Καυκαρίδης Στέλιος

Image

Ηθοποιός και σκηνοθέτης, αδελφός του Βλαδίμηρου Καυκαρίδη. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1941. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής με δάσκαλο τον Θάνο Σακέτα στη Δραματική Σχολή της Ελληνικής Μουσικής Ακαδημίας του Γιώργου Αρβανιτάκη στη Λευκωσία το 1959-60. Στη συνέχεια, μαζί με άλλους (Ν. Χαραλάμπους, Α. Μιχαηλίδη, Π. Αντωνιάδου, Α. Μουσουλιώτη, Ν. Νεοφύτου, Ν. Μουσκουντή κ.α.) ίδρυσαν το «Θέατρο Τέχνης» στη Λευκωσία, του οποίου σκηνοθέτης ήταν ο Θάνος Σακέτας. Ανέβασαν πολύ σημαντικά έργα όπως: Δωδεκάτη Νύχτα του Σαίξπηρ, Αυγουστιάτικο Φεγγάρι του Ιγκ, Φοιτητές του Ξενόπουλου, μονόπρακτα του Τσέχωφ, Βροχοποιός του Νας, Πέρα από τον Ορίζοντα του Ο' Νηλ κ.ά.

 

Το 1962 το «Θέατρο Τέχνης» ενώθηκε με τον Οργανισμό Θεατρικής Αναπτύξεως Κύπρου (ΟΘΑΚ) και ανέβασαν τον Πατούχα του Κονδυλάκη και το Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Σαίξπηρ. Στο τέλος του χρόνου αυτού ο Στέλιος Καυκαρίδης έφυγε για την Αθήνα μαζί με άλλους, και φοίτησαν στη Δραματική Σχολή του «Θεάτρου Τέχνης» του Καρόλου Κουν. Μετά την αποφοίτησή του, ο Στέλιος Καυκαρίδης παρέμεινε για άλλα 7 χρόνια στην Αθήνα, συνεργαζόμενος ως ηθοποιός με το «Θέατρο Τέχνης» του Κουν. Πήρε μέρος σε αρκετά έργα, όπως Ο Παγοπώλης έρχεται του Ο' Νηλ, Αχ αυτά τα φαντάσματα του ντε Φιλίππο, Βαβυλωνία του Βυζάντιου, Επιστάτης του Πίντερ, Πέρσες του Αισχύλου, Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή, Βάτραχοι και Όρνιθες του Αριστοφάνη κ.α. Με το «Θέατρο Τέχνης» του Κουν περιόδευσε σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στη Σοβιετική Ένωση.

 

Το 1969, με την ίδρυση του Θεάτρου ΡΙΚ, εκλήθη κι επέστρεψε στην Κύπρο, μαζί με τη σύζυγό του επίσης ηθοποιό Δέσποινα Μπεμπεδέλη, οπότε κι οι δυο απετέλεσαν στελέχη του συγκροτήματος αυτού, μέχρι το 1971 που διαλύθηκε. Κατά την περίοδο αυτή ο Στέλιος Καυκαρίδης πήρε μέρος ως ηθοποιός στα έργα Ασυλλόγιστος του Μολιέρου, Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε του Πιραντέλλο, Ο Μπίντερμαν και οι Εμπρηστές του Φρις, Γκρέκορυ του Π. Ιωαννίδη, Θάνατος του Εμποράκου του Μίλλερ, Ορφέας και Ευρυδίκη του Ανούιγ, Περιμένοντας τον Γκοντό του Μπέκετ. Τα έργα αυτά μεταφέρθηκαν και στην τηλεόραση.

 

Το 1971 το θέατρο ΡΙΚ διαλύθηκε με την ίδρυση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) και τα στελέχη του μεταπήδησαν στον θίασο του ΘΟΚ με τον οποίο ο Στέλιος Καυκαρίδης συνεργάστηκε για πολλά χρόνια. Ανάμεσα στους πολλούς ρόλους που ερμήνευσε σε έργα που ανέβασε ο ΘΟΚ, αναφέρουμε τους ρόλους του στους Παλαιστές του Καρρά, στο Τάβλι του Κεχαΐδη, στις Μάγισσες του Σάλεμ του Μίλλερ, στον Κύκλο με την Κιμωλία του Μπρεχτ, στους Φυσικούς του Ντύρενματ, στον Άτταλο Γ' του Βάρναλη, στο Καληνύχτα Μαργαρίτα του Γ. Σταύρου, στον Δον Καμίλλο του Πατατζή, στον Βυσσινόκηπο του Τσέχωφ, στους Εμιγκρέδες του Μρόζεκ, στον Οθέλλο του Σαίξπηρ, στις Ικέτιδες του Ευριπίδη κ.α.

 

Με τον θίασο του ΘΟΚ πήρε μέρος σε περιοδείες εκτός Κύπρου και επανειλημμένα στο φεστιβάλ Επιδαύρου.

 

Ο Στέλιος Καυκαρίδης συνεργάστηκε επίσης με την παιδική σκηνή του ΘΟΚ. Συνεργάστηκε εξάλλου με το ΡΙΚ (ραδιόφωνο και τηλεόραση), διετέλεσε δε και πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Κυπρίων Ηθοποιών (ΣΕΚΗ).

 

Σαν σκηνοθέτης συνεργάστηκε κατά τα τελευταία χρόνια με το «Νέο Θέατρο» που είχε ιδρύσει ο αδελφός του Βλαδίμηρος Καυκαρίδης. Συνεργάστηκε, επίσης, ως ηθοποιός, σε κινηματογραφικές ταινίες που γυρίστηκαν κατά καιρούς στην Κύπρο.

 

Πηγή: 

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image