ΛΟΑΤ

Image

ΛΟΑΤ (αγγλικά: LGBT) είναι ένα αρκτικόλεξο που προέρχεται από τις λέξεις Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος και Τρανς. Μερικές φορές συναντάται και ως ΛΟΑΔ, ερμηνεύοντας τα τρανς άτομα ως Διεμφυλικά. Το διεθνές αρκτικόλεξο είναι LGBTQ+(Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender και Queer) ή GLBT+ (Gay, Lesbian, Bisexual και Transgender).


Ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1990 ως μια προσαρμογή των αρχικών LGB, που αντικατέστησε τον όρο γκέι όσον αφορά τη γκέι κοινότητα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Τελευταία χρησιμοποιείται μία νέα ποικιλομορφία στο αρκτικόλεξο, η οποία προσθέτει το γράμμα Κ για τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως queer ή questioning. Το ΛΟΑΤΚ (LGBTQ) εμφανίστηκε το 1996. Κάποιοι συμπεριλαμβάνουν τα ίντερσεξ άτομα, με αποτέλεσμα την επέκταση ΛΟΑΤΙ (LGBTI).Το αρκτικόλεξο μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυασμένα ως ΛΟΑΤΚΙ (LGBTQI).
Τα τρία πρώτα γράμματα ΛΟΑ αφορούν ομάδες που αντιμετωπίζουν διάκριση σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.


Λεσβίες: γυναίκες που έλκονται αποκλειστικά από γυναίκες.Γκέι: άνδρες]που έλκονται αποκλειστικά από άντρες.Αμφιφυλόφιλοι: άτομα που έλκονται και από τα δύο φύλα.Το Τ αφορά άτομα που αντιμετωπίζουν διάκριση σχετικά με την ταυτότητα του φύλου τους.
Τρανς: άτομα που αυτοπροσδιορίζονται με διαφορετική ταυτότητα φύλου από το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση.Το Κ αφορά άτομα που αντιμετωπίζουν διάκριση σχετικά με τη μη ετεροκανονική έκφραση ή ταυτότητα του φύλου τους.
Κουίρ, Queer: άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως queer ή questioning.Το Ι αφορά άτομα που αντιμετωπίζουν διάκριση λόγω της φυσικής ποικιλομορφίας των (σωματικών) χαρακτηριστικών του φύλου τους.
Ίντερσεξ: άτομα που γεννιούνται με χαρακτηριστικά φύλου (όπως χρωμοσώματα, γεννητικά όργανα ή και ορμονική δομή) που δεν εμπίπτουν στις κανονιστικές νόρμες των «αρσενικών» και «θηλυκών» σωμάτων.


Δικαιώματα ΛΟΑΤ στην Κύπρο
Τόσο η σεξουαλική δραστηριότητα ομοφυλόφιλων ανδρών όσο και γυναικών είναι νόμιμη στην Κύπρο από το 1998 και τα σύμφωνα συμβίωσης που παρέχουν αρκετά από τα δικαιώματα και τα οφέλη του γάμου είναι νόμιμα από τον Δεκέμβριο του 2015. Παραδοσιακά, η συντηρητική Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε σημαντική επιρροή στην κοινή γνώμη και την πολιτική σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ. Η Κύπρος ήταν μέχρι το 2012 η χώρα της Ε.Ε στην οποία οι ομοφυλόφιλοι έχουν τα λιγότερα δικαιώματα. Ωστόσο, από τότε που η Κύπρος επιδίωξε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπρεπε να αλλάξει τη νομοθεσία της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των νόμων της σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

 

Η ανδρική ομοφυλοφιλία μόνο (και όχι ο λεσβιασμός) θεωρείτο ώς έγκλημα από το 1889 όταν η Κύπρος ήταν Βρετανική αποικία. Το 1960 όταν η  Κύπρος έγινε ξεχωριστό κράτος διατήρησε τους νόμους για τον σοδομισμό. Το 1998 η Κύπρος απαντώντας στην άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένταξη, κατάργησε τον νόμο και έκανε την ομοφυλοφιλία νόμιμη μεταξύ ενηλίκων σε ιδιωτικό χώρο, και η ηλικία συναίνεσης για τους ομοφυλόφιλους καθορίστηκε στα 18, ενώ η ηλικία συναίνεσης για τους ετεροφυλόφιλους είναι τα 16. Πέρα από αυτό οι νέοι νόμοι επίσης περιλάμβαναν διάκριση για τους ομοφυλόφιλους στους όρους της ελεύθερης έκφρασης, εξωτερίκευσης, σύναξης και στον τύπο. Ο νόμος επίσης ανέφερε την ανδρική και γυναικεία ομοφυλοφιλία για πρώτη φορά.


Αναγνώριση ομοφυλόφιλων ζευγαριών
Η Κύπρος αναγνωρίζει μόνο τον γάμο μεταξύ γυναίκας και άντρα. Όμως, μετά από δημόσια διαβούλευση δύο χρόνων σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, στις 26 Νοεμβρίου 2015 η Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε τον περί Πολιτικής Συμβίωσης Νόμο 184(I)/2015 με 39 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 3 αποχές, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 09 Δεκεμβρίου 2015,  και ο οποίος θεσπίζει την πολιτικής συμβίωση μεταξύ δύο ατόμων του αντίθετου φύλου και αναγνωρίζει στα μέρη τα ίδια δικαιώματα με τον γάμο, πλην όμως εμποδίων τα οποία θέτει για την τεκνοθεσία.

 

Πηγή

Το ΛΟΑΤΙ κίνημα στην Κύπρο- PDF 

Βικιπαίδεια