Ωραιότατο αγριολούλουδο, γνωστό σε μερικά μέρη της Κύπρου και με την ονομασία Αγία Μαρίνα. Επιστημονική ονομασία: Romulea. Οικογένεια: Ιριδωδών (Iridiaceae). Στην Κύπρο αυτοφύεται σε τρία είδη, που είναι:
α) Romulea tempskyana.
β) Romulea ramiflora.
γ) Romulea columnae.
Στην ελληνική λέγεται ρομουλέα (η) και στην αγγλική romulea.
Το πιο συνηθισμένο από τα τρία αυτά είδη που απαντώνται στην Κύπρο, είναι το είδος Romulea tempskyana, που δίνει ωραιότατα μικρά άνθη με βιολετί χρώμα, ή και με χρώμα ασπροκίτρινο.
Είναι μικροσκοπικό αγριολούλουδο, με ύψος που φθάνει μέχρι τα 12 εκατοστόμετρα. Φυτό μονοκότυλο, βλαστά σε πετρώδη και χέρσα μέρη τον χειμώνα. Έχει μικρό βολβώδες ρίζωμα απ' όπου βλαστάνουν 3 - 5 μακρόστενα φύλλα και από το μέσο τους αναπτύσσεται ο μίσχος του λουλουδιού. Το λουλούδι μοιάζει με αστέρι κι έχει 6 πέταλα με κίτρινο στήμονα. Ανθίζει το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο, στα πεδινά μέρη, σαν προπομπός της άνοιξης. Σε ορεινά μέρη ανθίζει αργότερα, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Χαρακτηριστικό του αγριολούλουδου αυτού είναι ότι το άνθος κλείνει το απόγευμα με τη δύση του ήλιου ή και όταν οι μέρες είναι βροχερές, για να προστατεύεται. Ο μικρός βολβός του ριζώματός του είναι γλυκός, και σε μερικά χωριά τα παιδιά τον ξεθάβουν και τον τρώνε.