Δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1925 και πέθανε στις 4 Αυγούστου 2002. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο εργάστηκε σε διάφορες δουλειές (κυβερνητικές υπηρεσίες, ελληνικό προξενείο).
Ο Κατσαμπάς επηρεάστηκε από τις σοσιαλιστικές ιδέες που άρχισαν τότε να ξαπλώνονται στην Κύπρο και μετά την αποφοίτηση του εντάσσεται στην Ακελική Οργάνωση Νεολαίας -την ΑΟΝ της οποίας διετέλεσε γενικός γραμματέας κατά την περίοδο 1945 - 52, μετά την αναχώρηση του γενικού γραμματέα της οργάνωσης Γ. Σαββίδη για σπουδές στην Αθήνα.
Ήταν υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού της ΑΟΝ Πρωτοπόροι της Νέας γενιάς και αργότερα του περιοδικού Νέα Πολιτεία της ίδιας οργάνωσης. Διετέλεσε επίσης γραμματέας του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης (1952 -53).
Το 1953 άρχισε να απασχολείται στον ημερήσιο Τύπο, στην εφημερίδα της Αριστεράς Νέος Δημοκράτης. Ήταν επίσης μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ μέχρι τον Δεκέμβριο του 1955 οπότε συνελήφθη από τις αγγλικές αρχές μαζί με την ηγεσία του ΑΚΕΛ και διετέλεσε πολιτικός κρατούμενος μέχρι τον Απρίλιο του 1957. Με την απελευθέρωσή του απεχώρησε από το ΑΚΕΛ, λόγω διαφωνιών.
Υπήρξε μέλος της Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και για τη δράση του απειλήθηκε αρκετές φορές. Η εφημερίδα «Κύπρος» που βρισκόταν κάτω από την καθοδήγηση του αποτέλεσε εφαλτήριο του αντιχουντικού του αγώνα.
Στη συνέχεια προσελήφθη στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, της οποίας διετέλεσε αρχισυντάκτης από το 1966 μέχρι και το 1994, οπότε παραιτήθηκε όταν έθεσε υποψηφιότητα βουλευτή, ως αριστίνδην με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού, στις 19 Μαίου 1991. Δεν εξελέγη αλλά κατέλαβε αργότερα θέση στη Βουλή σε αναπλήρωση του Αλέκου Μαρκίδη, όταν διορίστηκε Γενικός Εισαγγελέας (Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείου ΡΙΚ). Μέχρι το θάνατό του κατείχε τη θέση του Συμβούλου Έκδοσης στο Φιλελεύθερο όπου και αρθρογραφούσε σε καθημερινή στήλη.
Ο Χριστάκης Κατσαμπάς ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και υπηρέτησε σε αυτήν ως αντιπρόεδρος και πρόεδρος. Διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) από το 1990 μέχρι το 1995. Συμμετέσχε σε διάφορα διεθνή συνέδρια νεολαίας και ειρήνης, καθώς και σε συνέδρια δημοσιογράφων. Συνεργάστηκε με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, κυρίως ως τηλεπαρουσιαστής επικαιρικών εκπομπών. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ)
Ως βουλευτής, κατά την περίοδο 1995-1996, ο Κατσαμπάς ανέλαβε μεταξύ άλλων και προσωρινά καθήκοντα προεδρεύοντος του σώματος, αλλά ακόμη και προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, σε περιπτώσεις απουσίας στο εξωτερικό των αντιστοίχων αξιωματούχων, δηλαδή του προέδρου της Βουλής και του προέδρου της Δημοκρατίας. (Σύμφωνα προς το Σύνταγμα, τον απουσιάζοντα πρόεδρο της Δημοκρατίας αντικαθιστά ο πρόεδρος της Βουλής, και αυτόν ο γηραιότερος βουλευτής).
Τον Μάρτιο του 1996 ο Χριστάκης Κατσαμπάς απώλεσε την βουλευτική του έδρα, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο, ενεργώντας ως Εκλογοδικείο, αποδέχθηκε προσφυγή του Γιώργου Μαυρογένη (ανεξάρτητου υποψηφίου στις βουλευτικές εκλογές του 1991) και ακύρωσε την κατάληψη της έδρας από τον Κατσαμπά, διότι αυτή έγινε χωρίς την διενέργεια αναπληρωματικής εκλογής, όπως προβλέπει το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, και συνεπώς ήταν αντισυνταγματική.
Στις 20 Μαρτίου 2002 του απενεμήθη το «Βραβείο Συνολικής Δημοσιογραφικής Προσφοράς Θεόδουλου Φ. Κωνσταντινίδη» από το Ινστιτούτο Μέσων Επικοινωνίας (ΙΜΜΕ) του Intercollege. Στις 9 Απριλίου 2002, η Ένωση Συντακτών Κύπρου τίμησε τον Χριστάκη Κατσαμπά για τη μισού αιώνα προσφορά του στη δημοσιογραφία.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια