Πλανητάριο Κύπρου

Image

Το πλανητάριο βρίσκεται στην Ταμασσό, δίπλα από τη Μητρόπολη της περιοχής. Άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις 4 Ιουνίου 2023.

Πρόκειται για το πρώτο πλανητάριο στην Κύπρο, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπη και το μεγαλύτερο της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία στον κόσμο της αστρονομίας λόγω της γεωγραφικής θέσης του νησιού και της εγγύτητας με την έρημο της Σαχάρας.

 Το μεγάλο αναπτυξιακό έργο αποτελεί ένα όραμα του Μητροπολίτη Ταμασσού Ησαΐα και του επιχειρηματία και ακαδημαϊκού Βιάτζεσλαβ Ζαρένκοφ, με στόχο την ανάπτυξη των επιστημών και την συνεισφορά τους στην κοινότητα.

 

Τί είναι το πλανητάριο;

Το πλανητάριο (planetarium) είναι μία αίθουσα κατασκευασμένη κυρίως για την παρουσίαση εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών παραστάσεων σχετικών με την  Αστρονομία και τον νυκτερινό ουρανό, καθώς και για εξάσκηση στην  αστρονομική ναυτιλία. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό των περισσότερων πλανηταρίων είναι μία μεγάλη οθόνη με ημισφαιρικό  σχήμα, πάνω στην οποία εικόνες αστέρων (και αστερισμών), πλανητών και άλλων ουράνιων σωμάτων εμφανίζονται και κινούνται όπως ακριβώς στον ουρανό. Το πλανητάριο λοιπόν, στην αρχική και βασική του λειτουργία δίνει κυρίως μία ρεαλιστική προσομοίωση του ουρανού. Σήμερα ωστόσο χρησιμοποιείται και για την προβολή θεαματικών ταινιών πάνω σε επιστημονικά θέματα. Η οθόνη συνήθως ταυτίζεται με την οροφή του κτίσματος που στεγάζει το πλανητάριο και έχει τη μορφή ημισφαιρικού θόλου.

 

Κύπρος 

Στην Κύπρο το Πλανητάριο θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σε ερευνητές αλλά και σε άτομα που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από το διάστημα καθώς και σε σχολεία της Κύπρου και του εξωτερικού. Στελεχώνεται από το Interstellar Institute με έμπειρο και επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και φερέγγυα πληροφόρηση.

Διαθέτει 180 περίπου θέσεις με δέκα προβολείς τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι προσφέρουν ένα πολυθεματικό ψυχαγωγικό και επιστημονικό υπερθέαμα.

Επιπλέον , εικόνες από τα τηλεσκόπια , αστεροσκοπεία και άλλα πλανητάρια της γης , με τα οποία το πλανητάριο Κύπρου είναι συμβεβλημένο , προβάλλονται «ζωντανά» στον υπερσύγχρονο θόλο του πλανηταρίου και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν εικόνες από εκλείψεις, μετεωρίτες , τον έναστρο ουρανό όπως φαίνεται από το νότιο ημισφαίριο και άλλα φαινόμενα που είναι ορατά μόνο από συγκεκριμένα σημεία της γης.

 

Πηγή

Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image