Καραγιάννης Πέτρος  

Image

 

Καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Υπήρξε μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον Κορωνοϊό

Στις 19 Μαϊου 2023 ψηφίστηκε ως ο καλύτερος επιστήμονας της Κύπρου στον τομέα της Ανοσιολογίας. Συγκεκριμένα, η  ακαδημαϊκή πλατφόρμα για ερευνητές "Research.com" στην εκδοσή της για το 2023, κατέταξε τον Πέτρο Καραγιάννη στην 1η θέση ανάμεσα σε άλλους επιστήμονες του τομέα της Ανοσιολογίας στην Κύπρο και στην 3014η θέση παγκοσμίως.

 

Ο Πέτρος Καραγιάννης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο τον Ιούλιο του 1951. Αφού αποφοίτησε από το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Αμμοχώστου, πήγε στο Liverpool για να σπουδάσει και εμεινε στο Ηνωμένο Βασίλειο για 43 χρόνια.

Εργάστηκε ως καθηγητής σε πολύ σημαντικά Πανεπιστήμια και το βιογραφικό του απαρριθμεί 222 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία και εκατοντάδες διαλέξεις και παρουσιάσεις.

 

 

Σπουδές

Κάτοχος πτυχίου, B.Sc. (Hons) στην Μικροβιολογία, από Πανεπιστήμιο Liverpool (1976)

 

Επίσης κάτοχος Ph.D. στην Μικροβιολογία από Πανεπιστήμιο Liverpool (1980). Τίτλος διατριβής: Growth and  nutritional  requirements  of Chlamydia  trachomatis in tissue culture.

 

Επαγγελματική εμπειρία

Reader στην Μοριακή Ιολογία (Molecular Virology) στην Ιατρική Σχολή του Imperial College London, με εδρα το St. Mary's Hospital (1987-2012).

 

Διετέλεσε σύμβουλος σε θέματα Μοριακής Βιολογίας στο Ινστιτούτο Ιολογίας, Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία (1990).

 

Σύμβουλος σε θέματα Μοριακής Βιολογίας στο εργαστήριο μοριακής ιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Ιπποκράτειου, Αθήνα (1992-2010).

 

Υπήρξε συντονιστής διεθνούς μελέτης για τη χρήση ραδιοϊσοτόπων σε διαγνωστικά εργαστήρια. Συμμετέχουσες χώρες: Κίνα, Νότια Κορέα, Μαλαισία, Ινδία, Ρωσία, Ουρουγουάη και Αργεντινή. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, με έδρα τη Βιέννη (1999-2002).

 

Σύμβουλος της εταιρείας βιοτεχνολογίας, MicroScience 2000-07.

 

Μέλος της Εξωτερικής Επιστημονικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, στην Κύπρο.

 

Μέλος της Επιτροπής Επιστημονικής Αξιολόγησης του παραπάνω Ινστιτούτου (2008 και 2012).

 

 

Κριτής συγγραμμάτων για  περιοδικά όπως: Hepatology, Journal of Hepatology, Journal of General Virolology, Journal of Medical Virology, Journal of Infectious Diseases, Journal of Viral Hepatitis, Gastroenterology, Clinical and Experimental Immunology, Journal of Virological Methods, Journal of Infection, Liver και άλλα.

 

Αξιολογητής αιτήσεων που υποβάλλονταν στο Wellcome Trust ή στο Ιατρικό Συμβούλιο Έρευνας για χρηματοδότηση (MRC)(μία ανά έτος).

 

Ευρωπαίος συντάκτης του περιοδικού της ιογενούς ηπατίτιδας (Viral Hepatitis), 2003 έως σήμερα.

 

Πρώην μέλος της συντακτικής επιτροπής του World Journal of Gastroenterolgy και Journal of Hepatology.

 

Διακρίσεις

To 2009 βραβεύτηκε με αριστείο από το Imperial College στην διδασκαλία.

 

Είναι μέλος των ακόλουθων επιστημονικών οργανισμών:

α) Σύλλογος Γενικής Μικροβιολογίας UK (1978)

β) Αμερικανικόσ Σύλλογος Μικροβιολογίας (2003)

γ) Fellow του Ινστιτούτου Ιατρικών Εργαστηριακών Επιστημών (FIMLS) (1980)

δ) Μέλος του Royal College of Pathologists (MRCPath) (1990)

ε) Fellow του Royal College of Pathologists (FRCPath) (1998)

στ) Ελληνική Εταιρεία για τη Μελέτη του Ήπατος (1991)

ζ) Ελληνική Ιατρική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας (1986)

 

Πηγή

Polignosi