Παγκράτιος Αρχιμανδρίτης

Image

Αρχιμανδρίτης σε αργία από την Ιερά Σύνοδο. Το όνομά του συνδέθηκε με τα  γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδικασιών για εκλογή νέου Μητροπολίτη Μόρφου το 1996, μετά τον θάνατο του Μητροπολίτη Χρύσανθου. 

 

Γεννήθηκε στη Ζώδια το 1962 σε φτωχή οικογένεια, βαθιά όμως θρησκευόμενη. Ο πρόπαππος του ήταν ιερωμένος και ο θείος του με όνομα Παγκράτιος ήταν επιστάτης στο μοναστήρι του αγίου Παντελεήμονα στη Μύρτου. Όταν τέλειωσε το δημοτικό δούλεψε στις οικοδομές στην περιοχή της Κερύνειας. Το 1973 μπήκε στην Μητρόπολη Μόρφου και άρχισε να φοιτά στην Ιερατική Σχολή στη Λευκωσία. Το 1974 λόγω της τουρκικής εισβολής έκλεισε η Ιερατική Σχολή ενώ η Μητρόπολη Μόρφου μεταφέρθηκε στην Ευρύχου. Έτσι ο Παγκράτιος ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο  Γυμνάσιο Σολέας από όπου αποφοίτησε το 1980. Αμέσως πήγε για σπουδές στην Αθήνα (1980-1984) και μετά στην Ιταλία όπου έκανε μεταπτυχιακό στο Κανονικό δίκαιο (1984- 1987). Όταν επέστρεψε στην Κύπρο έγινε πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Μόρφου. 


Το όνομά του Παγκράτιου συνδέθηκε με τα  γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδικασιών για εκλογή νέου Μητροπολίτη Μόρφου το 1996, μετά τον θάνατο του Μητροπολίτη Χρύσανθου. Τα γεγονότα οδήγησαν μετά από έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ λαού και εκκλησίας στην εκλογή το 1998 στην Πρωτοκαθεδρία της Μητρόπολης Μόρφου του Μητροπολίτη Νεόφυτου. Ο Παγκράτιος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από τον κόσμο της μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου και έτσι μετά τον θάνατο του Μητροπολίτη Χρύσανθου,  κλήρος και λαός της Μητρόπολης στράφηκαν για την διάδοχη κατάσταση προς το Αρχιμανδρίτη Παγκράτιο Μερακλή.

 

Στις εκλογές που ακολούθησαν ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος κατάφερε να πάρει ποσοστό 96%, με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α΄ να απορρίπτει για δικούς τους λόγους την συγκεκριμένη υποψηφιότητα με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη αντίδραση από τους υποστηρικτές του.  Ωστόσο, παρόλον ότι οι αντιπρόσωποι του επικράτησαν στις εκλογές με συντριπτική πλειοψηφία εξασφαλίζοντας τους 197 από τους 200 αντιπροσώπους (190 από την Επιτροπή Υποστήριξης Παγκρατίου και άλλοι επτά ανεξάρτητοι, οι οποίοι, επίσης, πρόσκειντο στον Παγκράτιο) οι εκλογές δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι 200 εκλεγέντες ειδικοί αντιπρόσωποι έπρεπε να συνέλθουν εντός 22 ημερών προκειμένου να εκλέξουν τους 50 γενικούς αντιπροσώπους (εκ των οποίων οι 33 λαϊκοί και 17 κληρικοί) και αυτοί μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και τους ηγουμένους των μοναστηριών της Κύπρου, καθώς και έξι θεολόγους, θα συγκροτούσαν την εκλογική συνέλευση η οποία θα αναδείκνυε τον νέο μητροπολίτη Μόρφου. Η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε, επειδή, ενώπιον της τότε Ιεράς Συνόδου κατατέθηκαν πληροφορίες ότι ο αρχιμανδρίτης Παγκράτιος ήταν ομοφυλόφιλος, κάτι το οποίο απέρριψε τόσον ο ίδιος όσον και οι υποστηριχτές του. 

 

 

Επεισόδια

Όταν με την πρώτη κατηγορία της ομοφυλοφιλίας η Ιερά Σύνοδος «πάγωσε» τη διαδικασία εκλογής νέου Μητροπολίτη χιλιάδες πιστοί ξεσηκώθηκαν και πρωτοφανή επεισόδια δημιουργήθηκαν έξω από την Αρχιεπισκοπή στις 19 Μαρτίου 1996. Συλλήψεις, τραυματισμοί από τα επεισόδια και απειλές ακόμη και για πυρπολισμό της Αρχιεπισκοπής συνέθεσαν το σκηνικό της λαϊκής οργή. Παρά τις όποιες αναφορές την τότε περίοδο δεν υπήρξαν τελικά  μαρτυρίες που να διαβεβαιώναν τα όσα καταλογίστηκαν στον Αρχιμανδρίτη, με αποτέλεσμα ακόμα μέχρι και σήμερα να υπάρχουν σκιές ότι συγκεκριμένοι κύκλοι της Εκκλησίας προχώρησαν σε αυτές τις αναφορές με στόχο να πλήξουν τον Παγκράτιο και να τοποθετήσουν στην Πρωτοκαθεδρία της Μητρόπολης, άλλο Ιερωμένο.


Μετά τα γεγονότα ο Παγκράτιος έφυγε για την Ελλάδα και στη συνέχεια απεστάλη πρόσωπο από τον Αρχιεπίσκοπο να του υποδείξει να μην εμφανιστεί στην Ιερά Σύνοδο την ημέρα της δίκης του. Ο Παγκράτιος  επέστρεψε όμως για να παρουσιαστεί  στη σύνοδο με πλήθος κόσμου να τον περιμένει στο αεροδρόμιο και μια λαοθάλασσα να τον συνοδεύει στη Λευκωσία.  Η ιερά σύνοδος έθεσε σε αργία τον Παγκράτιο και ο ίδιος  αποσύρθηκε  στη Σκουριώτισσα και αργότερα στη Φλάσου όπου ζει  φροντίζοντας τα χωράφια και τα ζώα του. 

 

Αποκατάσταση

Στις 12 Ιουλίου 2023 η Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου δέχθηκε τον εν αργία τελούντα Αρχιμανδρίτη Παγκράτιο Μερακλή, ο οποίος παρέδωσε ενυπόγραφη επιστολή μέσω της οποίας, χωρίς να ζητεί την άρση της αργίας του, ζητεί όπως του επιτρέπεται να τελεί ενίοτε, κατόπιν άδειας του επιχώριου Επισκόπου, ιερές ακολουθίες και όχι ιερά μυστήρια. Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου, δήλωσε ότι η Ιερά Σύνοδος έκανε αποδεκτό το αίτημα του.

 

Πηγές:

  1. 24 Ωρες, Alfa TV 
  2. Η μεσολάβηση και η συμφωνία- Χρήστου Οικονόμου

Φώτο Γκάλερι

Image
Image