Τριβίλλουρα

Image
Στην Κύπρο παλιά αν ήθελαν να υποδείξουν ότι ένα μέρος είναι πολύ μακρυά στο  «μαύρο το  ανάθεμα», όπως είναι και η σχετική φράση στην Κυπριακή Διάλεκτο ανάφεραν μια τοποθεσία: τα «Τριβίλλουρα».  Οι παλαιότεροι το έλεγαν συχνά, αλλά οι περισσότεροι όπως αναφέρει ο ιστοριοδίφης Μιχαλάκης Σαββίδης, πίστευαν "ότι ήταν σχήμα λόγου και όχι πραγματικό μέρος".
 
Όπως αναφέρει ο ίδιος ερευνητής "φυσικά ξαφνιάστηκα όταν ετοίμαζα τους χάρτες του Τροόδους και μέσα από την έρευνα για τοπωνύμια έπεσα πάνω σε ένα με το όνομα Τριβίλλουρα. Είναι η περιοχή που ευρίσκεται περίπου μισό χιλιόμετρο βορειοδυτικά του πύργου της ΑΤΗΚ στην κορυφή Κιόνια  κοντά στο Μοναστήρι του Μαχαιρά. Είναι ένα κακοτράχαλο δασώδες μέρος χωρις να φαίνεται ότι υπάρχει οποιαδήποτε καλλιέργεια.
 
Κατά τόπους στην Κύπρο η τοποθεσία αυτή άλλαζε παρότι τα Τριβίλλουρα ήταν η πιο διαδεδομένη λέξη. Ετσι είχαμε παρόμοιες φράσεις για το Τουρκοκυπριακό χωριό Τζιάος αλλά και την Τραχυπέδουλα
 
Παρόμοια φράση είχαν και οι Αγγλοι οι οποίοι βεβαίως αυτοί μιλούσαν με όρους αυτοκρατορίας. 'Έτσι όταν ήθελαν να αναφερθούν σε κάποιο απόμερο μέρος της υφηλίου, συνήθως ανάφεραν το Τιμπουκτού, δηλ. την φημισμένη ιστορική πόλη στο Μάλι, που ευρίσκεται στην μέση του πουθενά, στη Σαχάρα.  
 
 
Πηγές: 
  1. Μιχάλακης Σαββίδης
  2. Polignosi