Δημοσιογράφος. Ο Αριστείδης Βικέτος, ο οποίος από την πλευρά του πατέρα του Χαραλάμπη, έλκει την καταγωγή από τον Μπουρνόβα της Σμύρνης, γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Ιουνίου 1956. Ο πατέρας του, σε ηλικία 12 ετών, πήγε το 1922 πρόσφυγας στην Αθήνα. Η οικογένεια του Χαραλάμπη Βικέτου (γονείς, δύο αδελφές) εγκαταστάθηκε στον προσφυγικό συνοικισμό του Βύρωνα. Ο Εμμανουήλ, o μεγαλύτερος αδελφός του πατέρα του Αριστείδη Βικέτου χάθηκε στην καταστροφή της Σμύρνης. Ο Χαραλάμπης Βικέτος πολέμησε (1940) στο ελληνοαλβανικό μέτωπο και κατά την Γερμανική κατοχή συνελήφθη στο μπλόκο του Βύρωνα και μεταφέρθηκε όμηρος στην Γερμανία.
Από την πλευρά της μητέρας του Α.Β. γνωστοί πρόγονοί του ήταν ο παππούς του, Θωμάς Βούλτσος, ο πιστός καβάσης (κλητήρας) του εθνο-ιερομάρτυρα Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου (Καλαφάτη) και ο πιο έγκυρος, σύμφωνα με τις πηγές, πληροφοριοδότης των τελευταίων στιγμών του Ποιμενάρχη της Εκκλησίας των Σμυρναίων, πριν ο μαρτυρικός Μητροπολίτης οδηγηθεί στον Νουρεντίν πασά. Φθάνοντας πρόσφυγας στην Αθήνα ο Θωμάς και η σύζυγός του Ιορδάνα είχαν δύο μικρά παιδιά, τον Κωνσταντίνο και την Θέκλα. Στην Αθήνα απέκτησαν την Αργυρώ (1924) και τον Αριστείδη ή Άρη (1927), ο οποίος σπούδασε Θεολογία, εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Πεντέλης και στην συνέχεια ως πρεσβύτερος - Αρχιμανδρίτης υπηρέτησε σε επιτελικές θέσεις της Εκκλησίας Ελλάδος. Το 1970 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Ελλάδος τον εξέλεξε Επίσκοπο Δωδώνης, βοηθό του τότε Μητροπολίτη Ιωαννίνων και μετέπειτα αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ. Το 1974 η Ιεραρχία της Εκκλησίας Ελλάδος εξέλεξε τον Χρυσόστομο Βούλτσο πρώτο Μητροπολίτη της αρτισύστατης τότε Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης. Εκοιμήθη το 1986.
Ο Αριστείδης Βικέτος, ο οποίος φέρει το κατά κόσμον όνομα του μακαριστού θείου του Χρυσοστόμου, ολοκλήρωσε την Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση στον Βύρωνα και στην συνέχεια σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Δημοσιογραφία
Από τα μέσα του 1978 εγκαταστάθηκε στην Λευκωσία. Εργάστηκε αρχικά ως ειδικός συνεργάτης στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από τον Ιανουάριο του 1982 πέρασε στην μάχιμη δημοσιογραφία ως ανταποκριτής της εφημερίδας των Αθηνών «Μεσημβρινή» και πολιτικός συντάκτης Κυπριακών Μέσων Γενικής Ενημερώσεως, όπως η Αλήθεια, ο Πολίτης, ο Φιλελεύθερος, η Σημερινή, ο ραδιοσταθμός Άστρα κά.
Από το 2005 μέχρι το 2019 διετέλεσε μόνιμος ανταποκριτής στην Κύπρο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ενώ από το 2004 μέχρι σήμερα είναι αμισθί ανταποκριτής στην Κύπρο της εφημερίδας «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» της Κωνσταντινούπολης.
Από το 1981 ο Α. Βικέτος καλύπτει όλες τις φάσεις του Κυπριακού προβλήματος, τόσο εντός Κύπρου, όσο και με αποστολές στο εξωτερικό. Από 2017 είναι ιδιοκτήτης –διαχειριστής της ιστοσελίδας ageliaforos.com.
Εκκλησία
Επίσης, τα ενδιαφέροντα του ως δημοσιογράφου επεκτείνονται στο εκκλησιαστικό ρεπορτάζ, με έμφαση στην εκκλησιαστική διπλωματία. Έχει συνοδεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε ταξίδια στο εξωτερικό και σε προσκυνήματα στις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας.
Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου του απένειμε (2012) το πρώτο βραβείο για το ντοκιμαντέρ του για την Ίμβρο. Στην διάρκεια της πολυετούς δημοσιογραφικής θητείας πήρε συνεντεύξεις από πολιτικούς και ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Τα Θεοφάνεια του 2018 ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, στον Ιερό Ναό Αγίου Βουκόλου Σμύρνης, χειροθέτησε τον Αριστείδη Βικέτο σε Αναγνώστη της Ιεράς Μητροπόλεως Σμύρνης.
Ο Α. Β. είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, της οποίας διετέλεσε δύο φορές μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, και μέλος της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
Αρκετές φορές «πλήρωσε» την ανεξαρτησία της γνώμης του και απώλεσε την εργασία του, αρνούμενος να συμμορφωθεί στα συμφέροντα ιδιοκτητών ΜΓΕ, που έκρινε ότι ήταν αντίθετα με την δημοσιογραφική δεοντολογία και το δημόσιο συμφέρον.
Νοτάριος
Στις 12 Μαρτίου 2022 κατά τον Μέγα Εσπερινό για την Κυριακή της Ορθοδοξίας (13 Μαρτίου 2022) ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος , στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό (Φανάρι) Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, απένειμε στον Αριστείδη Βικέτο για την πολύχρονη παρουσία του στο εκκλησιαστικό ρεπορτάζ, αλλά και για την αγάπη και σεβασμό του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το οφφίκιο του Άρχοντος Νοταρίου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.
Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος εξήγησε ότι οι Νοτάριοι ήταν, κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην υπηρεσία του Κράτους και της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
«Και υμείς, Εντιμολογιώτατε, έχετε πολλάς ικανότητας, ζήλον και αφοσίωσιν εις το λειτούργημά σας, την δημοσιογραφίαν, την οποίαν διακονείτε ευόρκως επί τεσσαρακονταετίαν και πλέον. Εκεί εκπροσωπείτε και εκφράζετε, με το ήθος και την υπευθυνότητα που σας διακρίνει, τας πνευματικάς αξίας του καθ’ ημάς πολιτισμού, ο οποίος έσωσε το Γένος καθ’ όλην την περιπετειώδη πορείαν του, σήμερον δε αποτελεί εγγύησιν διά την παρουσίαν και την μαρτυρίαν μας, εντός ενός πολυπλόκου και απαιτητικού περιβάλλοντος».
Επίσης, ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε :
«Σήμερον, Εντιμολογιώτατε,
Είναι βέβαιον ότι υπό τας νέας συνθήκας της υπερπληροφορήσεως, αλλά όχι πάντοτε της ορθής ενημερώσεως, της διασποράς ψευδών πληροφοριών εις το διαδίκτυον, της αποκρύψεως ή διαστρεβλώσεως της αληθείας, η υπεύθυνος άσκησις δημοσιογραφικού λειτουργήματος θέτει υψηλάς απαιτήσεις εις τους λειτουργούς του. Το ζητούμενον είναι η προστασία των πολιτών από την χειραγώγησίν των διά μέσου κατευθυνομένης και ψευδούς πληροφορήσεως. Η ποιότης της ενημερώσεως ασκεί καθοριστικήν επιρροήν εις την διαμόρφωσιν της κοινής γνώμης και εις τον δημόσιον διάλογον. Εν τη εννοία ταύτη, τα μέσα ενημερώσεως οφείλουν να λειτουργούν ως πυλών της δημοκρατίας. Υμείς, αγαπητέ Άρχων, σέβεσθε την δημοσιογραφικήν δεοντολογίαν, και το απεδείξατε αυτό καθ’ όλην την πορείαν σας».
Ο Πατριάρχης συνεχάρη τον νέο Άρχοντα, μεταξύ άλλων, για την επαγγελματική του συνέπεια, για την προσφορά του στο εκκλησιαστικό ρεπορτάζ και για τον σεβασμό, που επέδειξε πάντοτε προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Εξ άλλου, έχετε ισχυρούς δεσμούς με εμάς, με την αγιοτόκον γην της Μικράς Ασίας, αφού κατάγεσθε από τον Μπουρνόβαν της Σμύρνης. Και εδώ δεν είσθε επισκέπτης, αλλά ανήκετε εις τα άγια αυτά χώματα. Δεν έρχεσθε, αλλά επιστρέφετε, και αυτό το βλέπομεν εις το πρόσωπόν σας και την χαράν σας, όταν ευρίσκεσθε ανάμεσά μας».
Στην αντιφώνησή του ο Αριστείδης Βικέτος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Παναγιώτατο για την ιδιαίτερη τιμή που επεφύλαξε προς το πρόσωπό του, και τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει ως δημοσιογράφος να προβάλει και να υπερασπίζεται σθεναρά τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμιοσύνης της Πόλης.
“Παναγιώτατε, τον περασμένο Νοέμβριο συμπληρώσατε 30 έτη ευκλεούς Πατριαρχίας, με έργο πολυσχιδές. Επίτευγμα ζωτικής σημασίας για τους απογόνους των Μικρασιατών αποτελεί η εκ μέρους Σας τέλεση λειτουργικών συνάξεων στην Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κύζικο, την Σηλυβρία, την Τρίγλια, την Σμύρνη, η ανασύσταση της Ορθόδοξης Κοινότητας της και η εκλογή το 2016, για πρώτη φορά από το 1922, Μητροπολίτη Σμύρνης. Με αυτά μας επανασυνδέσατε με τα ιερά χώματα των προγόνων μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Οικογένεια
Ο Αριστείδης Βικέτος είναι νυμφευμένος σε δεύτερο γάμο από το 1985 με την Δέσποινα Καννάουρου, κάτοχο Master Βιοχημείας, η οποία όμως εργάζεται εδώ και δεκαετίες ως ξεναγός και ειδικεύεται στον Συνεδριακό και Προσκυνηματικό τουρισμό στην Κύπρο. Είναι πατέρας δύο παιδιών από τον πρώτο του γάμο.
Ο μεγαλύτερος αδελφός του, Νικόλαος, από τον Απρίλιο του 1982 μέχρι το Δεκέμβριο του 2017 χρημάτισε Γενικός Γραμματέας της Ενώσεως Σμυρναίων. Διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας «Μικρασιατική Ηχώ» και από το 1998 έως το 2000 ήταν υπεύθυνος του επιστημονικού περιοδικού «Μικρασιατικά Χρονικά». Έχει συγγράψει αρκετές μελέτες, από τις οποίες ξεχωρίζει η υπό τον τίτλο: «Η αγιότητα του Χρυσοστόμου Σμύρνης και η μαρτυρία της Εκκλησίας», η οποία συνέβαλε στην ένταξη – συναρίθμηση το 1992 του μάρτυρα στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας Ελλάδος.
Πηγή:
Βιογραφικό Αριστείδης Βικέτος