Οικονομολόγος, καθηγητής οικονομικών. Στις 3η Μαΐου 2012 διορίστηκε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου από το Δημήτρη Χριστόφια. Για το ίδιο διάστημα διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Πανίκος Δημητριάδης γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1959 και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Είναι νυμφευμένος και έχει τρία παιδιά. Σπούδασε Οικονομικά, αρχικά στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και μετά στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, όπου συνέγραψε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Το κόστος του πληθωρισμού». Από το 1985 μέχρι το 1990 εργάστηκε στο Τμήμα Οικονομικών Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ασχολούμενος με θέματα νομισματικής πολιτικής.
Το 1990 εντάχτηκε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Keele, όπου το 1996 έγινε Reader στα οικονομικά. Το 1997 αποχώρησε από το Keele και ανέλαβε τη θέση του Καθηγητή Χρηματοοικονομικών στο πανεπιστήμιο του South Bank, όπου και παρέμεινε για 3 χρόνια. Το 2000 ανέλαβε Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ. Διδάσκει Τραπεζικά, Νομισματικά και Χρηματοοικονομικά Συστήματα και Ανάπτυξη. Σύμφωνα με το RePEc, ανήκει στο 2% των κορυφαίων οικονομολόγων της Ευρώπης.
Διοικητής
Ο κ. Δημητριάδης ανέλαβε τη θεση του Διοικητή αντικαθιστώντας τον Αθανάσιο Ορφανίδη σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο για την Κύπρο. Η Κυπριακή Οικονομία είχε τεθεί υπό τον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιβλήθηκαν κουρέματα σε καταθέτες ενώ έκλεισε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου η Λαϊκή.
Η διαχείριση της Οικονομίας της Κύπρου επιπλέον τύγχανε ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέρος του Συμβουλίου της οποίας υπηρετούσε και ο Πανίκος Δημητριάδης.
Ο Διοικητής ήλθε σε ανοικτή ρήξη με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος με κάθε τρόπο και μέσο επεδίωξε την παραίτηση του.
Απειλές
Ο Πανίκος Δημητριάδης κατήγγειλε επανειλημμένα ότι διατυπώθηκαν απειλές κατά της οικογένειας και του ιδίου μέσω επιστολών σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Times.
Η πρώτη επιστολή, εστάλη στα γραφεία της εφημερίδας "Πολίτης" από οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Ομάδα διάσωσης των καταθέσεων, ορκισμένοι μέχρι θανάτου». Ακολούθησε αποστολή απειλών στο γραφείο του στην Κεντρική Τράπεζα και σε μία ακόμα εφημερίδα, με αποτέλεσμα να μεταφέρει την οικογένειά του στο εξωτερικό, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Γίνεται επίσης λόγος για παλαιότερη δήλωση του κ. Αναστασιάδη, πως η ικανότητά του να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση παρεμποδίζεται από τις έρευνες και τις κατηγορίες εναντίον του.
Κατόπιν επανειλλημένων πιέσεων ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης υπέβαλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη την παραίτησή του, στις 10 Μαρτίου 2014 η οποία και έγινε αποδεκτή. Σύμφωνα με το συμβόλαιο του κ. Δημητριάδη δόθηκε ένας μήνας προειδοποίηση, για αυτό και η παραίτηση είχε ισχύ από τις 10 Απριλίου 2014.
Ο κ. Δημητριάδης επικαλέστηκε ως λόγο παραίτησης του το ότι δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ του ιδίου και του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς επίσης και προσωπικούς λόγους. Ο κ. Δημητριάδης αποζημιώθηκε για το υπόλοιπο της θητείας του με το σύνολο σχεδόν των μισθών που θα έπαιρνε αν υπηρετούσε και τα 5 χρόνια του συμβολαίου του.
Βιβλίο
Την 1η Νοεμβρίου 2017 ο Πανίκος Δημητριάδης κυκλοφόρησε βιβλίο για την εμπειρία τους ως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου με τίτλο: «A Diary of the Euro Crisis in Cyprus, Lessons for Bank Recovery and Resolution». Επί Πανίκου Δημητριάδη ως Διοικητή στην Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησαν οι πρώτες καταγγελίες για συμμετοχή του Προέδρου Αναστασιάδη σε σκάνδαλο ευνοϊκής μεταχείρισης του συμπεθέρου του Λούτσιου.
Το βιβλίο σε ένα από τα κεφάλαια με τίτλο «το έμβασμα του συμπέθερου» στη σελίδα 97 αναφέρει τα ακόλουθα: «Έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον ασκούντα χρέη διευθύνοντος συμβούλου της Λαϊκής: Θα ήθελα να μιλήσω με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη καθώς ένα στενός συγγενής του ήταν έτοιμος να μεταφέρει πολλά εκατομμύρια ευρώ στο Λονδίνο από τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Αν και αυτό δεν ήταν παράνομο, θα έστελνε σίγουρα ένα κακό μήνυμα είπε (το στέλεχος της Λαϊκής) σε μια εποχή που οι καταθέτες ήταν νευρικοί και ενώ ο Πρόεδρος δεσμευόταν προς το κοινό ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα στις καταθέσεις. Ήμουν τρομοκρατημένος. Προσπάθησαν να μιλήσω στον Πρόεδρο αλλά μου είπαν δεν ήταν διαθέσιμος. Μου προτάθηκε να μιλήσω με τον υφυπουργό Κωνσταντίνο Πετρίδη και συμφώνησα. Εξήγησα στον κ. Πετρίδη ποιες ήταν οι ανησυχίες μου, οι οποίες ήταν αρκετά παρόμοιες με εκείνες του διευθύνοντος συμβούλου της Λαϊκής. Επιπλέον ένιωσα ότι είχαμε καθήκον να προστατεύσουμε τον Πρόεδρο στα μάτια των εμπορικών τραπεζών και του κοινού. Φάνηκε να έχει καταλάβει και είπε ότι θα μεταφέρει το μήνυμά μου στον Πρόεδρο. Λίγες ώρες αργότερα έλαβα ένα μήνυμα στο κινητό από τον εκτελούντα χρέη διευθύνοντος συμβούλου της Λαϊκής ο οποίος ανέφερε: «Όλα καλά, οι συγγενείς του Προέδρου αγοράζουν ακίνητο στο Λονδίνο».
Πηγές: