Ο Ιερός Ναός του Αποστόλου Λουκά ανεγέρθηκε το 1700 μ.Χ . Στα θεμέλια της της οικοδομήθηκε το 1851 δεύτερη μεγαλύτερη εκκλησία. Το 1939 αφού κατεδαφίστηκε το παλαιό κτίσμα στον ίδιο χώρο ανεγέρθηκε η νέα εκκλησία η οποία καθαγιάστηκε από τον Μητροπολίτη Πάφου Λεόντιο, τοποτηρητή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και Μητροπόλεως Κιτίου.
Την μέρα της γιορτής του Αποστόλου Λουκά γίνεται μεγάλο πανηγύρι, το οποίο έχει καταγραφεί στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κυπριακής Επιτροπής της ΟΥΝΕΣΚΟ
Η μεγάλη πανήγυρις του Αποστόλου Λουκά επιβεβαιώνεται από πλήθος ιστορικών μαρτυριών:
Η πανήγυρις στα νεότερα χρόνια
Οι προετοιμασίες για την πανήγυρη παλαιότερα άρχιζαν από τις αρχές του Οκτώβρη. Η καθαριότητα και το «ασπρόγιασμα» στο σπίτι, η ετοιμασία των περίφημων λουκάνικων και άλλων παραδοσιακών φαγητών, είχαν την τιμητική τους. Το κάθε νοικοκυριό προετοιμαζόταν μεθοδικά για να υποδεχτεί ξένους, να φιλοξενήσει προσκυνητές, να προσφέρει τα παραδοσιακά εδέσματα (κουμνιαστά, λουκάνικα, παστά, ζαλατίνα, κουπέπια και κοκκινιστό). Οι πωρικοπούληδες και άλλοι μικροπωλητές έφταναν από κάθε γωνιά της Κύπρου με τις πραμάτειες τους για να διαθέσουν τα αγαθά τους. Πλείστοι άλλοι κατέφθαναν στην Αραδίππου, για να πωλήσουν και να αγοράσουν γεωργικά εργαλεία (δρεπάνια, τσάπες, ζεμπίλια, ξύστρες) οικιακά σκεύη (ξύλινες γούρνες, κουτάλες, σανιδκιές, μαδράτζια, κουποσάνιδα, σάτζιες), αμπελουργικά και οινικά προϊόντα, (τραχανάς, πουργούρι, σταφίδες κτλ.), κρασί, ζιβανία, υφαντά, ποδίνες, βούρκες και πολλά άλλα.
Εύκολα άναβε το γλέντι, το φαγοπότι και ο χορός, ενώ τα τσιαττιστά και τα ποιήματα των λαϊκών ποιητάρηδων αντηχούσαν στους δρόμους και τις πλατείες.
Με την ανακήρυξη της Αραδίππου σε Δήμο το 1986, καθιερώθηκε η Καλλιτεχνική – Λαογραφική εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο σε χώρο πλησίον της πλατείας του Αποστόλου Λουκά. Μέσα στα πλαίσια της εκδήλωσης δίνεται η ευκαιρία σε παλαιότερους, αλλά και νέους δημιουργούς (οργανοπαίκτες, ποιητές, χορευτές, τραγουδιστές) να επιδείξουν το ταλέντο τους. Παράλληλα, οι πολιτιστικοί όμιλοι του Δήμου, ακολουθώντας τα μονοπάτια της λαϊκής παράδοσης, παρουσιάζουν ειδικές παραστάσεις για την ημέρα αυτή. Οι δρόμοι της κοινότητας γεμίζουν με συνεργεία παρασκευής λουκουμάδων και άλλων παραδοσιακών εδεσμάτων, καθώς και με διάφορους εμπόρους και πραματευτάδες, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους.
Πηγή
Κοινοτικό Συμβούλιο Αραδίππου
Κυπριακή Εθνική Επιτοπή ΟΥΝΕΣΚΟ