Λαγάκος Ευστάθιος

Πρέσβης της ελληνικής Χούντας στην Κύπρο

Image

Διπλωμάτης και Πολιτικός. Υπηρέτησε ως πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας διαδεχόμενος τον Κωνσταντίνο Παναγιωτάκο. Διορίστηκε στις 8 Αυγούστου 1972 και παρέμενε στο πόστο του μέχρι το τέλος του 1974. Αντικαταστάθηκε από τον  Μιχάλη Δούντα

 

Ο Ευστάθιος Λαγάκος γεννήθηκε στο Ξηροκάμπι Λακωνίας, 4 Ιουνίου 1921 και πέθανε στις  2 Μαρτίου 2004. Μετά την αφυπηρέτηση του από τη διπλωματική υπηρεσία διετέλεσε ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία την περίοδο 1989-94. Υπηρέτησε σε διάφορες διπλωματικές θέσεις (Παρίσι, Κωνσταντινούπολη, Βρυξέλλες και αλλού) και ως πρεσβευτής στην Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο και μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ. Παρέμεινε στο υπουργείο Εξωτερικών ως την παραίτησή του το 1983.

 

Βλέπε βίντεο: Ο Ευστάθιος Λαγάκος επιδίδει τα διαπιστευτήρια του στον προέδρο Μακάριο: Ψηφιακός Ηρόδοτος- Αρχείο ΡΙΚ

 

Χούντα

Ως εκπρόσωπος της Χούντας ο Ευστάθιος Λαγάκος μετέφερε τα μηνύματα των Αθηνών προς την κυβέρνηση του Προέδρου Μακαρίου στη Λευκωσία, αλλά είχε συνεχή σχέση και επαφή με τον στρατηγό Γρίβα, ο οποίος την περίοδο αυτή ήταν επικεφαλής της ΕΟΚΑ Β.  Σε συνεχή επαφή βρισκόταν ο Ευστάθιος Λαγάκος και με  τους 3 Μητροπολίτες οι οποίοι είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν στην καθαίρεση του Μακαρίου. Ο Λαγάκος υπήρξε εξ εκείνων που πίστευαν στη συμφιλίωση Μακαριου-  Γεωργίου Παπαδόπουλου, έκανε μάλιστα προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρώντας να μεταπείσει τους 3 Μητροπολίτές που είχαν αποφασίσει να οδηγηθούν σε οριστική ρήξη μαζί του. Ο Ευστάθιος Λαγάκος, μετέβαινε συχνά στην Αθήνα, σε μια  προσπάθεια να προωθήσει συμβιβαστικές προτάσεις ώστε α αποτραπεί η κρίση στις σχέσεις Αθηνών -Λευκωσίας. Οι προσπάθειες του είχαν ως βάση το σεβασμό της νομιμότητας της Κυβέρνησης Μακαρίου στην Κύπρο, αλλά και τη συνεννόηση της Λευκωσίας με το Εθνικό Κέντρο.  Μετά την απομάκρυνση του Γεωργίου Παπαδόπουλου από το Δημήτριο Ιωαννίδη, τα πράγματα τροχοδρομήθηκαν διαφορετικα.

Παραμονές του Πραξικοπήματος στην Κύπρο ο Ευστάθιος Λαγάκος μαζί με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς στρατηγό Γεώργιο Ντενίση και το διοικητής της ΕΛΔΥΚ («Ελληνική Δύναμις Κύπρου») προσκλήθηκαν σε παραπλανητική σύσκεψη στην Αθήνα. Η συνάντηση ξεκίνησε την Παρασκευή 13 Ιουλίου, διακόπηκε ωστόσο για να συνεχιστεί όπως λέχθηκε τη Δευτέρα, 15 Ιουλίου, ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δεν υπήρχε περίπτωση πραξικοπήματος, απούσης της στρατιωτικής ηγεσίας. 

 

 

Νέα Δημοκρατία

Μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Εξωτερικών, ο Ευστάθιος Λαγάκος ανέλαβε υπεύθυνος του τομέα διεθνών σχέσεων στη Νέα Δημοκρατία. Δύο χρόνια μετά έγινε σύμβουλος επί διπλωματικών θεμάτων του τότε προέδρου της ΝΔ.

 Στις ευρωεκλογές του 1989 εξελέγη ευρωβουλευτής με το κόμμα της ΝΔ. Λίγο αργότερα εξελέγη αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί των σχέσεων της ΕΟΚ με την Κύπρο.

 

Συγγραφικό έργο: 

Έγραψε τα βιβλία: "Το Κυπριακό, 1950- 1974: μία ενδοσκόπηση", Ελληνική Ευρωεκδοτική 1987 (από κοινού με τους Μεν. Αλεξανδράκη και Βύρ. Θεοδωρόπουλο)

"Ο λαϊκισμός στα εθνικά μας θέματα. Ανασκόπηση", Σιδέρης 1996. ISBN 9789600800746

"Σκέψεις και προβληματισμοί για την εξωτερική μας πολιτική" , Σιδέρης/ΕΛΙΑΜΕΠ 1996 (από κοινού με τους Β. Θεοδωρόπουλο, Γ. Παπούλια και Ι. Τζούνη). ISBN 9789600800487

"Ο Σεφέρης και η Κύπρος" (κριτική) Ίκαρος 1984.

 

Πηγές:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Βικιπαίδεια Ελληνική Δημοκρατία- Η Ελλάδα στην Κύπρο
  3. Ιστορία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κύπρο

Φώτο Γκάλερι

Image
Image