Φιλίππου Ανδρέας  

Αρχιτέκτονας- Εκ των ιδρυτών του γραφείου I & A Φιλίππου

Image

 

Αρχιτέκτονας. Γεννήθηκε στο χωριό Γαλάτα Σολέας  το 1933 και πέθανε στη Λευκωσία στις 12 Φεβρουαρίου 2023. Πατέρας του ήταν ο Λοϊζος Φιλίππου

Μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο της Γαλάτας, φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία και στη συνέχεια σπούδασε αρχιτεκτονική στο Λονδίνο. Ακολούθως εργάστηκε ως αρχιτέκτονας εκεί για ένα χρονικό διάστημα και το 1960 επέστρεψε στην Κύπρο. Την ίδια χρονιά μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο, ίδρυσαν το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Ι&Α ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ-ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ.

 

Η επαγγελματική σταδιοδρομία του Ανδρέα Φιλίππου έχει αναγνωριστεί διεθνώς και το όνομά του είναι συνδεδεμένο με ένα μεγάλο αριθμό εμβληματικών έργων, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

 

Εκτός από την τεράστια αρχιτεκτονική του πείρα, υπηρέτησε ως πρόεδρος των Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών ΡΙΚ και ΛΟΓΟΣ και ως μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου και του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ´.

 

Ασχολήθηκε με την υδατογραφία και το σχέδιο, αποτυπώνοντας κυρίως τον αρχιτεκτονικό πλούτο της πολιτιστικής  κληρονομιάς της Κύπρου, θεωρώντας την ενασχόληση αυτή ως προέκταση της αρχιτεκτονικής του ιδιότητας. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει εκδώσει  αρκετά βιβλία.

Βιβλία του ίδιου:  

1."Βυζαντινή Αρχιτεκτονική στα βουνά του Τροόδους" (Λευκωσία 2006, Πολιτιστικό ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου).

2. "Η Βυζαντινή Αρχιτεκτονική της Κύπρου μέσα από τα σχέδια και υδατογραφίες του αρχιτέκτονα Ανδρέα Φιλίππου". Το βιβλίο ερευνά, εξετάζει, απεικονίζει και σχολιάζει βυζαντινά αρχιτεκτονικά μνημεία της Κύπρου διαρθρωμένα κατά αρχιτεκτονικούς τύπους. Παρουσιάζονται 184 εκκλησίες, ενώ σχέδια και υδατογραφίες για κάθε μνημείο, που περιγράφεται, διανθίζουν την έκδοση η οποία αποτελεί συνέχεια της μελέτης του ιδίου «Βυζαντινή Αρχιτεκτονική στα Bουνά του Τροόδους» 

3.Η εγκατάλειψη και η φθορά του κυπριακού τοπίου (Λευκωσία, εκδόσεις Εν τύποις, 2013)

Το βιβλίο περιέχει 341 υδατογραφίες και σχέδια του Ανδρέα Φιλίππου για το κυπριακό τοπίο, που σβήνει και χάνεται μέσα στον χρόνο. Το έργο είναι βασισμένο σε βαθιές βιωματικές εμπειρίες, που ξεκινούν από το χωριό του συγγραφέα, την Γαλάτα και καλύπτουν όλη την Κύπρο και καλύπτει γειτονιές, εκκλησάκια, μοναστήρια, βρύσες, φούρνους-καμίνια, ελιόμυλους, αλακάτια κ.ά., καθώς και καλυβόσπιτα / στεγάδια, πόρτες και ξωπόρτια, αλλά και ξερολιθιές (Δόμες). Επίσης, τα μεσαιωνικά γεφύρια της Κύπρου, αλλά και νερόμυλους.

 

Πηγή

Polignosi

 

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image