Το Πάρκο Γλυπτικής Αγίας Νάπας βρίσκεται στην περιοχή ‘’Στροτζιυλοβούναρο’’, δίπλα από το Παλαιοντολογικού Σπηλαίου Ιπποπόταμων - στη διασταύρωση των λεωφόρων Κάβο Γκρέκο και Κρυού Νερού, σε μια θαμνώδη περιοχή έκτασης 20,000τ.μ με άγριο πέτρωμα, φυσική ομορφιά και πανοραμική θέα.
Οι βάσεις για τη δημιουργία του Πάρκου τέθηκαν με την διοργάνωση του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής που έγινε από τις 23 Απριλίου μέχρι τις 10 Μαϊου 2014. Κατά το 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής δεκατέσσερις γλύπτες από Ελλάδα και Κύπρο, όλοι μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε) και του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου (Ε.ΚΑ.ΤΕ.Κ), επιτελούσαν επιτόπου τα έργα τους, στα μόνιμα σημεία φιλοξενίας τους, μέχρι τις 11 Μαϊου, ημέρα τέλεσης των εγκαινίων του Πάρκου από το δήμαρχο Γιάννη Καρούσο.
Τα επόμενα συμπόσια εμπλούτισαν περισσότερο το Πάρκο με αποτέλεσμα μέχρι το 2023 να έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη συλλογή έργων πέραν των 250 από καλλιτέχνες απ΄ όλο τον κόσμο. Η επέκταση της συλλογής είναι ένα εν εξελίξει έργο, εφόσον προστίθενται συνεχώς νέα εκθέματα. Μάλιστα τον Δεκέμβριο του 2022 πραγματοποιείται το 8ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής κατά το οποίο φιλοξενήθηκεαν 13 καλλιτέχνες από επτά χώρες (Ρωσία, Ουκρανία, Ισπανία, Ιράν, Αρμενία, Πολωνία και Γαλλία), οι οποίοι θα δημιουργήσουν 20 νέα έργα με κυπριακή πέτρα κυρίως καθώς και με άσπρο μάρμαρο.
Ανάμεσα στα έργα είναι και η γέφυρα- έργο τέχνης «Αργώ», που φιλοτεχνήθηκε στα πρότυπα του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε για την Αργοναυτική εκστρατεία, δημιουργία του Βέλγου καλλιτέχνη Thierry Lawyers.
Βλέπε λήμμα: Ορφεύς
Η «Αργώ» ενώνει το Πάρκο Γλυπτικής και το Πάρκο Μεσογειακών Φυτών, Κάκτων και Παχύφυτων, ένα έργο επίσης εν εξελίξει. Εκατοντάδες κυπριακά δένδρα και φυτά πιστοποιούν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής και της Κύπρου γενικότερα όπως είναι η Αλμυρίδα, τα Πεύκα, τα Κυπαρίσσια, η Μαστιχιά, η Αρτυματιά, η Δάφνη και η Αροδάφνη, η Μερσινιά, ηΤερατσιά, η Καλλιτρίδα, η Σχοινιά, η Βουκεμβίλια και οι Γιαννήδες.
Πρωτεργάτης της ιδέας για τη δημιουργία του Πάρκου Γλυπτικής είναι ο Κίκης Κωνσταντίνου, ο οποίος μετά το ξεριζωμό του 1974, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την γενέτειρά του Αμμόχωστο και να εγκατασταθεί στην Αγία Νάπα.
Πηγή
Δήμος Αγίας Νάπας
Polignosi