Καττόψαρον ή κάττος

Image

Squatina squatina, (Linnaeus, 1758), της οικογένειας των Σκουατινιδών (Squatinidae). Θαλάσσιο ψάρι με παράξενη μορφή που ανήκει στην ομοταξία των Χονδριχθύων (Chondrichthyes). Στην Κύπρο είναι επίσης γνωστό με τα ονόματα κάττος ή βατίν. Στην Ελλάδα είναι γνωστό με τα ονόματα άγγελος ή αγγελόψαρο. Αγγλικά: Angelshark. To συνηθισμένο μήκος του είναι 1 μέτρο, φθάνει όμως κάποτε και τα 2 μέτρα περίπου.

 

Εμφανίζεται σχετικά συχνά στα νερά των κυπριακών θαλασσών. Έχει μακρουλό σώμα, πλατύ κεφάλι, μικρά μάτια και κοφτερά δόντια. Το άνω χείλος του μεγάλου στόματός του, που βρίσκεται στη μπροστινή πλευρά του κεφαλιού του, πλαισιώνεται από κρεάτινες προεξοχές. Τα πρώτα δυο στηθικά πτερύγιά του είναι μεγάλα, ενώ τα δυο πτερύγια που βρίσκονται στην περιοχή της λεκάνης, πιο μικρά. Έχει δυο ραχιαία πτερύγια κοντά στην πλατιά και δυνατή ουρά του. Δυο οπές που βρίσκονται στο άνω μέρος της κεφαλής του κοντά στα μάτια, τις χρησιμοποιεί σαν όργανα αναπνοής, ενώ οι 5 βραγχιακές σχισμές σε διπλή σειρά, βρίσκονται στο κάτω μέρος του σώματός του. Η ράχη του είναι γκριζοκαφέ με σκούρες ή γκριζοκαφέ κουκκίδες και το δέρμα του σκληρό. Η κοιλιά είναι ασπριδερή. Ζει σε αμμώδεις και λασπώδεις βυθούς, σε σχετικά βαθιά νερά. Τρέφεται με ψάρια βατί, μαλάκια και καρκινοειδή. Το κρέας του που είναι νόστιμο τρώγεται βραστό ή τηγανητό.

 

Ψαρεύεται με χοντρά παραγάδια, τράτες και κάποτε με τα δίχτυα. Το όνομά του το οφείλει σε κάποια ομοιότητα της κεφαλής του με το κεφάλι του γάτου. Επίσης στο σχήμα μοιάζει και με το ψάρι βιολίνα* παρά το γεγονός ότι έχουν διαφορετικό κεφάλι.

 

Γατόψαρα λέγονται ψάρια του γλυκού νερού, από τα οποία δυο είδη βρίσκονται και στην Κύπρο. Βλέπε γι' αυτά λήμμα γατόψαρον.