Ποταμός μήκους 14 περίπου χμ., στην επαρχία Λευκωσίας. Πηγάζει από υψόμετρο 800 περίπου μέτρων, στο δάσος της Πάφου, και χύνεται στη θαλάσσια περιοχή στα βόρεια του Κάτω Πύργου.
Είναι ένας ποταμός που ρέει σαν χείμαρρος προς τη θάλασσα ακόμη και με λίγες βροχές. Πηγάζει από την τοποθεσία «Χοντρός» -που βρίσκεται στο Δάσος Πάφου- και περνά από την τοποθεσία «Μεσολαώνα» απ' όπου γεμίζει ο υδατοφράκτης της περιοχής Τηλλυρίας. Όσο νερό περισσεύει από τον υδατοφράκτη μαζί με το νερό από το «αργάκι» (ρυάκι) των «Βουρνών» χύνεται προς το χωριό Κάτω Πύργος και καταλήγει στη θάλασσα, στην τοποθεσία «Καμιλαρκόν». Και ο ποταμός αυτός, εμπλουτίζει τις υπόγειες δεξαμενές απ' όπου αντλείται νερό μέσω διατρήσεων. Το αρδευτικό τμήμα «Κατούρη» Κάτω Πύργου, μαζί με τον υδατοφράκτη λειτουργούν σε κλειστό κύκλωμα άρδευσης των χωραφιών της περιοχής Τηλλυρίας.
Από τις πηγές μέχρι τις εκβολές του, ο Κατούρης διασχίζει διαβάσες, βασάλτες, λάβες και πρόσφατες αλλουβιακές αποθέσεις. Πάνω στα πετρώματα της διαδρομής αναπτύχθηκαν πυριτιούχα εδάφη, φαιοχώματα και προσχωσιγενή εδάφη.
Ο Κατούρης δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση που κυμαίνεται μεταξύ 450 και 650 χιλιοστομέτρων. Κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού η χρήση γης ποικίλλει από κωνοφόρα δέντρα και χαμηλή θαμνώδη βλάστηση, μέχρι χαρουπιές, φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα και εσπεριδοειδή.
Τα κυριότερα χωριά που βρίσκονται κοντά στη διαδρομή του ποταμού είναι τα Πηγαίνια, το Χαλέρι και ο Κάτω Πύργος. Πάνω στον Κατούρη κατασκευάστηκε το φράγμα του Πύργου, του οποίου σκοπός είναι η άρδευση έκτασης 167 εκταρίων γης που καλλιεργείται με φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα.