Το ΑΚΕΛ συνεργάστηκε με άλλα κόμματα και πολιτκές ομάδες στην ανάδειξη προέδρων της Δημοκρατίας. Το κόμμα της Αριστεράς υπήρξε από τους βασικούς υποστηρικτές του πρώτου προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, έστω και αν στις πρώτες προεδρικές εκλογές, τον Δεκέμβριο του 1959, το ΑΚΕΛ υποστήριξε δικό του υποψήφιο, τον Ιωάννη Κληρίδη. Πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξελέγη ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος.
Ο Μακάριος, θέλοντας να επικυρώσει την πολιτική του στο Κυπριακό με την ανανέωση της λαϊκής εντολής, προκήρυξε προεδρικές εκλογές για τον Φεβρουάριο του 1968. Το ΑΚΕΛ ήταν μεταξύ των κομμάτων που στήριξαν την υποψηφιότητά του. Μοναδικός ανθυποψήφιος του Μακαρίου ήταν ο ψυχίατρος Τάκης Ευδόκας, ο οποίος πήρε ποσοστό κάτω από 4%.
Το 1977, μετά τον θάνατο του προέδρου Μακαρίου, η πολιτική ηγεσία (περιλαμβανομένου του ΑΚΕΛ) συναίνεσε στην ανάληψη της προεδρίας από τον Σπύρο Κυπριανού, πρόεδρο της Βουλής, μέχρι το 1978, οπότε θα διεξάγονταν κανονικά εκλογές. Το 1978 ο Σπύρος Κυπριανού αναδείχθηκε πρόεδρος χωρίς ανθυποψήφιο. Το 1983, το ΑΚΕΛ συνεργάστηκε με το ΔΗΚΟ στη βάση ενός «μίνιμουμ προγράμματος» στις προεδρικές εκλογές, κατά τις οποίες αναδείχθηκε πρόεδρος ο Σπύρος Κυπριανού.
Το 1988 το ΑΚΕΛ υποστήριξε τον επιχειρηματία Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Οι αλλαγές στο παγκόσμιο σκηνικό, με την κατάρρευση της τότε Σοβιετικής Ένωσης, επηρέασαν και το ΑΚΕΛ. Βουλευτές και σημαντικά στελέχη του κόμματος αποχώρησαν ή αποβλήθηκαν και δημιούργησαν το Ανανεωτικό Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΑΔΗΣΟΚ) με επικεφαλής τον Παύλο Δίγκλη (Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείου ΡΙΚ). Άλλα στελέχη που αποχώρησαν ήταν οι Αντρέας Ζιαρτίδης, Αντρέας Φάντης, Ντίνος Κωνσταντίνου και Μιχάλης Παπαπέτρου.
Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Εζεκίας Παπαιωάννου (10 Απριλίου 1988) αποχώρησε και στη θέση του και στις 22 Απριλίου 1988 εξελέγη στη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος ο Δημήτρης Χριστόφιας. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ). Ο Δημήτρης Χριστόφιας παρέμεινε στη θέση αυτή έως και την 21η Ιανουαρίου 2009.
Στις προεδρικές εκλογές του 1993 το ΑΚΕΛ υποστήριξε και πάλι τον Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος όμως απέτυχε να εκλεγεί. Πρόεδρος εξελέγη ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ Γλαύκος Κληρίδης.
Το 1998 το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να εκλεγεί και ο Γλαύκος Κληρίδης αναδείχθηκε πρόεδρος για μια ακόμα πενταετία.
Στις προεδρικές εκλογές του 2003 το ΑΚΕΛ συνεργάστηκε με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, βάσει ενός συμφωνηθέντος κοινού προγράμματος τριμερούς συνεργασίας, και υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος και εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας, το ΑΚΕΛ μετέσχε για τεσσεράμισι χρόνια στην κυβέρνηση με τέσσερις υπουργούς (Εξωτερικών, Εσωτερικών, Υγείας και Συγκοινωνιών και Έργων).
Βάσει της ίδιας συνεργασίας, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας υποστηρίχθηκε από τα τρία κόμματα και αναδείχθηκε πρόεδρος της Βουλής το 2002. Στην ίδια θέση επανεξελέγη και το 2006. Η τριμερής συνεργασία εκδηλώθηκε και κατά τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του 2006.
Τον Ιούλιο του 2007, σε μια ιστορική εξέλιξη, το ΑΚΕΛ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας με δικό του υποψήφιο, τον Δημήτρη Χριστόφια, στις προεδρικές εκλογές του 2008. Λόγω της εξέλιξης αυτής, η συνεργασία των τριών κομμάτων διαλύθηκε και οι υπουργοί του ΑΚΕΛ αποχώρησαν από την κυβέρνηση.
Το 2008 το ΑΚΕΛ εξέλεξε με τη συνεργασία του ΔΗΚΟ στο Β γύρο των Προεδρικών Εκλογών το Δημήτρη Χριστόφια ως τον 6ο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ εξελέγη στις 21 Ιανουαρίου 2009 ο Αντρος Κυπριανού.
Στις Προεδρικές Εκλογές του 2013 και 2018 το ΑΚΕΛ κατήλθε με υποψήφιο τον Σταύρο Μαλά. Ο Σταύρος Μαλάς πέρασε και τις δύο φορές στο Β γύρο αλλά δεν κατόρθωσε να νικήσει τον Νίκο Αναστασιάδη.
Στις Προεδρικές Εκλογές του Φεβρουαρίου του 2023 το ΑΚΕΛ υποστήριξε την υποψηφιότητα του διπλωμάτη και διαπραγματευτή στο Κυπριακό Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης πέρασε στο β γύρο με τον Νίκο Χριστοδουλίδη αφήνοντας εκτός τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Στο Β Γύρο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανεδείχθη ο Νίκος Χριστοδουλίδης με ποσοστό 51.97% έναντι 48.03% του Ανδρέα Μαυρογιάννη.
Πηγή: