήκος του δρόμου.

 

Έπειτα από πολλές διαφωνίες με τον κυβερνητικό μηχανικό, η επιτροπή που συνέστησε ο δήμος, μαζί με τον Δήμαρχο Γεώργιο Εμφιετζή ( 1916 -1943 ) προχώρησε μαζί με τον μηχανικό του δήμου κ. Φωτιάδη στην σχεδίαση του έργου ( 1935 )και  στην ανέγερση της  Δημοτικής Αγοράς  το 1938.

Χαρακτηριστικά, όταν έγινε γνωστό ότι θα αγοραζόταν γη για τον σκοπό αυτόν στο άκρο τότε της πόλης, οι Βαρωσιώτες αρχικά το αποδοκίμασαν λόγο απόστασης. Η οδός που οδηγούσε προς την Αγορά τα πρώτα χρόνια ονομαζόταν " οδός Αγοράς"

Επί δημαρχείας Αδάμ Αδάμαντος (1943 - 1953) καταρτίστηκε το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ανάπτυξης της πόλης (1947). Το 1950 έγινε επέκταση της αγοράς με το κτίσιμο της Χονδρικής Αγοράς ανάθεση του  έργου στον Αρχιτέκτονα Σταύρου Οικονόμου. Μαζί με την Χονδρική Αγορά στην πίσω πλευρά της, εκεί που εφάπτεται με την Οδό Γρηγόρη Αυξεντίου και απέναντι από το σινεμά Ηραίο, σε ενιαίο σχέδιο κτίστηκε και σιντριβάνι.

Τα δύο κτίρια  παλιο και νέο τα χώριζε ένα μικρό δρομάκι από την 3ης Οκτωβρίου μέχρι την Ηλία Παπακυριακού.Την Αγορά υποστήριζε όλη η επαρχία με πραγματείες από την Καρπασία τα

Κοκκινοχώρια και την Μεσαορία.

Ιδιαίτερα το Σάββατο το Βαρώσι γέμιζε με πολύχρωμα αγροτικά λεωφορεία , με κόσμο που ερχόταν  να πωλήσει την πραμάτεια του ή να ψωνίσει.

 

 

Βλέπε λήμμα: Αμμόχωστος πόλη- Αγγλοκρατία

 

Η  Δημοτική Αγορά της Αμμοχώστου, μεταξύ των οδών Γρηγόρη Αυξεντίου, 3ης Οκτωβρίου και λεωφόρου Ευαγόρου, αποτελούσε μέχρι το 1974 σημείο συνάντησης των κατοίκων της περιοχής και των τουριστών.  Τα περισσότερα κτίρια κρατικών και δημοτικών υπηρεσιών της Αμμοχώστου βρίσκονταν συγκεντρωμένα στη λεωφόρο Ανεξαρτησίας που αρχίζει από τα τείχη της παλαιάς πόλης και συγκεκριμένα από την πύλη της Ξηράς.

 

Βλέπε λήμμα: Αμμόχωστος πόλη- Τουρισμός, σύγχρονη ζωή

 

Εκεί βρίσκονταν το νοσοκομείο, το επαρχιακό αρχηγείο της αστυνομίας, σταθμός πυροσβεστικής, τα κυβερνητικά γραφεία και το δημαρχιακό μέγαρο. Η οδός Ερμού, προέκταση ουσιαστικά της λεωφόρου Ανεξαρτησίας, εξακολουθούσε να είναι το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο της πόλης μαζί με την γύρω περιοχή, όπου βρισκόταν και η Αγορά.

 

Βλέπε βίντεο: Δημοτική Αγορά Αμμοχώστου και Δημοτική Αγορά Αμμόχωστος

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Δημοτική Αγορά Αμμοχώστου- Facebook

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image