Γουέλς Ράκελ

Image

Αμερικανίδα ηθοποιός η οποία βρέθηκε στην Κύπρο στις αρχές της δεκαετίας του 70' για τα γυρίσματα της ταινίας «Αμαρτία» (Sin, γνωστή και ως The Beloved και Restless) στο κατεχόμενο σήμερα χωριό Κάρμι της επαρχίας Κερύνεια. Πέρα από τα γυρίσματα της ταινίας, η Ράκελ Γουλες έγινε δεκτή στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο προεδρικό Μέγαρο, ενώ το διάστημα που βρέθηκε στην Κύπρο είχε αναπτύξει σχέσεις με τους ντόπιους της περιοχής. Η  φωτογραφία της Γουέλς δίπλα στον Μακάριο έγινε θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα ένα τεράστιο γεγονός για την Κύπρο της δεκαετίας του 70'. Πέρα όμως από τις δημόσιες σχέσεις και την διπλωματία, ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ένθερμος υποστηρικτής της 7ης τέχνης και ενθάρρυνε την προοπτική να αποτελέσει η Κύπρος προορισμό για την παραγωγή ταινιών. 

Σύμφωνα με μαρτυρία του Γιώργου Τορναρίτη είχαν πάει μαζί για ψάρεμα, μετά από γνωριμία που είχαν λόγω του κοινού τους φίλου Βρετανού ζωγράφου Τζον Κόρμπιτζ.

 

Τα γυρίσματα της ταινίας  του Γιώργου Κοσμάτου (1941-2005) αποτέλεσαν το κορυφαίο κινηματογραφικό γεγονός που βίωσε η Κύπρος στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Το 1971 το κινηματογραφικό συνεργείο προσγειώθηκε στο κατεχόμενο σήμερα αεροδρόμιο Λευκωσίας.  Ο φακός κατέγραφε την ιστορική αυτή άφιξη, όπου ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Πάτροκλος Σταύρου, βρισκόταν εκεί για να υποδεχτεί τους «σούπερ-σταρς» της εποχής, Ράκελ Γουέλς και Ρίτσαρντ Τζόνσον.

Η άφιξη του Χόλιγουντ στην άκρη της Μεσογείου, αποτέλεσε αναμφισβήτητα ένα τεράστιο γεγονός για την Κύπρο καθώς πέρα από την προβολή και τη λάμψη άνοιγε νέους δρόμους για οικονομική και τουριστική ανάπτυξη εφόσον έμπαινε στον χάρτη των μεγάλων παραγωγών. Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν εξ ολοκλήρου σ' ένα από τα ομορφότερα χωριά της Κύπρου, το  Κάρμι, στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου, καθώς και στις παραλίες της Χρυσοκάβας στην Κερύνεια.

 

Το σενάριο της ταινίας ήταν απλό. Ο Ορέστης (Ρίτσαρντ Τζόνσον), επιστρέφει στην Κύπρο, κατόπιν της μεγάλης του παραμονής στο Λονδίνο, αποφασισμένος να βρει τον εφηβικό του έρωτα Έλενα (Ράκελ Γουέλς). Η ίδια όμως είναι παντρεμένη και εγκλωβισμένη σε μία βαρετή σχέση. Τα πάθη που θα προκύψουν από τον ανεξέλεγκτο και απαγορευμένο έρωτά της με τον Ορέστη θα οδηγήσουν σε εγκλήματα. Η αρχική ονομασία της ταινίας ήταν «Πολυαγαπημένη», παρ’ όλα αυτά κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Αμαρτία». Παρά τα μεγάλα ονόματα που συνεργάστηκαν για την παραγωγή της ταινίας, το σενάριο «πρόδωσε» την δυναμική των δημιουργών. Ο Γιώργος Κοσμάτος, ελληνοϊταλός σκηνοθέτης, εκκεντρικός και εκρηκτικός όπως τον περιγράφουν οι συνεργάτες του, πραγματοποίησε τα γυρίσματα σε συνεργασία με τη Filmex  (μία από τις πρώτες κυπριακές κινηματογραφικές εταιρείες) και συμπαραγωγούς τις εταιρίες Curtwel Productions (της Ράκελ Γουέλς και Πάτρικ Κέρτις) και Pageant Entertainment (του Ρίτσαρντ Τζόνσον). Στη λίστα με τα μεγάλα ονόματα περιλαμβάνονταν ο Γιάννης Μαρκόπουλος στη μουσική και ο Ιταλός Μαρτσέλο Γκάτι στην διεύθυνση φωτογραφίας. Στην ταινία πήραν μέρος Αμερικάνοι ηθοποιοί διεθνούς φήμης, κύπριοι ηθοποιοί, ενώ δόθηκε η ευκαιρία στους κατοίκους του Καρμιού να πάρουν μέρος ως κομπάρσοι. Μεταξύ των Κυπρίων ηθοποιών που συμμετείχαν σημειώνουμε τους, Ηλία Αλετρά, Παπή Φιλιππίδη, Δημήτρη Χατζηευαγγέλου, Μάρω Καυκαρίδου, Κωνσταντίνο Λύρα, Ανδρέα Νικολή, Έλλη Παναγιώτου, Ισμήνη Ζαχαριάδου, Λένια Σορόκου. Η ταινία κυκλοφόρησε επίσημα την 1η Μαϊου 1978 στις ΗΠΑ.

 

Βλέπε τrailer της ταινίας 

 

Raquel Welch

Η Ράκελ Γουέλς (Raquel Welch) γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1940 στο Σικάγο. Πέθανε σε ηλικία 82 ετών μετά από σύντομη ασθένεια, στις 15 Φεβρουαρίου 2023. Ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και σύμβολο του sex. Αρχίζοντας την καριέρα της σε ηλικία 19 ετών, πρωταγωνίστησε σε μία σειρά περίπου 65 ταινιών και είναι κάτοχος Χρυσής Σφαίρας για τη συμμετοχή της στο έργο «Ο Ντ’ Αρτανιάν και οι Τρεις Σωματοφύλακες». Διάφορα περιοδικά, την έχουν, κατά καιρούς, κατατάξει σε υψηλές θέσεις της κατάστασης των πιο sexy ηθοποιών, όλων των εποχών.  Η Ράκελ Γουέλς απέκτησε διεθνή φήμη από τους ρόλους της στις ταινίες «Fantastic Voyage» και «One Million Years B.C.» («Ο κατακλυσμός»), το 1966.

 

Βλέπε βίντεο: Beloved days documentary

 

 Πολυαγαπημένες μέρες

Οι δημιουργοί Γιώργος Αβραάμ (σενάριο-παραγωγή) και Κωνσταντίνος Πατσαλίδης (σκηνοθεσία), γύρισαν το ντοκιμαντέρ «Πολυαγαπημένες μέρες» μεταφέροντας στον κινηματογράφο, όλα όσα έζησαν οι κάτοικοι του Καρμιού σε αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία. Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ, παραγωγής Walking Around The World, έχει αποσπάσει μέχρι σήμερα εξαιρετικές κριτικές.

Προτάθηκε από το Dcist στην Ουάσιγκτον  ως μία από τις 11 ταινίες που πρέπει να δει το κοινό στα πλαίσια του 19ου Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2017 στο Αmerican Film Institute. 

 

 

Πηγές

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Μηχανή του Χρόνου

Βικιπαίδεια

Beloved days documentary

Ο Κυπριακός Κινηματογράφος, (1962-2005), Αλέξης Κλεάνθους, Αιγόκερως, 2005

IMDP

  

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image