Τζιωνής Τάσος

Image

Διπλωμάτης. Ο Τάσος Τζιωνής γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1955 στη Λεμεσό. Αποφοίτησε από το Β Γυμνάσιο Αρρένων Λεμεσού. Σπουδασε στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1980 και έκανε  διπλωματικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Οξφορντ το 1990. Παντρεύτηκε τη Λουίζα Μαυρομμάτη και μαζί έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Τον Ανδρέα και τη Μαρία Μυρσίνη.

 

Καριέρα

Μετά από μια σύντομη παρουσία στο Τελωνείο εισήλθε το 1984 στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μέχρι το 1990 υπηρέτησε στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και στη συνέχεια μετατέθηκε στις Βρυξέλλες. Το 1998 ανέλαβε διευθυντής πολιτικών υποθέσεων στο ΥΠΕΞ και το 2003 επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου εντάχθηκε στην Ε/κ διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό με κύριο αντικείμενο τη λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν. Την περίοδο 2006-2008 υπηρέτησε ως αντιπρόσωπος του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό έχοντας ως συνομιλήτη τον Τ/κ διαπραγματευτή  Μπερντέβ.

 

Από το 2003 -2008 ο Τάσος Τζιωνής υπηρέτησε ως διευθυντής του διπλωματικού Γραφείου του Τάσσου Παπαδόπουλου και διοικητής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ).

 

Μετά από υπηρεσία ως πρέσβης της Κύπρου στο Ισραήλ επέστρεψε στο ΥΠΕΞ ως μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για τους υδρογονάθρακες. Την ίδια στιγμή ανέλαβε διαπραγματεύσεις με ισραηλινούς ομολόγους του για την ενοποίηση (unitization) του Κοιτάσματος Αφροδίτη στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.  Εργάστηκε επίσης ως διαμεσολαβητης στις διαφορές Ισραήλ -Λιβάνου για το διαχωρισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ. Υπηρέτησε ως πρέσβης της Κύπρου στη Ρώμη και επέστρεψε στη συνέχεια ως γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ το 2019 θέση από την οποία αφυπηρέτησε την 30η Μαρτίου 2020.  Στη διάρκεια της 36χρονης καριέρας του σημαντική ήταν η συμβολή του στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκταφές λειψάνων αγνοουμένων –πεσόντων, στον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών και γενικά στα θέματα φυσικού αερίου και ενέργειας. Ίσως η πιο σημαντική του συμβολή ήταν η διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο για επανακαθορισμό του καθεστώτος των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.

 

Με το Νίκο Χριστοδουλίδη στη θέση του ΥΠΕΞ από  τον Ιούλιο 2021 έως τον Μάιο 2022 ήταν Επικεφαλής της νεοσυσταθείσας τότε Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από τον Οκτώβριο 2022 ηγείται της κυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ Κύπρου - Λιβάνου και της Συμφωνίας Πλαίσιο με την ίδια χώρα αναφορικά με την Ανάπτυξη και Εκμετάλλευση διασυνοριακών Υδρογονανθρακικών Κοιτασμάτων, καθώς και για τη διαπραγμάτευση Πρωτοκόλλου το οποίο θα προσαρμόζει στα σημερινά δεδομένα τη Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ Κύπρου-Ισραήλ του 2010.

 

Το Μάρτιο του 2023 παρέδωσε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη μελέτη για τη λειτουργία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Την 1η Ιουνίου 2023 ανέλαβε διοικητής της ΚΥΠ και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας.

 

Κυπριακό

Πολλοί χαρακτήρισαν τον Τάσο Τζιωνή ως «απορριπτικό» στο Κυπριακό και άλλοι ως «δογματικό». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έκανε το καθήκον τον προασπιζόμενος την Κυπριακή Δημοκρατία. Είχε πάντα το θάρρος της γνώμης , την οποία διατύπωνε με σαφήνεια και σε ξένους συνομιλητές του. Εργαζόταν αθόρυβα , απέφευγε την δημοσιότητα και τις δεξιώσεις, εκτός, αν ήταν επιβεβλημένη η παρουσία του. Χαρακτήρας αντισυμβατικός, νηφάλιος, αλλά και σκληρός διαπραγματευτής.

 

» Βλέπε άρθρο Τάσου Τζιωνή: Σκέψεις για δυο πτυχές του Κυπριακού

 

Όντας διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Τ. Παπαδόπουλου προκάλεσε αντιδράσεις όταν εξέφρασε τις προσωπικές απόψεις του για το Κυπριακό σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» στις 13 Νοεμβρίου 2005, μιλώντας στον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο. Στην συνέντευξη , που δημοσιεύτηκε,  με τίτλο: “Δώσαμε θέσεις που θα αντέξουν στη βάσανο νέου δημοψηφίσματος”,  μεταξύ άλλων είπε  ότι το ” σχέδιο Ανάν έχει τελειώσει ολοκληρωτικά και δεν πρόκειται να μπει σε συνομιλίες για βελτίωσή του”

 

Η συνέντευξη προκάλεσε πολύ έντονες αντιδράσεις από το ΑΚΕΛ, που ήταν στην κυβέρνηση, αλλά και από τον ΔΗΣΥ. Ο Τ. Τζιωνής σχολίασε : “Υπέθετα ότι με την πιο πάνω θέση θα διαφωνούσαν μόνο αυτοί που επιθυμούν την επαναφορά του Σχεδίου Ανάν με διακοσμητικές μόνο αλλαγές”.

 

 

Πηγές:

  1. www.polignosi.com
  2. Αγγελιοφόρος: Αφυπηρέτησε ο δάσκαλος της Διπλωματίας

Φώτο Γκάλερι

Image