Διεθνολόγος, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, συγγραφέας, αρθρογράφος και αναλυτής. Ήταν ένας από τους εμπνευστές και συντάκτης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας – Κύπρου.
Γεννήθηκε στη Μόρφου και πέθανε στην Αθήνα στις 8 Ιανουαρίου 2023. Ήταν ο πρωτότοκος γιος του γυμνασιάρχη και αγωνιστή Κωνσταντίνου Γιαλλουρίδη.
Σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια του Tubingen, του Freiburg και του Bochum της Γερμανίας. Ειδικεύθηκε στους κλάδους της κοινωνιολογίας, της πολιτικής επιστήμης, των διεθνών σχέσεων και του διεθνούς δικαίου. Το 1980 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Bochum με τη διάκριση Magna cum Laude.
Από το 1986 και για τρείς και πλέον δεκαετίες ανήκε στο διδακτικό προσωπικό του Παντείου Πανεπιστημίου, εκλεγόμενος σε όλες τις πανεπιστημιακές βαθμίδες μέχρι και αυτή του πρωτοβάθμιου καθηγητή, ενώ διετέλεσε ο πρώτος Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού.
Δίδαξε διεθνή πολιτική, διαχείριση κρίσεων, εξωτερική πολιτική και ΜΜΕ και πολιτιστική διπλωματία. Συνεργάστηκε ως επισκέπτης καθηγητής με το φημισμένο «Ινστιτούτο Έρευνας για τη Σύγκρουση και την Ειρήνη» του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, καθώς και με το Πανεπιστήμιο του Freiburg.
Από το 2002 έως το 2011 διετέλεσε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου, μέλος του Παγκόσμιου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών με έδρα την Λευκωσία και ήταν τακτικό μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου, ενώ συνδιοργάνωσε με την Ιερά Μονή Κύκκου τρία παγκόσμια συνέδρια για την συνάντηση πολιτισμών και θρησκειών.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και του Κυπριακού Κέντρου Μελετών.
Διετέλεσε σύμβουλος των Υπουργών Αμύνης και Δημοσίας Τάξεως της Ελληνικής Κυβέρνησης (1994 - 1996). Στο ίδιο πλαίσιο και ως σύμβουλος του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γεράσιμου Αρσένη, υπήρξε ο κύριος συντάκτης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας – Κύπρου, το οποίο και συνιστούσε μια στρατηγική τομή στην ελληνική πολιτική ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Δίδαξε στις ανώτατες σχολές όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων για πάνω από δυο δεκαετίες. Διετέλεσε πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Σειρά άρθρων και μελετών του δημοσιευθήκαν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ είναι συγγραφέας βιβλίων και μονογραφιών στην ελληνική, αγγλική, καθώς και γερμανική γλώσσα και επιμελητής συλλογικών έργων.
Τιμήθηκε με σειρά διακρίσεων από συλλόγους, πανεπιστήμια και κράτη για την προσφορά του στον κλάδο των διεθνών σχέσεων, αλλά και την εν γένει προσφορά στο ελληνισμό. Έχει, επίσης, τιμηθεί με εύφημο μνεία από τον διοικητή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς για τη συμμετοχή του ως έφεδρος αξιωματικός στις μάχες της Κύπρου κατά τη διάρκεια της 1ης και 2ης τουρκικής εισβολής το 1974.
Το συγγραφικό του έργο
Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης έγραψε μια πληθώρα βιβλίων, ενώ έχει επιμεληθεί και συμβάλει στη συγγραφή πολλών ακόμα.Ανάμεσα στα άλλα έργα του είναι και τα:
Πηγή