Κάσπης Παναγιώτης

Image

Πεσών κατά τη διάρκεια του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955 - 1959. Γεννήθηκε το 1939 στο Ριζοκάρπασον και σκοτώθηκε από Άγγλους στρατιώτες στο χωριό του στις 13 Οκτωβρίου του 1958.

 

Ο Παναγιώτης Κάσπης φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου και σκόπευε να σπουδάσει στην Αθήνα και να γίνει γυμναστικός, όμως δεν πρόλαβε. Στις 13.10.1958 έπεσε μαχόμενος.

 

Την ημέρα εκείνη είχε στηθεί ενέδρα κοντά στο Ριζοκάρπασον, από μέλη της ΑΝΕ (Άλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ) Ριζοκαρπάσου. Στην ενέδρα μετείχαν τέσσερα μέλη της ΑΝΕ, μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης Κάσπης, 19 χρόνων τότε. Η απόπειρα κατά διερχομένων στρατιωτικών οχημάτων των Άγγλων επρόκειτο να γίνει στις 10.30 π.μ. της ημέρας εκείνης, όμως αρχικά ματαιώθηκε γιατί τα στρατιωτικά οχήματα άλλαξαν πορεία και δεν πέρασαν από το σημείο της ενέδρας. Τότε η ενέδρα στήθηκε αλλού (στην τοποθεσία «Γούπα») και η επίθεση κατά των Άγγλων έγινε στις 13.00. Τα τρία από τα τέσσερα μέλη της ομάδας επρόκειτο να ρίξουν κατά των στρατιωτικών οχημάτων από μια χειροβομβίδα. Το τέταρτο μέλος βρισκόταν μακριά από το σημείο της ενέδρας. Ο ρόλος του ήταν απλώς να ειδοποιήσει τους υπόλοιπους ότι πλησίαζαν στρατιωτικά οχήματα, και να φύγει.

 

Οι τρεις νεαροί της ΑΝΕ (Π. Κάσπης, Ν. Χρονιάς και Ι. Τανής) έριξαν τις χειροβομβίδες κατά της αγγλικής αυτοκινητοπομπής (ήσαν 4 οχήματα με στρατιώτες υπό τον λοχία Χάισον), χωρίς όμως να προκαλέσουν απώλειες. Όπλα δεν είχαν, γι’ αυτό και μετά την επίθεση με τις χειροβομβίδες άρχισαν να τρέχουν προς το Ριζοκάρπασον για να κρυφτούν. Έγιναν όμως αντιληπτοί από τους Άγγλους στρατιώτες που τους καταδίωξαν, πυροβολώντας. Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε και συνελήφθη ο ένας (Ι. Τανής), ενώ ο δεύτερος (Ν. Χρονιάς) κατόρθωσε να διαφύγει. Ο τρίτος απ' αυτούς, ο Παναγιώτης Κάσπης, πληγώθηκε επίσης, αλλά συνέχισε να τρέχει. Οι Άγγλοι συνέχισαν να πυροβολούν μέχρι που τον σκότωσαν.