Αριστείδου Αικατερίνη

Image

Ιστορικός, ερευνήτρια στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου. Η Δρ. Αικατερίνη Χ. Αριστείδου γεννήθηκε στην Κερύνεια το 1945. Μετά την αποφοίτησή της από το Γυμνάσιο Κερύνειας σπούδασε ιστορία στη Φιλολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου με υποτροφία της κυπριακής κυβέρνησης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο και πάλι με υποτροφία, και απέκτησε τον τίτλο Master of Science in History. Το θέμα της   διατριβής της ήταν «Η Κύπρος και η Ραγούζα κατά τον 16ο αιώνα». Συνέχισε τις μελέτες και   έρευνές της  σε διάφορα ιστορικά αρχεία  και βιβλιοθήκες της Γιουγκοσλαβίας και της Ιταλίας, ιδιαίτερα στη  Βενετία, την Αγκώνα και  τη Ραγούζα, με υποτροφία του Πανεπιστημίου και πήρε τον τίτλο του διδάκτορα  των ιστορικών επιστημών υπερασπίζοντας διατριβή με   θέμα «Η Ραγούζα και η Ανατολική Μεσόγειος κατά τον 18ο αιώνα».

 

Χάρη στις πολύχρονες έρευνές της συγκέντρωσε    χιλιάδες ανέκδοτα έγγραφα   για τη νεότερη ιστορία των  μεσογειακών χωρών. Δημοσίευσε μελέτες πάνω σε θέματα της ειδικότητάς της στο Δελτίο του Ιστορικού Ινστιτούτου της Ακαδημίας Επιστημών της Σερβίας.   Με την επιστροφή της στην Κύπρο εργάστηκε ως καθηγήτρια σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και ως έκτακτη συνεργάτρια του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, όπου αργότερα, το 1984,  προσελήφθη   μόνιμα ως ερευνήτρια. Αργότερα, προήχθη σε Ερευνήτρια Α΄ και  Ανώτερη Ερευνήτρια. Από το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών  αφυπηρέτησε ως Αν. Διευθύντρια την 31 Ιουλίου 2006.

 

Διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιστορικής Εταιρείας Κύπρου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Ιστορικού Μουσείου και Αρχείου, πρόεδρος του Ομίλου Ιστοριοφίλων Κύπρου και γραμματέας της Ένωσης Δήμων   των Κατεχομένων Πόλεων και Κωμοπόλεων Κύπρου. Είναι μέλος της Εταιρείας Κυπριακών σπουδών   και  συμμετέχει στα Κυπριολογικά   συνέδρια που διοργανώνει με πρωτότυπες ανακοινώσεις  σε θέματα της κυπριακής ιστορίας. 

 

Δημοσίευσε ιστορικές και φιλολογικές μελέτες στο Δελτίο της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, στην Επετηρίδα του Μουσείου Αγώνος, στο περιοδικό Κυπριακός Λόγος, στο περιοδικό Μνήμη των κατεχομένων εδαφών, του οποίου ήταν υπεύθυνη έκδοσης, στα Θησαυρίσματα του Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, στα περιοδικά Απόστολος Βαρνάβας, Ελεύθερη Κυθρέα, Ελεύθερο Παλαίκυθροτα Λεύκαρα, το εκπαιδευτικό περιοδικό Παρουσία, στην Επετηρίδα του Κ.Ε.Ε της οποίας επί σειράν  ετών είχε την επιμέλεια, και αλλού, καθώς και σε άλλα   επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού και σε εκδόσεις Πρακτικών διαφόρων διεθνών επιστημονικών συνεδρίων. Ασχολείται ιδιαίτερα με την έρευνα και τη μελέτη της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας. 

 

Είναι συγγραφέας 15  βιβλίων και πέραν των 150 επιστημονικών μελετών, που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικές και άλλες εκδόσεις της Κύπρου και του εξωτερικού. Για τρεις δεκαετίες ασχολείται συστηματικά με την έκδοση  ανέκδοτων πηγών της κυπριακής  ιστορίας. Ως  αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής στη σειρά εκδόσεων του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών «Πηγές και Μελέτες της Κυπριακής Ιστορίας» εξέδωσε το βιβλίο Ανέκδοτα έγγραφα της Κυπριακής Ιστορίας από το Αρχείο της Ραγούζας, ΙΣΤ΄αι.(1980) , τέσσερα άλλα  βιβλία με  το γενικό τίτλο Ανέκδοτα έγραφα της Κυπριακής ιστορίας από το Κρατικό Αρχείο της Βενετίας τόμοι Α΄- Δ΄ που καλύπτουν την περίοδο 1474-1540   και εκδόθηκαν κατά την περίοδο 1990-2003,   καθώς και το δίτομο έργο Η υφαντουργία της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ό αιώνα και η συμβολή του Κώστα Χριστοδούλου (2006). Επιπλέον βρίσκονται υπό έκδοση άλλοι δύο τόμοι προς ολοκλήρωση της σειράς  ανέκδοτων εγγράφων από το Κρατικό αρχείο της Βενετίας για την περίοδο της Βενετοκρατίας. Επίσης εξέδωσε το Αναλυτικό Ευρετήριο της Επετηρίδας του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (1999).

 

Χρονικό

Είναι συγγραφέας 19 βιβλίων και 13 αυτοτελών τευχών για διάφορα ιστορικά θέματα που φέρουν τον τίτλο «Χρονικόν» έκαστο των οποίων είχε 24 σελίδες μεγάλου μεγέθους και συνόδευε την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Πολίτης». Έκαστο «Χρονικό» αναφερόταν σ’ ένα χωριστό θέμα της κυπριακής ιστορίας.

 

Σε συνεργασία με Κυπρίους και ξένους συγγραφείς  συνέγραψε πολλά άλλα βιβλία κυπριολογικού κυρίως ενδιαφέροντος καθώς και τοπικές ιστορίες, όπως της Γεροσκήπου, της Αγλαντζιάς, της Έγκωμης κ.ά. Επιπλέον με τη συγγραφή κειμένων και ως σύμβουλος βοήθησε σημαντικά στη διοργάνωση εκθέσεων  του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.

 

Συμμετείχε  σε πολλά διεθνή ιστορικά συνέδρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπου έκανε σημαντικές ανακοινώσεις για κυπριολογικά θέματα βάσει ανέκδοτου αρχειακού υλικού. Έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για διάφορα ιστορικά θέματα στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Δήμου Λευκωσίας, στη Βενετία, σε σωματεία και ιδρύματα, σχολεία   και αλλού.

 

Ως ένας από τους βασικούς συνεργάτες της «Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας», έχει γράψει δεκάδες λήμματα που αναφέρονται στη μεσαιωνική και νεότερη ιστορία της Κύπρου.

 

Επίσης έγραψε τα κείμενα διαφόρων εκπομπών του Ραδιοφώνου και της Τηλεόρασης που αναφέρονται στην   ιστορία της Κύπρου, καθώς και επτά τουριστικούς οδηγούς για διάφορα αρχαιολογικά μνημεία της Κύπρου, όπως Το Φρούριο του Κολοσσιού, Το Φρούριο της Πάφου με σύντομη ιστορία της πόλης και των οχυρώσεών της και Ο Τεκκές της Χάλα Σουλτάν που είναι μεταφρασμένοι  σε διάφορες γλώσσες και διατίθενται στα συγκεκριμένα μνημεία από   το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Για το έργο της Ο Τεκκές της Χάλα Σουλτάν,  που για πάρα πολλά χρόνια αποτελεί το μοναδικό οδηγό για το πιο πάνω μνημείο,  το 1984 βραβεύτηκε από το Κυπριακό Ιστορικό Μουσείο και Αρχείο. 

 

Είναι συγγραφέας των ακολούθων βιβλίων: Ανέκδοτα έγγραφα της κυπριακής Ιστορίας από το αρχείο της Ραγούζας, Κ.Ε.Ε., Πηγαί καί μελέται της κυπριακής ιστορίας, VII, Λευκωσία, 1980, Ο Τεκκές της Χάλα Σουλτάν, Κ.Ι.Μ.Α., Λευκωσία, 1981, (Α' έκδοση), 1982 (Β' έκδοση), The Tekke of Hala Sultan, Nicosia, 1982, To φρούριο του Κολοσσιού μέσα από τους αιώνες, Λευκωσία, 1983, Kolossi castle through the centuries, Nicosia, 1983.

 

 

Πηγή:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image