Συγγραφέας. Η πρώτη Ελληνοκύπρια που εξελέγη στην Κυπριακή Βουλή.
Γεννήθηκε στην Κερύνεια το 1938. Πέθανε στις 28 Μαίου 2021.
Η Ρήνα Κατσελλή αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο της πόλης της. Από μαθήτρια εντάχθηκε στις τάξεις του αγώνα 1955 - 59 εναντίον της αγγλικής κατοχής και φυλακίστηκε.
Το 1959 παντρεύτηκε με τον μετέπειτα υπουργό Προεδρίας και Παιδείας Στέλιο Κατσελλή με τον οποίο απέκτησε 4 κόρες και ένα γιό. Η οικογένεια Κατσελλή είχε υπό την ιδιοκτησία της πριν την Εισβολή το ξενοδοχείο Doom στην Κέρύνεια.
Ασχολήθηκε με διάφορα είδη λόγου (θέατρο, διήγημα, ποίηση, μυθιστόρημα), αλλά και με λαογραφικές και ιστορικές έρευνες που επίκεντρό τους είναι η Κερύνεια. Στην πόλη της, όπου έζησε μέχρι την κατάληψή της από τους Τούρκους εισβολείς τον Ιούλιο του 1974, η Ρήνα Κατσελλή ανέπτυξε πλούσια πνευματική και κοινωνική δραστηριότητα. Το 1981, στην προσφυγιά, αναμείχθηκε στην πολιτική κι εξελέγη μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την επαρχία Κερύνειας στις εκλογές της 24ης Μαϊου1981, με τον συνδυασμό του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος του προέδρου Σπύρου Κυπριανού. Ήταν η πρώτη Ελληνοκύπρια που εξελέγη βουλευτίνα, κι επανεξελέγη το 1985 (Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείου ΡΙΚ).
Βλέπε Αφιέρωμα
Συνεργάστηκε με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ραδιόφωνο και τηλεόραση) κατά καιρούς. Λογοτεχνικές εργασίες της δημοσίευσε σε εφημερίδες και περιοδικά. Τιμήθηκε με διάφορα λογοτεχνικά βραβεία (Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος, Αρχείου ΡΙΚ). Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία, μεταξύ των οποίων και τα εξής:
Βλέπε βιβλίο Ρήνας Κατσελλή
Οι εγκλωβισμένοι του ξενοδοχείου Doom
Διάφορα θεατρικά έργα της Ρήνας Κατσελλή μεταδόθηκαν από το ραδιόφωνο, παρουσιάστηκαν από την τηλεόραση κι ανεβάστηκαν στη σκηνή. Μεταξύ αυτών σημειώνουμε την Ενδοσκόπηση (βραβείο Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου, 1979), το Οὕς τό ρομπότ συνέζευξε (βραβείο διαγωνισμού τηλεοράσεως ΡΙΚ, 1969), το Ἀνάξιος (βραβείο Πνευματικής Πολιτιστικής Ανάπτυξης, 1963), τη Σιδεροκουτάλα (βραβείο διαγωνισμού ΡΙΚ, 1960), την Τρελλή Γιαγιά (ΘΟΚ, 1986/87), το Γιατί έφυεν η Βαλού (1986).
Η Ρήνα Κατσελλή τιμήθηκε επίσης με α' βραβείο του Πιεριδείου διαγωνισμού για τη νουβέλα της Το κρησφύγετο του Φούντζιου (1962), με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου για το έργο της Στα Βουνά της Τραμουντάνας (1975) καθώς και για το έργο της Γαλάζια φάλαινα (1979).
Η Ρήνα Κατσελλή ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική, ιδιαίτερα με την αγιογραφία. Διδάχτηκε την τεχνική της αυγοτέμπερας από τις αγιογράφους μοναχές του μοναστηριού του Αγίου Μηνά (1974 - 75). Πίνακές της έχει εκθέσει σε ατομικές εκθέσεις στη Λεμεσό το 1975 και στη Λευκωσία το 1978.
Η Ρήνα Κατσελλή τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο μελέτης-δοκιμίου (για εκδόσεις 2004) για το δίτομο έργο της Σάββας Χρίστης. Ο Αλλιώτικος, η ζωή και το έργο του, που κυκλοφόρησε από τον Λαογραφικό Ομιλο της Κερύνειας. Το 2008 η Ρήνα Κατσελλή κυκλοφόρησε βιβλίο για τον σημαντικό Κερυνειώτη δάσκαλο Κώστα Μοιράνθη με τίτλο Κώστας Μοιράνθης, τάφος άγνωστος - Η ζωή και οι δημοσιεύσεις του, καθώς και άλλο βιβλίο, στο πλαίσιο της νέας σειράς εκδόσεων «Κερυνειώτες καλλιτέχνες», για τον Γιώργο Ελισσαίο.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια