Γενετιστής - καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κυπρου. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Δέλτας γεννήθηκε στο Στρόβολο στις 11 Αυγούστου το 1958. Ο πατέρας του κατάγεται από τον Καλοπαναγιώτη και η μητέρα του από το Γούρρι. Είναι νυμφευμένος με την Βάσω Τσέντα από τον Καραβά. Απέκτησαν τρία παιδιά, τον Δημήτρη, τον Τζιωάννη και την Μελίνα. Ο Κωνσταντίνος Δέλτας αποφοίτησε με άριστα από το Γυμνάσιο Εθνομάρτυρα Κυπριανού στο Στρόβολο και σπούδασε Φαρμακευτική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Rutgers της Νέας Ιερσέης των Ηνωμένων Πολιτειών εργάστηκε για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, με θέμα τη βιοχημεία και μοριακή βιολογία ασθενειών του συνδετικού ιστού, με τον καθηγητή Darwin Prockop.
Καριέρα
Εργάστηκε στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Thomas Jefferson στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβανίας ως Λέκτορας και ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke της Βόρειας Καρολίνας σε θέματα νευρογενετικών ασθενειών, στο εργαστήριο του διάσημου καθηγητή Allen Roses. Το 1991 προσκλήθηκε να επιστρέψει στην Κύπρο και ανέλαβε την οργάνωση Εργαστηρίου Μοριακής Ιατρικής, για διερεύνηση, διάγνωση και πρόληψη κληρονομικών ασθενειών, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, σε συνεργασία με τον πρώτο Διευθυντή του Ινστιτούτου αυτού, Δρ. Λεύκο Μίττλετον. Οι επιστημονικές του έρευνες και δραστηριότητες περιγράφονται σε περισσότερες από 70 πρωτότυπες διεθνείς δημοσιεύσεις και σε πέραν των 30 ανασκοπητικών άρθρων του ξένου και του ελληνικού τύπου.
Βραβεύσεις
Το 1994, το 1998, το 2001 και το 2006 ο Ιατρικός Σύλλογος Λεμεσού και το 1996, το 1998, το 2005 και το 2008 ο Ιατρικός Σύλλογος Λευκωσίας – Κερύνειας «Ιπποκράτης», βράβευσαν τον καθηγητή Δέλτα και τους συνεργάτες του για την προσφορά τους στην Ιατρική Επιστήμη με τις εργασίες τους στον τομέα των κληρονομικών ασθενειών. Η ομάδα του καθηγητή Δέλτα πρωτοπόρησε στη χαρτογράφηση και κλωνοποίηση γονιδίων που εμπλέκονται σε κληρονομικές νεφροπάθειες και πρότεινε ένα νέο μοντέλο για το μηχανισμό μοριακής παθογένεσης ορισμένων ασθενειών. Έχει προσκληθεί και δώσει διαλέξεις σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια και Πανεπιστήμια στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ενώ πολλές φορές έχει προσκληθεί σε διάφορες εκπομπές.
Βιοτράπεζα
Ο Κωνσταντίνος Δέλτας από το 2020 εργάζεται ως Καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας biobank.cy.
Η Βιοτράπεζα είναι μια ιατρική ερευνητική υποδομή όπου φυλάσσονται συστηματικά τα δημογραφικά και κλινικά αρχεία των εθελοντών που συμφωνούν να συμμετάσχουν, μαζί με βιολογικά δείγματά τους, όπως DNA και άλλα (για πληροφορίες ή δήλωση συμμετοχής στο έργο https://biobank.cy/el/gine-ethelontis/). Όλα τα στοιχεία φυλάσσονται κωδικοποιημένα με ασφάλεια και εμπιστευτικότητα, για να προστατεύονται η ιδιωτικότητα και τα δικαιώματα των εθελοντών».
Σημειώνεται ότι «η Βιοτράπεζα του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει ήδη αρχειοθετήσει πέραν των 4 χιλιάδων εθελοντών από το γενικό πληθυσμό, που συμμετέχουν είτε στους γενικούς στόχους της Βιοτράπεζας είτε σε συγκεκριμένα έργα Κυπρίων ερευνητών. Ανάμεσα στα έργα, το πρόγραμμα ΜΙΤΟΣ στοχεύει στην περαιτέρω μελέτη του DNA των Κυπρίων».
Μέλος επιστημονικών σωμάτων
Πηγή: